Aproape 30.000 de oameni s-au inchinat la moastele sfintilor de la Patriarhie. Alte cateva mii astea...

Aproape 30.000 de oameni s-au inchinat, de marti pana vineri, la raclele cu moastele sfinte de la Patriarhie. Mii de oameni asteapta in continuare sa ajunga la moaste, la o coada care se intinde pe mai bine de cinci kilometri. Psihologul Catalin Luca spune ca oamenii au nevoie de credinta, au nevoie sa stie ca exista cineva care le este aproape, iar credinta este terapeutica pentru mintea umana.

Ziua de 27 octombrie ramane inscrisa in istoria Bisericii Ortodoxe Romane ca o zi speciala. O zi in care la Sfanta Liturghie au slujit conducatorii a patru biserici ortodoxe autocefale – Patriarhul Daniel al Romaniei, Patriarhul Kiril al Moscovei si al Intregii Rusii, Arhiepiscopul Albaniei si Mitropolitul Cehiei si Slovaciei. Alaturi de ei au fost zeci de preoti si mitropoliti din tara si din strainatate. Impresionant a fost ca din soborul slujitor au facut parte ierarhi romani, dar si ierarhi din Biserici Ortodoxe din foste tari comuniste care au suferit in timpul regimului comunist. Acestia se afla la Bucuresti in contextul Anului Comemorativ dedicat aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului si al aniversarii a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Parinte Daniel.

Inca de la prima ora a diminetii, esplanada din fata altarului de vara era tixita de oameni, tineri sau mai in varsta, preoti sau mireni, copii sau adolescenti, toti au dorit sa fie parte a evenimentului istoric bisericesc inchinat Sfantul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorului Bucurestilor.

Multi dintre ei erau printre cele cateva mii de pelerini care si-au petrecut noaptea de joi spre vineri, dintre cele doua sarbatori – a Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir si a Sfantului Dimitrie Cel Nou Barasabov -, asteptand sa se inchine la sfintele moaste. Apoi, dupa ce s-au inchinat, au ramas si la Sfanta Litrughie.

Dupa citirea Evangheliei, Preafericitul Parinte Patriarh Kiril a adresat un cuvant de invatatura pelerinilor aflati pe Dealul Patriarhiei, carora le-a spus ca evlavia lor este o marturie a infloririi ortodoxiei romanesti de astazi.

"In numele Biserici Ruse, am adus aici in dar pentru Biserica Romana o particica din sfintele moaste ale Cuviosului Serafim de Sarov, facatorul de minuni, ca sa fie intru amintirea unitatii noastre spirituale nedespartite si a patrimoniului duhovnicesc comun. Fie ca, pentru rugaciunile Sfintilor Cuviosi Serafim de Sarov si Dimitrie Basarabov, Domnul sa apere pamantul romanesc si poporul evlavios al acestuia de orice rau. Acest popor sa fie plin de darurile Duhului Sfant, sa se nevoiasca ravnitor pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna si sa pastreze neindoielnic fidelitatea fata de Biserica Ortodoxa cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, pe care nu au biruit-o toti prigonitorii ei", a spus Patriarhul Rusiei.

Apoi, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a acordat cea mai inalta distinctie – Crucea Patriarhala – unor fosti detinuti ai inchisorilor comuniste, preoti si mireni.

Slujba s-a incheiat la pranz, dar credincisii au continuat sa vina pe Dealul Patriarhiei, sa se inchine in Biserica, in locul unde sunt asezate tot anul moastele Sfantului Dimitrie cel Nou. Chiar daca oamenii au avut de asteptat si cate zece ore la coada, sa se inchine la sfintele moaste, la final toti erau fericiti. Ei au venit acolo cu credinta, nadejde si au spus ca au trait o minune.

"Stiam ca voi sta mult la coada, dar am plecat de acasa de dimineata, de fapt cam tarziu, dupa 8.00. Am zis: Ma duc! Ce va fi, va fi! Daca voi putea sa stau, stau, daca nu, ma inchin si plec. Macar ascult slujba, intru in biserica. Am decis sa raman si nu regret. Am stat cam 9 ore", povesteste Elena, care are 70 ani.

Multi pelerine spun ca sunt nemultumiti atunci cand sunt aratati cu degetul, cand oameni fara credinta ii caineaza sau rad de ei, cand ii fac habotnici.

"Nu vreau sa apar nicaieri, dar vreau sa stiti ca merg in pelerinaj de ani de zile. Si, de fiecare data, m-am simtit foarte bine. Ce am trait astazi, aici, a fost inaltator. Nu ma intereseaza ce spun unii si altii despre preoti. Este treaba lor, este relatia lor cu Dumnezeu. Daca gresesc, pacatul lor. Mie mi-au oferit astazi o slujba care m-a dus direct in ceruri. Ii indemn pe toti care huiduie, care cartesc continuu sa asculte o Sfanta Liturghie cu inima curata, cu inima deschisa si plina de dragoste. Atunci vor simti si fumusetea acelei slujbe. De fapt, sa stiti ca si ascultand "Aida", daca nu te duci cu drag si intelegere, cu iubire, tot degeaba. Vei da vina pe solistii care ti s-au parut slabi, mult prea slabi. Asa si la intalnirea cu Dumnezeu din cadrul Sfintei Liturghii", a spus, Rodica, medic oncolog.

Psihologii explica: Credinta este un mecanism de care mintea umana are nevoie

"Oamenii au nevoie de credinta, au nevoie sa stie ca Dumnezeu este alaturi de ei, ca exista cineva care le este aproape. Comportamentul pelerinului nu trebuie asemanat cu <>, cu <>. Este nevoie de credinta pentru ca ea este terapeutica pentru mintea umana", explica, pentru Libertatea, psihologul clinician Catalin Luca.

Psihologul mai spune ca atunci cand crezi in ceva, ai putere sa mergi mai departe.

"Credinta da acestor oameni nadejde, da incredere. Este un sentiment pe care oamenii au nevoie sa-l cunoasca, sa-l primesca de la Dumnezeu sau de la santul caruia se roaga. Credinta este un pilon al psihicului uman", mai spune psihologul Catalin Luca.

Post-ul Aproape 30.000 de oameni s-au inchinat la moastele sfintilor de la Patriarhie. Alte cateva mii asteapta la o coada de cinci kilometri apare prima data in Libertatea.ro.

Comments