Aproape un sfert dintre adolescentii din Romania, depistati cu ,,comportament problematic" in privin...


Un studiu de prevalenta realizat la nivel regional pe adolescenti cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani a relevat ca aproape 24% dintre acestia aveau simptome de ,,comportament problematic" in ceea ce priveste jocul de noroc, in timp ce 3,48% dintre ei aveau predispozitie pentru ,,jocul patologic de noroc", a transmis psiholog. dr. Ramona Lupu, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Studiu al Jocurilor de Noroc, informeaza Agerpres.


,,Prima data am facut un studiu de prevalenta la nivel regional, in scoli din judetele Cluj si Harghita, unde am investigat 1.032 de adolescenti intre 11 si 19 ani, majoritatea baieti, cu o varsta medie de 16 ani si jumatate. Ce am descoperit? Marea majoritate, aproape 73% joaca jocuri de noroc pentru socializare, insa am fost foarte mirati ca aproape un sfert, 23,54% aveau simptome pentru jocul problema de noroc, iar 3,48% pentru jocul patologic de noroc", a precizat psiholog. dr. Ramona Lupu, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Studiu al Jocurilor de Noroc, la conferinta ,,Telefon, internet, jocuri de noroc, pericolele de langa noi", organizata de Academia de Stiinte Medicale.


I-am intrebat si ce joaca. Majoritatea, pe vremea aceea, in 2010 - 2012, erau pariurile sportive Slot Machines, Loto/Cazino online/pariuri de biliard, apoi ruleta, jocul de carti pe bani si jocuri de zaruri pe bani.


Ramona Lupu:

Potrivit specialistilor, comportamentul problematic este caracterizat prin angajarea persistenta si repetata in jocuri de noroc, cu efecte negative asupra vietii personale, familiale, profesionale sau scolare, in timp ce jucatorii patologici de noroc tind sa aiba tulburari sau afectiuni psihiatrice asociate care agraveaza comportamentul legat de jocurile de noroc si pariuri practicate fizic sau online. In plus, dependenta de jocuri, cunoscuta si sub denumirea de ,,gambling", se poate insoti si de alte codependente, precum cea de alcool, tutun, droguri recreative etc.


Studiul a relevat, totodata, ca jumatate dintre cei intervievati au declarat ca pot controla rezultatul jocului, lucru care este ,,total gresit".


Varsta medie a primului contact cu jocul de noroc - 15 ani


,,Ingrijorator a fost faptul ca 50% dintre cei intervievati au declarat ca pot controla rezultatul jocului, ceea ce este total gresit. Varsta medie a primului contact cu jocul de noroc a fost de 15 ani, insa cel mai ingrijorator lucru a fost varsta celor mai tineri din esantion cu joc patologic de noroc, varsta a doi dintre acestia a fost de 11 ani", a transmis medicul.


44% dintre ei au declarat ca suma maxima pariata este intre 10 si 100 de euro. 72,22% practica jocul in grup, 30,55% au spus ca au rezultate modeste la invatatura, aproape 40% au spus ca au multe absente, iar 52,2% au venituri modeste.


Ramona Lupu:

Un alt studiu prezentat de dr. Ramona Lupu, realizat in 2006, pe un esantion de 2.006 participanti, peste jumatate dintre acestia fiind de sex feminin, a evidentiat faptul ca ,,fetele nu sunt scutite de a dezvolta jocul patologic de noroc", un procent ,,destul de mare" dintre acestea fiind consumatoare de alcool in combinatie cu jocul de noroc.


,,Aruncarea zarului este 100% noroc"


Cat priveste preventia, Lupu a spus ca in Canada au fost dezvoltate softuri educationale in scoli gimnaziale si licee, unde copii si parinti invata despre consecintele dependentei de jocul de noroc, iar in tara sunt necesare programe nationale de sanatate publica mintala specifice gamblingului si de formare de specialisti in domeniu.


,,Colegii din Canada au dezvoltat niste softuri educationale in scoli gimnaziale si liceale, unde copiii si parintii invata despre consecintele dependentei de jocul de noroc, dependenta in sine, definitia jocurilor de noroc si clasificarea activitatilor. De exemplu, cat la suta din activitatea ta presupune cunostinte si cat la suta noroc. Aruncarea zarului este 100% noroc, jocul de carti pe bani - 80% abilitati si 20% noroc etc.(...)", sustine Ramona Lupu.


Aceasta propune sa se realizeze screening-ul in mod corect, in unitatile de invatamant si aici cred ca o colaborare ar fi cu Ministerul Educatiei, apoi programe nationale de sanatate publica mintala specifice gamblingului, pentru ca ia atat de tare amploare si mi se pare ca daca avem strazi dedicate jocurilor de noroc si noi nu luam nicio atitudine impreuna cu institutiile publice si private si cu Legislativul, nu ne uitam decat intre cei patru pereti ai cabinetului.


,,Trebuie sa abordam si comorbiditatile si o alta concluzie ar fi permanenta perfectionare a specialistilor in sanatate mintala. Avem cateva cursuri de formare specifice gamblingului, sa formam specialisti care abordeaza tulburarile legate de jocul patologic de noroc", mai spune Ramona Lupu.


Comments