Armata romana a inceput receptia primului sistem de drone Bayraktar, din contractul de 321 de milioa...

Fortele Terestre Romane au inceput, in cursul acestei saptamani, procedurile de receptie calitativa si cantitativa a echipamentelor primului sistem de aeronave fara pilot (drone) Bayraktar TB2, a anuntat joi Ministerul Apararii Nationale (MApN), intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

La incheierea acestei etape, estimata pentru finalul lunii in curs sau inceputul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instructie operate de piloti romani cu aeronavele Bayraktar TB2 – care vor avea insemnele de apartenenta ale Armatei Romaniei, cocarda tricolora pe aripi si inmatriculate ca aeronave de stat romanesti, ceea ce va marca intrarea oficiala in inzestrare a acestui tip de capabilitate.

MApN afirma ca achizitia sistemelor de aeronave fara echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 ,,contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei Romaniei pana in anul 2040 si are in vedere implementarea tintelor de Capabilitati ale tarii noastre in cadrul procesului NATO de planificare a Apararii".

MApN, despre dronele Bayraktar TB2:

  • Intrarea in dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forte flexibile, cu un spectru larg de capabilitati specifice secolului XXI, cu mijloace care sa ii asigure supravietuirea in campul tactic, o cunoastere situationala extinsa si o putere de foc marita.
  • Configuratia-standard a unui sistem de aeronave fara echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde sase aeronave fara pilot la bord si echipamentele aferente de comanda si control.
  • Misiunile si tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitatile de lovire, cercetare-supraveghere si posibilitatile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.
  • Aeronave fara pilot de acest tip si-au dovedit eficacitatea in misiuni de lupta, principalele avantaje fiind anduranta foarte mare in zbor – pana la 24 de ore, in functie de incarcare, si posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorita echipamentelor cu care sunt dotate. Totodata, prin misiunile si tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitatile de lovire".

Contract de 321 de milioane de dolari pentru dronele turcesti

La inceputul lunii august 2022, Ministerul Apararii Nationale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achizitia, in vederea dotarii Fortelor Terestre Romane, a trei sisteme de aeronave fara echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a cate sase drone fiecare, in valoare totala de aproximativ 321 milioane de dolari, inclusiv pachetul suport (cu munitia aferenta, suportul logistic initial si echipamente specifice de instruire si antrenament).

In luna aprilie 2023 a fost semnat contractul de achizitie, cu termene de livrare in lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.

Conform Planului de dezvoltare a acestei capabilitati, in perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregatirea primei serii a personalului aeronautic in Turcia, concomitent cu derularea, la producator, a activitatilor de acceptanta, testare si receptie a echipamentului tehnic, mentioneaza ministerul.

,,Mediul de securitate regional si global complex de astazi, evolutia situatiei geostrategice din regiunea Marii Negre in conjunctura razboiului de agresiune al Rusiei in Ucraina si eforturile NATO pentru intarirea posturii aliate de pe Flancul estic impun intarirea capacitatii de lupta a structurilor din Ministerul Apararii Nationale", motiveaza institutia.

In acest context, armata romana va continua sa achizitioneze echipamente si tehnica militara moderna, de ultima generatie, inalt tehnologizata, care sa asigure capabilitatile necesare indeplinirii misiunilor si angajamentelor asumate fata de NATO, mai afirma ministerul.

Comments