Armata rusa a pierdut in Ucraina o jumatate de milion de soldati, ucisi sau raniti, estimeaza Kievul

Armata rusa a pierdut in Ucraina o jumatate de milion de soldati, ucisi sau raniti, estimeaza Kievul

Armata rusa a pierdut in Ucraina o jumatate de milion de soldati, ucisi sau raniti, estimeaza Kievul


Statul Major ucrainean anunta, intr-o serie de comunicate, ca armata rusa a pierdut 500.000 de oameni in lupte, ucisi sau raniti, de la inceputul razboiului, 24 februarie 2022, relateaza Le Monde, preluat de News.ro.


Ziarul francez precizeaza ca aceste date nu pot fi verificate si subliniaza ca nici Moscova si nici Kievul nu-si comunica pierderile de la inceputul razboiului. La sfarsitul lunii trecute, Ministerul britanic al Apararii estima ca rusii au pierdut in Ucraina 450.000 de soldati, ucisi sau raniti.


500,000 -- russian personnel losses since February 24, 2022.russia's imperial ambitions cost a lot. Instead of "Kyiv in 3 days", they lost half a million people. pic.twitter.com/dA8KNh2hVS

— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 25, 2024

De asemenea, BBC Rusia si publicatia rusa in exil Mediazona anuntau la 17 aprilie ca au identificat peste 50.000 de militari rusi ucisi de la inceputul invaziei ruse a Ucrainei. Acest bilant, publicat intr-o ancheta comuna, cu date pana la 7 aprilie, are la baza comunicate oficiale, informatii de presa si de pe retele de socializare sau culese din cimitire, iar cele doua publicatii avertizau ca nu pretind ca este vorba despre un bilant exhaustiv.


La sfarsitul lui februarie, Kievul estima la 31.000 numarul militarilor ucraineni ucisi, in timp ce Moscova a comunicat doar foarte rar pierderi militare, cifre considerate drept puternic minimalizate.


Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, invoca la 17 aprilie ,,legea secretului de stat" si ,,regimul special" al invaziei ruse a Ucrainei pentru a justifica absenta comunicarii oficiale a pierderilor militare ruse.


In august 2023, cotidianul american The New York Times evalua, citand date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morti. La 29 ianuarie, intr-un raspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al apararii James Heappey evalua pierderile ruse la peste 350.000 de morti si raniti.


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina


Comments