Ascensiunea premierului Grindeanu

Ascensiunea premierului Grindeanu

Indiferent de culoarea guvernului, in Romania primul ministru este figura cu cea mai mare expunere. A fi premier inseamna mai mult decat a fi al doilea& sau al treilea om in stat. Presedintele Senatului, fie ca a fost vorba despre Mircea Geoana, despre Crin Antonescu, despre Vasile Blaga, nu este perceput ca avand o mare putere si influenta.

Premierul, cel ce imparte banii,& este cel ce aduna in jurul sau simpatii sau antipatii.

In jurul lui pivoteaza viata politica a partidului din care face parte. El este cel cautat de reprezentantii autoritatilor locale. Presedintele, daca nu face parte din acelasi partid cu primul ministru, isi face din el o tinta. O relatie incordata a fost intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Pentru ca mai tarziu premierul Ponta sa devina adversarul presedintilor Basescu si Iohannis.

Sorin Grindeanu nu face exceptie. A trecut abia o luna de zile de cand este premier si deja este unul dintre politicienii cu cea mai mare notorietate. Protestele l-au facut foarte vizibil. Presa, in urma unor stiri pe surse, speculeaza ca intre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu au aparut frictiuni. Mai devreme decat se crede, in PSD se vor simti cei doi poli de putere.

Liderul partidului, oricat ar fi de autoritar, pe zi ce trece isi pierde din influenta in favoarea premierului. Premierul este convocat la Cotroceni,& deci cu el sta de vorba presedintele. Tot el este cel& chemat la Bruxelles pentru a discuta cu liderii Comisiei Europene si a Parlamentului European.&

Niciun partid, si cu atat mai putin PSD, nu pot domina scena politica atata vreme cat puterea nu este concentrata intr-o singura mana. O conducere bicefala slabeste, face ineficient orice partid. Avem exemplul foarte recent al PNL.

Copresedintia de la nivel national, conducerea in doi a organizatiilor judetene, sunt cauzele care au facut din PNL un partid perdant. Acum PSD se afla aproape in aceeasi situatie. Cumva lucrurile se vor transa.

Grindeanu vorbea despre o "coabitare" cu Dragnea, termen care se utilizeaza in cazul in care presedintele si premierul fac parte din partide diferite. Cei doi nu fac parte din partide diferite, si daca inca nu fac, in curand vor face parte din grupuri diferite.& Cu sau fara voia lor, fiecare va avea gasca lui. Liviu Dragnea poate spune de pe acum: "La rasaritu-i falnic/ Se-nchin-al meu apus." Pentru ca asa merg lucrurile in politica.

Un alt exemplu recent ni-l ofera Dacian Ciolos. Datorita statutului sau de premier, desi nu era membru de partid, PNL l-a considerat varf de atac si locomotiva in campania electorala. Au pierdut si pentru ca premierul a refuzat sa se identifice cu PNL. Alegand sa traga doua carute, USR si PNL, le-a lasat pe amandoua la jumatatea drumului.

Sorin Grindeanu, un personaj politic obscur pana la desemnarea sa ca premier, isi contureaza personalitatea prin noul sau statut. Patania cu ordonanta 13 il obliga sa comunice mai mult. Atacurile presedintelui Iohannis la adresa guvernului, de asemenea il obliga sa dea replici. Partidul ii cere sa comunice. Cetatenii, mai ales cei ce ies la proteste, cer transparenta din partea guvernului.

Deci tot premierului ii revine responsabilitatea de a comunca. In aceste conditii& primul ministru devine figura cea mai expusa. Pentru o parte a populatiei, in mod special pentru simpatizantii PSD, Sorin Grindeanu devine o figura tot mai familiara, tot mai populara.

Daca se pastreaza ritmul impus de prima luna de guvernare, in curand Sorin Grindeanu va concura cu Liviu Dragnea la popularitate si incredere. Din acel moment PSD se poate considera un partid cu conducere bicefala. De aici pana la criza nu este decat un pas. In varf, nu poate ramane decat unul. In comparatie cu situatia lui Liviu Dragnea, ascensiunea premierului Grindeanu este o realitate.

Comments