Asociatii ale magistratilor cer Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe tema OUG privind salarizarea...

 Memoriul este semnat de  Asociaţia Forumul Judecătorilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor, care reclamă apariţa unor disfuncţionalităţi în sistemul public de salarizare.

"Se reţine că, în funcţie de conjunctura macro-economică şi de contextul politic de moment, salariile au fost majorate <<îngheţate>> sau reduse, în ansamblu sau numai pentru anumite categorii de personal sau sectoare, ceea ce a făcut ca în sistemul public de salarizare să apară o serie de disfuncţionalităţi, cum ar fi: niveluri diferite de salarizare pentru persoane exercitând aceeaşi funcţie şi aceleaşi atribuţii, în cadrul aceleiaşi instituţii ori în instituţii de acelaşi fel din cadrul unui sector; salarii egale pentru persoane exercitând aceeaşi funcţie şi aceleaşi atribuţii, dar cu vechime în muncă diferită”, se arată în documentul transmis Avocatului Poporului.

De asemenea, asociaţiile magistraţilor apreciază că actul normativ adoptat nu respectă criteriile unei ordonanţe de urgenţă, şi anume nu a fost adoptat într-o "situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

În memoriu, Guvernul este acuzat de către asociaţii că textele introduse prin OUG nr. 43/2016 intenţionează să elimine raportarea la indemnizaţiile stabilite prin lege.

"În esenţă, prin aceste texte introduse prin OUG nr. 43/2016, în cadrul aplicării OUG nr. 57/2015 (astfel cum a fost iniţial modificată prin OUG nr. 20/2016), Guvernul intenţionează să elimine tocmai raportarea la indemnizaţiile stabilite în baza legii, prin hotărâre judecătorească, astfel încât egalizarea indemnizaţiilor să nu se mai facă prin raportare la aceste indemnizaţii, ci doar prin raportare la indemnizaţii stabilite prin lege, şi calculate în înţelesul Ministerului Justiţiei”, se mai precizează în document.

Totodată, în memoriu se menţionează că tratamentul diferit pe care îl aplică Guvernul prin OUG 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu are o justificare rezonabilă, măsura fiind mai degrabă discriminatorie şi neconstituţională: „Pentru a aplica un tratament diferit unor situaţii identice, trebuie să fie respectate următoarele cerinţe: să existe un scop legitim, respectiv o justificare obiectivă şi rezonabilă pentru acest tratament diferit; să fie păstrată o proporţie rezonabilă (şi a contrario, să nu existe o disproporţie vădită) între scopul legitim (justificarea rezonabilă şi obiectivă) şi mijloacele folosite”.

Asociaţiile îi cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe tema acestei ordonanţe.

Recent, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a cerut premierului Dacian Cioloş demiterea, "de îndată", a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, deoarece temele propuse de ea în dezbatere nu ar avea legătură cu obiectivele sistemului judiciar. AMR mai susţine că Prună ar fi generat "o ruptură adâncă" între funcţia publică ocupată şi corpul de magistraţi.

Raluca prună a reacţionat marţi, spunând că nu îi face plăcere ca o asociaţie al cărei membru de onoare este să ceară demiterea sa, precizând că tot ce s-a spus despre salarizarea magistraţilor "s-a spus de către ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, care este responsabil de salarizare".

"Nu vreau să fac niciun comentariu. De altfel, sunt şi eu membru de onoare al AMR din 2005 şi am fost primită în asociaţie pentru merite deosebite în reformarea sistemului judiciar din România. Nu-mi face plăcere ca AMR, unde sunt membru de onoare, să ceară acest lucru, dar tot ce s-a spus despre salarizare a fost spus de domnul ministru Dragoş Pâslaru, care este responsabil de salarizare", a declarat Raluca Prună, întrebată despre solicitarea AMR.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, declara, săptămâna trecută, că OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor nu se aplică şi magistraţilor, afirmând că o creştere cu 18 la sută a salariilor acestora nu este un obiectiv al Guvernului în acest moment, actul referindu-se la medici şi profesori, şi nu este cazul unei "dispute" între Guvern şi magistraţi pe această temă.

El a apreciat că nu ar fi echitabil să se aplice o majorare de 18 la sută unor salarii de peste zece mii de lei.

Asociaţiile de magistraţi îi solicitaseră premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să nu modifice Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea, ci să aplice actul normativ în forma în care a fost adoptat, în vederea eliminării inechităţii şi discriminarii salariale în rândul diverselor categorii sociale, avertizând că, în caz contrar, sunt pregătite să apere, "în mod democratic" principiul nediscriminării.

Comments