ASTRA Romana Ploiesti, inca o privatizare esuata. Cum a fost pusa pe butuci rafinaria

ASTRA Romana Ploiesti, inca o privatizare esuata. Cum a fost pusa pe butuci rafinaria

ASTRA Romana Ploiesti, inca o privatizare esuata. Cum a fost pusa pe butuci rafinaria

,,In istoria europeana a dezvoltarii industriei petroliere, Astra figureaza ca prima rafinarie producatoare de gaz si una dintre primele producatoare de cocs de petrol", se arata intr-un memorandum al rafinariei.

In 1901, fabrica este vanduta bancherului si comerciantului Max Schapira din Ploiesti, cel care a schimbat denumirea "fabricii de gaz" in "Rafinaria Astra" si a trecut la extinderea si modernizarea ei. In anul 1904, rafinaria a prelucrat peste 2.500 de tone de titei. Produsele obtinute s-au exportat in proportie de 90% si doar 10% s-au folosit in tara. In 1908, Astra Ploiesti urca in topul celor mai importante rafinarii din tara, ocupand locul al saptelea in privinta cantitatilor de petrol prelucrate anual.

In anul 1908, ca urmare a unor vanzari succesive, rafinaria apare in documente ca facand parte din Societatea de extractie "ASTRA", care, la randul ei, dupa mai multe fuziuni, se constituie in anul 1910 ca Societatea "ASTRA ROMANA".

In perioada 1910-1915, adica de la infiintarea societatii Astra Romana si pana in pragul intrarii Romaniei in razboi, productia rafinariei reprezenta, in medie, un sfert din productia totala de titei a tarii.

Intre 1911 si 1947, Astra Romana a apartinut trustului olandez Royal Dutch Shell. La sfarsitul anilor 1930, societatea avea o capacitate de prelucrare de 1,6 milioane tone titei pe an.

Desi puternic avariata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dupa nationalizarea din 1947, instalatiile rafinariei au fost reconstruite, functionand la o capacitate de 900.000 tone titei anual.

In anul 1997, pachetul majoritar a fost preluat de Interagro, detinuta de catre omul de afaceri Ioan Niculae, pentru doar 16 milioane de dolari. Aceasta afacere avea sa-l transforme pe Ioan Niculae in unul dintre cei mai bogati romani. In 2002, Rafinaria Astra Romana a cumparat aproape 35.000 de actiuni ale Societatii Nationale ,,Tutunul Romanesc", detinuta tot de grupul Interagro. Investitia s-a ridicat la peste 7,7 miliarde de lei.

Intr-un articol din iunie 2015, publicatia actualitateaprahoveana.ro descria cum Garda de Mediu a amendat cu 40.000 de lei clubul de fotbal Astra si cu 60.000 de lei firma New Century Development, controlata tot de Ioan Niculae, dupa ce s-a descoperit ca in incinta rafinariei Astra se ingropau deseuri toxice.

New Century Development a fost implicata, potrivit aceleiasi surse, intr-o afacere dubioasa cu reziduuri aduse ilegal de pe nava Flaminia. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova notau atunci ca era vorba de ,,deseuri introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si care nu pot fi utilizate in scopul pentru care au introduse". Una dintre datoriile pe care Astra Romana le avea la Mediu se refera tocmai la activitatea rafinariei si exploatarea produselor. Mai exact, ar fi fost vorba despre un batal cu reziduuri petroliere rezultate in urma fostei exploatari, care era in proprietatea rafinariei. Pana la urma, groapa a disparut din actele Astra, potrivit presei locale, iar datoriile au ramas neplatite.

Astra Romana n-a fost ocolita nici de dosarele de coruptie in care au fost implicati angajatii sai. In 2006, procurorii anticoruptie au trimis in judecata fosti ofiteri, dar si un fost director general al rafinariei, pentru delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Anchetatorii anticoruptie au constatat ca, in perioada 1993-2001, doi fosti ofiteri de informatii au acordat protectie unor grupari infractionale care faceau comert cu produse petroliere, prin blocarea unor informatii legate de activitatile ilegale ale acestora defasurate la rafinaria Astra Romana.

In schimb, au primit de la fosta conducere a rafinariei, respectiv de la fostul director general, produse petroliere in cantitate totala de peste 250 de tone care valorau atunci peste cinci miliarde de lei vechi. Pentru sprijinul acordat, unul dintre ofiteri a primit de la conducerea rafinariei si 650 de milioane de lei vechi, bani lichizi. Un altul a primit aproape 220.000 de dolari de la un om de afaceri, pe care l-a pus in legatura cu persoanele din conducerea rafinariei si, cu ajutorul acestuia, a construit o vila in localitatea Magurele din judetul Prahova.

In cazul Astra, procurorii au dispus disjungerea anchetei in privinta patronului Ioan Niculae.

Pe masura ce anii au trecut, Rafinaria Astra Romana a semanat tot mai mult cu o pompa de lichiditati, cu pretul inregistrarii de pierderi. Numai intre 2003 si 2011 s-au acumulat pierderi de peste 45 de milioane de lei.

In cele din urma, in iunie 2014, rafinaria a intrat in insolventa. Masura a fost introdusa pe ordinea de zi la cererea firmei Kreyton Limited, inregistrata in Insulele Virgine Britanice, care detine 48% din actiunile companiei. Un pachet de 41,66% din titluri este detinut de firma Kalatse Investments Limited, inregistrata in Cipru. Restul de 10,33% din actiuni sunt detinute de alti actionari. Astra Romana a incheiat anul 2013 cu pierderi de 3,55 milioane lei, fata de un rezultat negativ de 4,85 milioane lei in 2012 si datorii de 19,3 milioane lei. Oprirea rafinariei a fost marcata de managementul financiar defectuos si de conflictul cu Petrom, declansat din cauza datoriilor pentru titeiul prelucrat. In 2004, platile restante ale rafinariei au fost de 82 milioane de lei.

Cu datorii la furnizori si la stat, rafinaria Astra a fost pusa pana la urma pe butuci, dupa ce a fost exploatata chiar si ca fier vechi.

Comments