Atac la Protectia Consumatorului. Patronatele considera ca inspectorii ANPC au comportament dispropo...

Concordia, care reuneste 16 sectoare esentiale ale economiei nationale si companii care au peste 350.000 de angajati, reprezinta un sfert din produsul intern brut al Romaniei.

Cel mai recent comunicat al ANPC se refera la o ampla actiune de control la benzinariile din reteaua OMV-Petrom, in urma verificarilor a dispus amenzi si inchiderea temporara a 11 statii.

"Asa cum am vazut in ultima perioada, mai multe state europene ne atrag atentia ca nu suntem inca pregatiti sa accedem la toate sistemele lor (N.red- Schengen). In urma actiunii, ne dam seama ca nici operatorii lor economici de marca nu sunt pregatiti pentru tara noastra, asa cum ne asteptam. Sa ridice piatra cel fara de pacat spune religia crestina. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta prin a ne spune daca lor le plac imaginile realizate in cadrul actiunii", a spus Constantinescu

Nu contestam dreptul ANPC de a face verificari, de a aplica sanctiuni sau, in general, necesitatea unui control asupra activitatii economice in interesul consumatorilor, dar ne intrebam care este scopul unei comunicari ostile sau defaimatoare si cui serveste, arata oficialii Concordia.

Care sunt principalele nemultumiri ale patronilor

ANPC pare sa considere a priori ca foarte multe companii din Romania au o politica deliberata de tratament incorect al consumatorilor, ceea ce este total neadevarat si tendentios.

Controalele ANPC nu sunt nici ele lipsite de probleme, iar noi semnalam aceste lucruri de ani de zile. Am facut-o pana acum institutional, nu public, pentru ca din punctul nostru de vedere trebuie sa existe un parteneriat intre ANPC si mediul privat in interesul consumatorilor. Dar ANPC se substituie uneori altor organe de control cu atributii clar definite si verifica lucruri unde nu are competentele necesare, fie ca vorbim de metrologia sau starea anumitor aparate, siguranta alimentara, calitatea materiilor prime sau a unor produse financiare.

ANPC solicita uneori volume imense si nejustificate de documente doar pentru a pune presiune pe agentii economici, interpreteaza excesiv norme legale si adopta o atitudine ostila, nu una de colaborare si preventie de exemplu cand decide sa faca public numele unor operatori economici sau sa publice poze lipsite de context. Cu toate acestea, nu am generalizat si nu o facem nici acum. ANPC este o autoritate a statului si plecam de la premisa ca isi desfasoara activitatea cu buna-credinta, iar cand constatam anumite abateri le comunicam direct ANPC in speranta ca ele vor fi indreptate.

In toate intalnirile si discutiile pe care le avem cu reprezentantii Guvernului, ai Parlamentului sau ai coalitiei de guvernare, ni se spune ca statul roman isi doreste sa imbunatateasca mediul de afaceri pentru a creste volumul investitiilor in economia privata. Suntem adesea intrebati ce poate face Guvernul pentru a stimula economia privata.

In masura in care intr-adevar acesta este obiectivul statului roman, este contraproductiv, dincolo de faptul ca este si nejustificat, ca o autoritate a aceluiasi stat sa aiba o atitudine ostila la adresa mediului privat. Vom continua dialogul institutional insa avand in vedere felul in care ANPC prezinta public anumite controale pe care le face si concluziile pe care le trage de acolo companiile pe care le reprezentam doresc sa stie daca aceasta este o politica deliberata si asumata de statul roman in raporturile sale cu mediul privat.

Reamintim ca in vara lui 20213, ANPC a verificat 11 banci pe care le banuia de practici comerciale inselatoare pe care le-a si amendat ulterior.

Bancile au dat apoi ANPC in judecata, iar institutia Statului a pierdut procesele pe banda rulanta.

Comments