”Atentie la tusea care nu trece dupa 14 zile”. Dr. Adrian Marinescu explica ce ar trebui sa faca cei...

Cunoscut medic infectionist la Institutul Matei Bals din Capitala,& dr. Adrian Marinescu spune ca „e posibil ca cei care au avut o forma usoara sa ramana, de pilda, cu o oboseala pe o perioada mai lunga de timp, care poate sa mearga pana la trei luni”.

Cei mai multi dintre romanii confirmati cu COVID au forme usoare si stau acasa, urmand tratamentul recomandat de medicii de familie. Dr. Marinescu incearca sa nuanteze, pe baza experientei sale si a colegilor, care e linia intre linistea ca lucrurile merg bine si temerile rezonabile, care sa-i faca pe oameni sa mearga la spital, daca simtomele persista o perioada de timp lunga, dupa cele 14 zile de izolare.

-Dupa trecerea celor 14 zile de izolare, daca simptomele de la debutul bolii dispar si nu apar altele noi, mai exista vreun risc pentru sanatatea celor care au facut forme usoare de COVID?
Nu. In proportie de 99%, nu. Doar ca trebuie pus un diagnostic corect, si aici e nevoie de medicul de familie. E nevoie de un medic pentru a stabili daca este o forma usoara sau nu. Daca e o forma usoara, nu mai vorbesc de cea asiptomatica, intervalul de 14 zile este suficient in asa fel incat sa nu mai apara probleme.&

-Deci, cei care au facut forme usoare de COVID nu ar trebui sa se teama ca raman cu sechele de la boala?
-Ei nu trebuie sa mai faca absolut nimic. E adevarat insa ca vorbim de o boala care are totusi o convalescenta mai lunga. Si atunci, e posibil ca cei care a avut o forma usoara sa ramana, de pilda, cu o oboseala pe o perioada mai lunga de timp, care poate sa mearga pana la trei luni. Pot sa ramana cu o simptomatologie care sa fie persistenta… Dar, daca au avut o forma usoara si nu mai au simptome dupa 14 zile, e ok. Iar daca mai au simptome, ele se vor rezolva punctual. De exemplu, lipsa mirosului si a gustului. Categoric, nu reprezinta in niciun caz un criteriu de severitate. Si ne asteptam sa nu treaca sau nu revina complet dupa 14 zile, poate sa dureze mai mult. La fel ca si oboseala. Daca e o perioada foarte lunga, de exemplu legata de lipsa mirosului, e bine ca acea persoana sa faca un consult ORL, care ar putea sa rezolve si local, cumva, acel sindrom inflamator persistent, ca despre acest lucru este vorba.&

”Atentie la tusea ce nu trece dupa 14 zile”

-Se recomanda, totusi, ca acesti oameni care, repet, au avut forme usoare, fara afectare pulmonara, sa mai urmeze, dupa cele 14 zile la capatul carora sunt declarati vindecati, si un tratament post – COVID?
-Categoric, nu. Daca au o forma usoara si nu au o simptomatologie persistenta, categoric, nu. Daca simptomele persista, pot avea nevoie, pentru un interval de timp, de un tratament pentru acele simptome. Punctual: tuseste in continuare, ia ceva de tuse, si asa mai departe.

"Atentie la tusea care nu trece dupa 14 zile". Dr. Adrian Marinescu explica ce ar trebui sa faca cei care au forme usoare de COVID
Daca tusea nu trece dupa 14 zile este nevoie de un tratament pentru acest simptom. Foto: Shutterstock

-Deci nu exista, la nivel national, un protocol de tratament post-COVID, asa cum exista protocol de tratament al COVID?
-Nu. Doar ca, atentie!, sunt pacienti care sunt diagnosticati la inceput cu o forma usoara si, in final, ei ajung sa aiba complicatii.

-In aceste situatii, simptomele apar in timp?
-Nu neaparat. Poate sa nu fie un diagnostic corect. Altfel spus, daca dupa 14 zile, exista o simptomatologie zgomotoasa, ca de exemplu tuse importanta, probabil ca merita facut un consult, in asa fel incat sa se lamureasca despre ce este vorba. Atentie la tusea ce nu trece dupa 14 zile. Nu conteaza ca mirosul n-a revenit cu totul, dar daca tuseste, are o tuse importanta, o stare generala proasta care nu cedeaza, atunci trebuie sa se faca o reevaluare, bineinteles.

Cum trebuie administrate vitaminele

-Multi medici de familie recomanda, dupa trecerea celor 14 zile, continuarea acelei scheme clasice de tratament, cu vitamina C, vitamina D si zinc, pentru o perioada mai lunga de timp…
-Dar nu e un tratament. Vitaminele le putem lua si daca nu avem COVID. Pana la urma, vitamine, daca vorbim de doze corecte si nu este un exces, da, putem sa luam. Nu inseamna ca e un tratament, se merge pe ideea de recuperare.

-Ce inseamna „doze corecte”?
-E foarte simplu: doza corecta e doza din prospect. In general, pentru orice medicament. Daca ne da un medic, e de asteptat sa ne prescrie conform prospectului. Si daca nu face asta medicul, noi oricum, putem verifica. Cand spun „doza corecta”, ma refer la ceea ce spune prospectul, concret. Si la vitamina C, si la vitamina D. Este un tratament cu vitamine care poate fi luat, pe ideea ca, in convalescenta unei boli, poate fi gripa, poate fi orice altceva, ar putea fi util. Dar nu inseamna ca e tratament pentru COVID.

-Excesul de vitamine poate avea reactii adverse?
-Orice medicament, in exces, va avea, foarte probabil, reactii adverse. Motiv pentru care el trebuie luat conform prospectului si prescriptiei.

Comments