Au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului si Curtisoara

Au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului si Curtisoara

Premierul Marcel Ciolacu si ministrul Energiei, Sebastian Burduja, sunt acuzati de USR ca, in loc sa trateze cu cea mai mare responsabilitate criza cu care se confrunta sistemul energetic, fac exercitii de imagine fara nicio finalitate practica, organizand comandamente inutile.

"Aseara, Romania importa un sfert din cantitatea de energie electrica de care avea nevoie tara. Situatia nu este doar rezultatul unei situatii de urgenta, fara precedent, ci urmarea deceniilor in care PSD si PNL au folosit companiile din domeniul energiei ca pe o pusculita, nu au facut planuri concrete de investitii in energie, si fara strategie si planuri pe termen lung au inchis capacitati de productie. Si, nu in ultimul rand, PSD si PNL tin si astazi in functii-cheie din domeniu oameni care nu au pregatirea necesara.La comandamentul de ieri, Marcel Ciolacu, care nu are nici pregatire, nici competente in domeniul energiei, l-a avut alaturi ca reprezentant al Executivului pe Marian Neacsu, vicepremier, care nu are nicio expertiza in domeniu. Atat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cat si prim-ministrul Marcel Ciolacu incearca doar sa mimeze preocuparea si sa scape de responsabilitatea care revine PSD si PNL pentru colapsul sistemului energetic romanesc", potrivit unui comunicat transmis sambata de USR.
Deputatul USR de Gorj, Radu Miruta, sustine ca ,,fix PSD si PNL sunt cei care, in ultimii ani, au inchis capacitati de producere a energiei in banda, au lasat companiile energetice de stat fara bani de investitii, au dat legi eronate sau proaste pe care le-au corectat de zeci de ori si au capusat fara rusine si fara remuscari complexurile energetice".
Afirmatiile lui Marcel Ciolacu, potrivit carora se va implica direct prin modificari legislative, sprijin financiar pentru investitii si dialog cu finantatorii europeni, nu valoreaza nimic in conditiile in care si domnia sa, si partidul pe care-l conduce au avut ani de zile in care sa ne demonstreze faptic aceste lucruri. Energia in plus de care avem nevoie nu e produsa de frazele sforaitoare ale lui Marcel Ciolacu, considera reprezentantii USR.
"In plus, propunerile lui Marcel Ciolacu de a avea site-uri cu date actualizate si ca dupa o saptamana in care preturile au fluctuat major se va apuca sa analizeze mecanismele de formare a preturilor sunt cel putin ridicole. Pe Facebook, Marcel Ciolacu se razboieste cu cei care blocheaza constructia de hidrocentralele. Adica exact cu PSD si PNL, care au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului si Curtisoara, realizate in proportie de peste 70% si pe care cele doua partide nu au fost in stare sa le finalizeze si sa le porneasca", mai arata USR.
Deputatul Radu Miruta sustine ca termocentralele de la Rovinari si de la Turceni nu produc acum la capacitate energie in banda (continuu, fara sa depinda de soare, de vant) deoarece nimeni altii decat PSD si PNL au decis oprirea, in cea mai mare parte, a celor doua centrale. Mai rau, managementul politic numit de PSD si PNL habar nu a avut cum sa foloseasca resursele si sa produca energia in banda, atat de necesara in acest moment.
,,Problemele din sistemul energetic national pot fi rezolvate printr-o singura metoda: ca cei care le-au generat sa fie dati imediat afara, deoarece si-au demonstrat, din plin, incompetenta. Din cauza lor, Romania cumpara energie din import la preturi exorbitante. Tot ei au decis sa inchida fara sa inlocuiasca insemnate capacitati de productie care astazi puteau livra necesarul importat", mai spune Radu Miruta.
Senatorul USR Cristian Bordei, membru in Comisia pentru energie din Senat, considera ca planul de masuri propus de Guvern pentru rezolvarea crizei energiei este o simpla colectie de masuri de fatada, ca sa linisteasca romanii si sa ascunda cruda realitate.
,,Adevarul este ca nu prea exista solutii pe termen scurt pentru a repara haosul produs de PSD si PNL in ultimii 30 de ani prin politizarea excesiva si lipsa oricarei viziuni si strategii coerente in sectorul strategic al energiei, in afara de mulgerea constanta de resurse. Nu se pot inventa noi capacitati de productie in banda peste noapte, pentru asta era nevoie de o strategie de investitii pe termen lung. Or, guvernele PSD-PNL au luat 7 miliarde de euro de la companiile de energie in ultimii opt ani si nu au investit un leu. Nu UE a inchis centralele pe carbune, ci indiferenta guvernantilor care le-au lasat in paragina si ma intreb cu ce costuri si riscuri s-ar putea reporni acum unitati lasate sa rugineasca de ani de zile", afirma senatorul Cristian Bordei.
Senatorul Cristian Bordei considera ca, pe termen scurt, se poate introduce, asa cum deja a propus USR, un mecanism de protectie contra cresterilor aberante de preturi, dar atrage atentia ca ,,eliminarea oricarei fluctuatii de pret ar insemna plafonarea preturilor la nesfarsit, o utopie care ar pune o povara uriasa pe buget suportata in final tot de cetateni si nu ar incuraja in niciun fel un consum eficient si responsabil al energiei la consumatorul final".
"Accelerarea investitiilor in productia de energie stabila, in stocare si in modernizarea si digitalizarea retelelor, dar si stimularea formarii comunitatilor de energie in cadrul unei strategii energetice coerente sunt singurele solutii pe termen mediu si lung, iar demararea unui program rapid de constructie de unitati de stocare la marii producatori ar rezolva cel mai repede si problema echilibrarii in retea", considera USR.

The post "Au abandonat hidrocentralele de la Valea Sadului si Curtisoara" appeared first on Cotidianul RO.

Comments