Au aparut containerele anti-urs. Unde au fost montate, pentru prima data in Romania

Au aparut containerele anti-urs. Unde au fost montate, pentru prima data in Romania

Au aparut containerele anti-urs. Unde au fost montate, pentru prima data in Romania

Proiectul, implementat de catre WWF Romania, isi propune sa testeze cele cinci tipuri de containere mai multe luni, inclusiv in perioada sezonului estival, urmand sa se decida, apoi, care dintre ele vor fi folosite.

Primarul statiunii, Butyka Zsolt, a declarat vineri ca achizitionarea acestor containere, in premiera in Romania, este un pas urias pentru comunitate, care va duce la cresterea sigurantei in oras si si-a exprimat speranta ca si alte localitati vor invata din experienta obtinuta in cadrul proiectului.

In anul 2021, numarul pagubelor provocate de ursi era foarte mare in Baile Tusnad, localnicii organizand chiar si un mars prin care au dorit sa atraga atentia asupra situatiei disperate in care se aflau, in contextul in care ursii erau prezenti in statiune in fiecare zi, intrau in case, in pensiuni sau mergeau fara frica pe strazile din oras.Drept urmare, primarul localitatii a creat un grup de lucru, din care fac parte toti factorii implicati, si s-au luat primele masuri pentru a tine animalele la distanta.

Mihai Enache arunca bomba: A inceput urmarirea penala in urma plangerii la DNA impotriva lui Nicusor DanAutoritatile au curatat orasul de tufisuri sau buruieni, unde ursii ar fi putut sta ascunsi, au taiat pomii fructiferi de pe domeniul public si impreuna cu organizatii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe constientizarea importantei convietuirii dintre om si urs.De asemenea, au avut loc relocari si chiar impuscarea unora dintre ursi, iar in prezent exemplarele care se apropie de oras sunt monitorizate permanent.

Achizitionarea celor 16 containere de deseuri anti-urs s-a facut cu finantarea oferita de WWF-Romania (Fondul Mondial pentru Natura) in cadrul proiectului pilot "Siguranta pentru oameni - protectie pentru ursi".Coordonatorul echipei de lucru in cadrul acestui proiect, initiat de WWF Romania in parteneriat cu Primaria Baile Tusnad si Asociatia Project Bag, biologul Imecs Istvan, a declarat vineri ca anul trecut, in timpul conferinte stiintifice "Tusnad Eco Bear", a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite in Parcul National Tatra si asa s-a nascut ideea sa se testeze unele si la Baile Tusnad.

Marii comercianti se opun plafonarii adaosului comercial la produsele romanesti. ,,Nu putem sustine o astfel de abordare""Acestea au fost testate pe ursi in Slovacia, deci nu mai avem indoieli ca ursul nu poate sa ajunga la deseuri. Insa, trebuie sa testam in oras sa vedem comunitatea si turistii cum le folosesc, care sunt cele mai adecvate, unde sunt zonele unde avem nevoie de astfel de recipiente. Si in sezonul turistic le vom testa, dupa care vom lua decizia si vom mai cumpara si vom schimba modelele vechi care, practic, credem ca nu functioneaza", a spus Imecs Istvan.

Acesta a spus ca e foarte important ca localnicii si turistii sa le foloseasca in mod corespunzator, sa inchida usile si sa nu lase deseurile afara.

La darea in folosinta a containerelor anti-urs a participat si Cistian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului specii salbatice si arii protejate de la WWF Romania, care a vorbit despre importanta proiectului de la Baile Tusnad, statiune unde se afla un coridor important de deplasare pentru carnivorele mari, acesta fiind si motivul pentru care se inregistreaza atat de multe interactiuni intre om si urs.A punctat faptul ca proiectul isi propune sa demonstreze faptul ca este posibila convietuirea dintre om si urs."Pana la momentul de fata, ce am reusit noi sa facem a fost sa aducem laolalta toate partile interesate, care au fost consultate, sigur, la inceputul initiativei, am vazut care este viziunea fiecaruia legat de rezolvarea acestor probleme. Si aici vorbim de la primarie la reprezentatii fondurilor cinegetice, vorbim de sectorul silvic, ai protectiei mediului, tur operatori si asa mai departe. Si impreuna am reusit sa gandim cele mai bune solutii, le-am testat de-a lungul timpului, vorbim despre o initiativa care dureaza deja de doi ani si cu siguranta rezultatele pe care le-am obtinut sunt destul de promitatoare", a declarat Cistian-Remus Papp.

Ce s-a intamplat, de fapt, cu Florin Piersic cat timp a fost internat la Cluj Napoca. Spitalul Militar raspunde acuzatiilor

Comments