,,Au folosit socuri electrice". Un barbat torturat de rusi in teritoriile ocupate din Ucraina a inte...


Un cetatean ucrainean al carui nume nu a fost dat publicitatii a intentat pentru prima data un proces penal la Curtea Federala din Argentina cu privire la tortura care i-a fost aplicata pe teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia, relateaza Reuters.


Barbatul, care nu a dorit sa i se faca cunoscut numele din cauza temerilor pentru familia sa care se afla inca in zona din Ucraina ocupata de rusi, a depus luni plangerea la Tribunalul Federal din Buenos Aires impotriva mai multor persoane despre care sustine ca l-au torturat.


Este vorba despre sefii centrului de detentie din sudul Ucrainei unde, spune el, a fost retinut, dar si despre superiorul sau la locul de munca, pe care il acuza ca a facilitat abuzul.


,,Pe 15 aprilie, The Reckoning Project, o initiativa a jurnalistilor si avocatilor ucraineni si internationali care documenteaza crime de razboi, impreuna cu un cetatean al Ucrainei ranit si aflat in prezent la Buenos Aires, a intentat un proces penal la Curtea Federala din Argentina", se arata in comunicatul The Reckoning Project.


In comunicat se specifica faptul ca victima, domnul M., cere Curtii Federale sa investigheze tortura aplicata lui de oficiali rusi identificati si neidentificati si asociatii acestora, care l-au torturat sau au ajutat la torturarea lui.


,,Am fost retinut la serviciu. Apoi m-au torturat. Au folosit socuri electrice. A fost incredibil de dureros, asa ca mi-am pierdut constienta. Am fost norocos sa supravietuiesc. Multi oameni sunt inca acolo", a declarat ucraineanul aflat in prezent intr-un apartament din Buenos Aires.


In plangere se arata ca in timpul torturii au fost atasate cabluri electrice de urechea si degetul barbatului, fiind astfel supus socurilor electrice.


Apoi, potrivit documentelor depuse la dosar, el si altii au fost tinuti celule cu o suprafata de 10 metri patrati, cu 12 pana la 20 de persoane in aceeasi camera.


Ibrahim Olabi, avocatul principal al cazului, a declarat ca barbatul a fost audiat si torturat timp de aproximativ 20 de zile. In cele din urma, a fost eliberat fara a fi acuzat si a reusit sa fuga din teritoriul ocupat in Ucraina.


Echipa juridica a cetateanului ucrainean a cerut ca detaliile din dosar care l-ar putea identifica, locul exact si momentul in care au avut loc presupusele evenimente, precum si identitatea presupusilor faptuitori sa fie ascunse, invocand preocupari pentru securitatea barbatului si integritatea procedurilor.


Curtea argentiniana trebuie acum sa decida daca va accepta plangerea, care ar putea dura luni. Pana in acel moment, dosarul nu va fi facut public.


,,Pas istoric"


Daca procurorii argentinieni accepta plangerea, acesta va fi primul caz care analizeaza presupusele crime de razboi rusesti din Ucraina, depuse in afara Europei si a Statelor Unite.


,,Depunerea acestor documente reprezinta un pas istoric important. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a ajuta justitia argentiniana in cautarea adevarului si dreptatii", a declarat Yuri Belousov, seful unitatii pentru crime de razboi din Procuratura Generala a Ucrainei.


Acesta a adaugat ca utilizarea a ceea ce este cunoscuta sub numele de jurisdictie universala este cruciala pentru Ucraina, avand in vedere un numar mare de cazuri legate de presupuse crime de razboi care au creat o ,,provocare fara precedent pentru sistemul nostru de justitie".


Procurorii ucraineni au inregistrat peste 126.000 de cazuri de crime de razboi de la invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit lui Yuri Belousov.


Dupa procesele de referinta ale liderilor fostei dictaturi militare din anii '80 si inceputul anilor 2000, Argentina s-a transformat intr-unul dintre liderii mondiali in jurisdictie universala.


Aplicand acest principiu, procurorii pot introduce dosare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in alte tari, chiar daca victimele si autorii nu au nicio legatura cu Argentina.


,,Un caz de jurisdictie universala ca acesta le semnaleaza faptuitorilor ca crimele au un cost si nu veti mai putea calatori niciodata usor, nu veti putea trece o granita fara sa va intrebati ce se va intampla de cealalta parte", a spus Iva Vukusic, expert in drept international la Universitatea din Utrecht.


Expertii au constatat ca tortura a fost comisa in principal in centrele de detentie administrate de autoritatile ruse si in principal impotriva persoanelor acuzate ca sunt informatori ucraineni.


FOTO: Hepta


Comments