Australia trimite in judecata pentru spionaj doi soti rusi pe care i-a naturalizat. Femeia lucra pen...

Politia Federala din Australia a anuntat vineri ca a pus sub acuzare pentru tentativa de spionaj un cuplu suspectat ca a incercat sa divulge informatii sensibile catre Moscova, relateaza agentiile AFP si Reuters, citate de News.ro.

Femeia in varsta de 40 de ani si sotul ei in varsta de 62 de ani, ambii cetateni australieni naturalizati dupa ce s-au nascut in Rusia, au fost acuzati de ,,pregatirea unei infractiuni de spionaj", a declarat Reece Kershaw, ofiterul politiei federale cu rangul cel mai inalt, intr-o conferinta de presa.

Aceasta acuzatie prevede o pedeapsa maxima de 15 ani de inchisoare.

Sotii,& Igor si Kira Koroliov, care locuiau in Australia de peste 10 ani, au fost arestati joi la domiciliul lor din Brisbane, in estul Australiei.

Cei doi suspecti au aparut vineri, separat si pentru scurt timp, in fata unui tribunal din oras, potrivit presei locale. Ambii au fost retinuti in asteptarea unei audieri programate pe 20 septembrie, potrivit aceleiasi surse.

Contactata de AFP, Ambasada Rusiei la Canberra nu a raspuns inca.

Ce se stie despre cei doi presupusi spioni rusi naturalizati de Australia

Femeia, membra a armatei australiene, lucra de mai multi ani ca ,,tehnician in sisteme informatice" in cadrul fortelor armate australiene, a declarat comisarul politiei federale. Ea a efectuat calatorii ,,nedeclarate" in Rusia cand era in concediu.

In timpul unei deplasari in Rusia, aceasta i-ar fi explicat sotului sau, lucrator independent, cum sa se conecteze la contul sau oficial de la domiciliul lor. ,,Credem ca sotul ei a accesat documentele solicitate si le-a trimis sotiei sale in Rusia", a declarat Kershaw.

,,Sustinem ca au cautat aceste informatii cu intentia de a le furniza autoritatilor ruse. Intrebarea daca aceste informatii au fost transmise ramane o parte esentiala a anchetei noastre", a subliniat el.

Kershaw a mai spus ca, pentru moment, nu a fost identificata nicio divulgare de informatii importante, desi politia spune ca documentele sunt legate de securitatea nationala.

Australia este membra a asa-numitului grup ,,Five Eyes", o alianta a serviciilor de informatii din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, care impartasesc informatii sensibile.

Oficialul a precizat ca femeia a obtinut cetatenia australiana in 2016, iar sotul ei in 2020.

Premierul Australiei afirma ca a primit un raport detaliat despre scandalul de spionaj

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat ca a fost informat in detaliu cu privire la acest caz.

,,Agentiile de securitate ale Australiei isi fac treaba si o fac bine. Cei care interfereaza cu interesele noastre nationale vor fi trasi la raspundere", a spus el.

Mike Burgess, oficialul cu rangul cel mai inalt din cadrul serviciilor de informatii australiene, a subliniat ca verificarile de securitate efectuate la recrutarea personalului nu reprezinta o garantie totala impotriva spionajului.

,,Totul depinde de ceea ce spui. Daca va calificati pentru o autorizatie de securitate, o veti obtine. Dar asta nu inseamna ca verificarea de securitate se opreste in acel moment", a explicat el presei. Burgess, directorul general al agentiei australiene de informatii (ASIO), a subliniat ca autoritatile au putut ,,sa intervina si sa controleze aceasta operatiune" de spionaj.

,,Acest caz reflecta si demonstreaza o cultura de securitate eficienta, nu una defectuoasa", a spus el.

Australia indeamna spionii rusi sa se predea

Burgess a indemnat cu aceasta ocazie spionii rusi sa se predea autoritatilor australiene si a reamintit cazul din 1954 de dezertare a spionilor sovietici Vladimir si Evdokia Petrov, care au dezvaluit Australiei aranjamentele serviciilor secrete ruse la nivel international.

,,As dori sa vorbesc direct cu agentii serviciilor de informatii ruse. Anul acesta se implinesc 70 de ani de la defectarea lui Petrov. Daca doriti sa va impartasiti secretele, va rog sa nu ezitati sa ma contactati. ASIO asculta intotdeauna", a transmis oficialul.

Burgess a declarat, pe de alta parte, ca Australia se confrunta cu o amenintare semnificativa de spionaj din partea multor tari.

,,Serviciile de informatii straine sunt pricepute, hotarate si rabdatoare. Ele joaca jocul pe termen lung. Problema lor este ca ASIO face la fel", a avertizat Burgess. ,,Daca va angajati in spionaj in aceasta tara, va vom detecta si ne vom ocupa de dumneavoastra. Acolo unde putem urmari in justitie, vom urmari in justitie", a spus el.

Arestarile au avut loc in timp ce Australia a prezentat joi un pachet de ajutor militar in valoare de 250 de milioane de dolari australieni (169 de milioane de dolari) pentru Ucraina la summitul NATO de la Washington.

Este cel mai mare pachet de ajutor al Australiei de cand Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022. Australia este unul dintre cei mai mari contribuitori din afara NATO la sprijinul acordat de Occident Ucrainei si a furnizat echipamente de aparare Kievului, a interzis exporturile de minereuri de aluminiu catre Rusia si a sanctionat peste 1.000 de persoane si entitati ruse.

Urmareste ultimele evolutii din a 870-a zi a razboiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Comments