Austria acuza Romania ca blocheaza accesul militarilor sai la operatiunile NATO: ,,O razbunare fata...


Doi militarii austrieci asteapta de la inceputul lunii august acreditarea pentru a intra in sediul NATO de la Bruxelles, dar procedura a fost blocata de catre Romania care a cerut timp suplimentar pentru a-i evalua in ceea ce Viena acuza ca este o razbunare pentru votul din decembrie prin care s-a respins aderarea Romaniei la zona Schengen, relateaza presa austriaca, citata de G4Media.


Austria nu este membra a aliantei NATO, dar poate participa la Parteneriatul pentru Pace si la operatiuni conduse de Alianta, printr-un mandat al Consiliului de Securitate al ONU, cu aprobarea celorlalti membri ai aliantei.


Potrivit presei austriece, cei doi militari si-ar fi primit deja misiunile, unul ar trebuie sa participe in programul de evaluare, iar celalalt intr-un comandament NATO pentru programe de cooperare generala.& Romania ca membra NATO s-a opus insa ca militarii austrieci sa-si preia atributiile in cadrul acestor operatiuni, cerand timp suplimentar pentru evaluarea lor.


Intr-o declaratie pentru ,,Oberoesterreichische Nachrichten", un ziar regional in limba germana publicat in Linz, un purtator de cuvant al armatei austriece a numit aceasta decizie derept o razbunare.


,,Cu alte cuvinte, Romania stat membru NATO a cerut timp sa se gandeasca daca doreste sa permita accesul armatei austriece. Nu exista niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert ca aceasta este o razbunare fata de vetoul privind aderarea la Schengen. Ministerul Apararii din Austria a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanta militara de la Bruxelles, insa este asteptat si acceptul Romaniei", a declarat Michael Bauer.


La randul sau, cotidianul austriac ,,Kurier" catalogheaza decizia Romaniei drept ,,evident o razbunare" pentru votul Austriei din Consiliul JAI de la finalul anului trecut. Austria si-a reiterat opozitia fata de aderarea Romaniei si a Bulgariei, prin vocea cancelarului Karl Nehammmer care a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca nu este oportuna largirea zonei Schengen pana nu se rezolva problema protejarii frontierelor externe.


Delegatia Romaniei la NATO nu a oferit comentarii pe aceasta problema, mentioneaza Kurier. In schimb, un purtator de cuvant al aliantei si-a manifestat speranta ca blocajul va fi rezolvat prin discutii bilaterale. ,,Contam pe Romania si Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofiterii Austriei din posturile NATO in activitatea lor".


Nu este prima situatia in care prezenta militarilor austrieci la NATO este blocata. Incepand din 2016, Ankara a impus un blocaj ca urmare a votului Vienei impotriva negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Blocajul a fost ridicat in 2018.


Comments