Autoritatea Vamala Romana anunta ca in ultimele 6 luni au fost inregistrate ZERO importuri de cereal...

Autoritatea Vamala Romana a anuntat luni ca, potrivit datelor detinute de institutie, in ultimele 6 luni nu au fost inregistrate operatiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grau, porumb, rapita si floarea-soarelui.

,,Autoritatea Vamala Romana precizeaza ca, potrivit datelor detinute de institutie, in ultimele 6 luni au fost inregistrate ZERO operatiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grau, porumb, rapita si floarea-soarelui", se arata in comunicatul de presa al institutiei.

Autoritatea Vamala Romana aminteste ca au fost luate luarea de masuri care sa vina in sprijinul fermierilor si producatorilor locali, pentru ca, din 16 septembrie 2023, Comisia Europeana nu a adoptat masuri similare. Masurile luate reglementeaza importurile de cereale din Ucraina sau Republica Moldova, astfel ca graul, porumbul, rapita si floarea-soarelui se pot importa numai pe baza de autorizatie.

,,Ca urmare a informatiilor aparute in mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul Romaniei a unor categorii de cereale originare din Ucraina, si anume grau, porumb, rapita si floarea-soarelui, Autoritatea Vamala Romana aminteste ca pana la data de 15 septembrie 2023, punerea in libera circulatie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zona libera sau de perfectionare activa a respectivelor produse a fost interzisa in tara noastra, potrivit Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor masuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina.

Avand in vedere ca, incepand cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeana nu a adoptat masuri similare, a fost necesara luarea de masuri care sa vina in sprijinul fermierilor si producatorilor locali. Astfel, in Romania, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr 84/2023 privind instituirea unor masuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova confom careia graul, porumbul, rapita si floarea-soarelui se pot importa numai pe baza de autorizatie de import, de catre operatorii economici cu sediul social si punctul/punctele de lucru pe teritoriul Romaniei, care desfasoara activitati in urmatoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor de morarit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de ferma si cresterea animalelor.

Desi ordonanta a intrat in vigoare la data de 13 octombrie, nici in perioada 16 septembrie - 13 octombrie si nici de atunci pana in prezent nu au fost inregistrate operatiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.

Facem precizarea ca Autoritatea Vamala Romana acorda o atentie sporita traficului de la frontierele cu Ucraina", a anuntat Autoritatea Vamala Romana.

Comments