Autoritatile anunta furia apelor. INHGA: Debitul Dunarii la intrarea in tara va fi in crestere pana...

In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in general in crestere, exceptand prima parte a intervalului de prognoza, cand vor fi in scadere usoara pe sectorul Bechet - Tr. Magurele.Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in crestere, iar duminica dimineata avea valoarea de 6100 m3/s, peste media multianuala a lunii septembrie (3800 m3/s). In aval de Portile de Fier debitele au fost in scadere pe sectorul Gruia - Calafat si in crestere pe sectorul Bechet - Tulcea.Totodata, debitele vor fi in scadere pe raurile din bazinele hidrografice Somes, Buzau, Rm. Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, pe cursurile Siretului, Prutului, pe cursul mijlociu si inferior al Muresului si relativ stationare pe celelalte rauri din tara.Sunt posibile cresteri usoare si izolate de niveluri si debite, pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte, ca urmare a precipitatiilor prognozate, sub forma de aversa, slabe cantitativ, a mai precizat INHGA.Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atentie.

Apele Romane: Varful de debit al Dunarii la intrarea in Romania ar putea fi pana in 9000 mc/s

Debitul Dunarii este, astazi, la 6100 mc/s iar estimarile indica un varf de pana la 9000 mc/s, in scadere semnificativa fata de prognozele initiale de 9300 - 9500 mc/s, potrivit Anei-Maria Agiu, purtator de cuvant la Administratia Nationala Apele Romane."Debitele Dunarii in ultima perioada au fost intr-adevar in crestere. Daca facem o comparatie cu data de 13 septembrie, cand debitele Dunarii erau de 2.200 mc/s, astazi vorbim de debite de aproape trei ori mai mult, 6.100 mc/s, iar conform prognozei realizate de colegii nostri de la Institutul National de Hidrologie pana pe 28 septembrie estimam sa avem debite de 8.300 mc/s. Ieri s-a atins valoarea maxima a viiturii la Budapesta, debitul fiind de 8.200 mc/s, dar mai putin decat cel prognozat. Conform informatiilor suplimentare pe care le-am primit de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii in zonele natural inundabile in amonte de Bogojevo va fi mult mai mare decat in conditiile anterioare, iar aceasta ar putea insemna debite maxime semnificativ mai mici la intrarea in tara, adica comparativ cu prognoza initiala de 9300, pana la 9.500 mc/s la intrarea in tara, estimam ca varful maxim ar putea fi pana in 9.000 mc/s", a explicat duminica, Ana-Maria Agiu, intr-o interventie tv.

Cum se falsifica, detergentii ,,premium" pe care comerciantii ambulanti le vand in piete. VIDEO de la perchezitiiAceasta a precizat ca debite cu niveluri de 9000 sau 10.000 mc/s pot fi tranzitate in siguranta pe sectorul romanesc al Dunarii. In context, Ana Maria Agiu a amintit debitele istorice de 15.600 mc/s, consemnate in 2006."Cu siguranta, cresterea Dunarii este substantiala si viitura se va resimti si la nivelul sectorului romanesc al Dunarii. Acest lucru este firesc si trebuie sa il spunem. Pe de alta parte, daca comparam cu debitele istorice din alte perioade, sa zicem anul 2006, in care Dunarea la intrarea in tara avea 15.600 mc/s, debite cu un nivel de 9.000 mc/s pana chiar peste 10.000 pot fi tranzitate in siguranta pe sectorul romanesc al Dunarii. Aceasta nu inseamna ca suntem linistiti, ci, dimpotriva, suntem in stare de alerta. Monitorizarea este foarte stricta. Hidrologii de la nivelul celor sapte Administratii Bazinale de Apa de la Apele Romane riverane Dunarii, Banat, Jiu, Olt, Arges Vedea, Buzau Ialomita, Prut Barlad, Dobrogea litoral transmit permanent informatiile hidrologice despre nivelurile Dunarii catre colegii de la INHGA pentru a reactualiza in fiecare zi aceasta prognoza", a subliniat sursa citata.Totodata, ea a reamintit ca au fost adusi mii de saci de nisip aproape de sectorul romanesc al Dunarii si ca au fost informati alti detinatori de lucrari hidrotehnice, precum Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, pentru a verifica punctele critice la subtraversarile conductelor prin diguri precum si stadiul de functionare a statiilor de pompare.Pe de alta parte, insa, reprezentanta ANAR a explicat ca un risc care poate aparea este acela al unei durate lungi de propagare a viiturii pe sectorul romanesc al Dunarii, care poate sa fie de cel putin sapte zile, ceea ce va pune digurile sub o presiune constanta."Aceasta inseamna ca digurile vor fi sub o presiune a apei constanta si prin urmare, se impune o monitorizare foarte stricta, pentru ca o durata atat de lunga, cu niveluri foarte crescute la diguri, impune clar o grija. S-au inspectat toate punctele, inclusiv punctele critice, cele care au fost vulnerabile in 2006. Acolo s-au adus saci cu nisip care vor impune, dupa caz, consolidarea si suprainaltarea digurilor, de asemenea utilaje de interventie, daca va fi cazul, astfel incat cu prioritate populatia sa fie protejata si riscul de inundatii sa fie cat mai redus", a sustinut Ana-Maria Agiu.

George Simion a intrerupt evenimentul de prezentare a candidatilor AUR la parlamentare si le-a cerut participantilor mobilizarea generala. Ce planuieste liderul AUR

Comments