Autoritatile belgiene au descins la o fabrica AstraZeneca, in plin scandal cu UE pe tema reducerii l...


UE vrea sa stie daca dozele de vaccin produse langa Bruxelles au fost cumva livrate Marii Britanii, scrie The Guardian.


Autoritatile belgiene au lansat o ancheta la fabrica AstraZeneca de langa capitala tarii, la solicitarea Comisiei Europene, pe fondul conflictului generat de reducerea livrarilor de vaccin asteptate in statele membre in primul trimestru al anului.


O prima vizita a oficialilor a avut loc miercuri la fabrica din Seneffe, a confirmat ministrul Sanatatii din Belgia. Autoritatile au colectat esantioane si documente, iar alte descinderi ar putea avea loc in zilele urmatoare.


Totul a inceput dupa ce AstraZeneca a informat UE ca va putea livra doar 40% din totalul dozelor de vaccin promise pentru primul trimestru - adica aproximativ 31 de milioane de doze. Intre timp, aceasta cantitate a scazut la doar 25% din totalul promis.


Motivul invocat a fost acela al unor probleme la fabrica AstraZeneca din Belgia. In acelasi timp insa, AstraZeneca a asigurat Marea Britanie ca ii va livra fara intarzieri comanda promisa de 100 de milioane de doze de vaccin.


UE, care urmeaza sa autorizeze serul AstraZeneca vineri, a anuntat in mod repetat ca nu este convinsa de explicatiile oferite de compania farmaceutica.


Comisia Europeana a anuntat deja ca intentioneaza sa impuna un control al exporturilor de vaccinuri din UE, acuzand AstraZeneca ca a livrat in Marea Britanie dozele fabricate pe teritoriul blocului comunitar.


In acelasi timp, potrivit unor surse citate de Financial Times, UE a cerut AstraZeneca sa isi onoreze contractul, chiar daca acest lucru va insemna livrarea de doze produse in fabricile companiei din Marea Britanie.


AstraZeneca a refuzat insa sa faca acest lucru, iar CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a precizat ca este obligat sa respecte contractul cu Marea Britanie, deoarece acesta a fost semnat inainte de cel incheiat cu UE.


In plus, Soriot a subliniat ca acordul cu UE nu prevedea in mod strict o obligatie privind volumul livrarilor catre statele membre, un lucru pe care Comisia Europeana il neaga.


O prima concluzie a inspectiei, in cateva zile


Un purtator de cuvant al ministerului Sanatatii din Belgia a precizat ca inspectia derulata la fabrica din Seneffe a avut rolul de a determina daca intarzierile livrarilor sunt cauzate intr-adevar de o problema de productie.


"Expertii belgieni eamineaza acum elementele colectate, impreuna cu experti din Olanda, Italia si Spania", a precizat ministerul.


O concluzie va fi anuntata peste cateva zile si va fi urmat de o noua vizita la fabrica.


UE a alocat deja 336 de milioane de euro pentru investitii in vaccinul AstraZeneca, in schimbul a 400 de milioane de doze. Nu toti banii au ajuns la companie. Avocatii Comisiei Europene verifica acum daca compania farmaceutica a incalcat contractul incheiat.


UE are putine parghii


Miercuri, dupa o noua intalnire cu reprezentantii companiei farmaceutice, comisarul european pentru Sanatate, Stella Kyriakides, a subliniat ca AstraZeneca are o datorie morala si contractuala catre UE, similara cu cea catre Marea Britanie.


"Suntem intr-o pandemie. Pierdem oameni in fiecare zi. Acestea nu sunt numere, nu sunt statistici. Sunt persoane, cu familii, cu prieteni si colegi care sunt afectati", a spus ea.


Ea a precizat insa ca regreta in continuare lipsa de claritate pe tema calendarului livrarilor si ca cere un plan clar de la AstraZeneca pentru livrarea rapida a dozelor promise pentru primul trimestru.


Deocamdata, Comisia Europeana are putine parghii pentru a convinge compania sa mareasca livrarile catre UE, scrie site-ul Politico.


In vreme ce a anuntat ca intentioneaza sa impuna un control al exporturilor de vaccin, un astfel de plan ar putea avea efecte negative.


Lideri din alte tari, precum Africa de Sud, au acuzat deja UE si statele bogate ca au cumparat cea mai mare parte a rezervelor de vaccin.


Iar alti parteneri ai UE, inclusiv Canada, se bazeaza in continuare pe livrarile de vaccinuri produse partial in UE.


Comments