Avem lege pentru stoparea risipei alimentare. ,,Impact major"

Avem lege pentru stoparea risipei alimentare. ,,Impact major"

Deputatii au adoptat proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare. Legea merge la promulgare.

,,In Romania se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care inca se culca, zilnic, flamanzi. Lupta impotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi sa devina resurse. Legea a fost elaborata inca de la bun inceput de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect sa devina realitate, si iata ca, dupa doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil", a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinitiatoare a proiectului, conform unui comunicat de presa al USR.

Ce masuri va aduce noua lege:

– Mai putina birocratie: va fi simplificata procedura prin care organizatiile neguvernamentale pot sa primeasca alimente atunci cand acestea nu au un grad mare de perisabilitate;

– Va exista o platforma nationala de raportare a datelor cu privire la risipa alimentara de la operatori, creata si gestionata de catre Ministerul Agriculturii;

– Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritatile care gestioneaza si ele alimente vor fi obligate sa aplice cel putin doua masuri dintre cele enumerate de lege inainte sa arunce alimentele la gunoi.

Printre masurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autoritati:

– reducerea pretului la alimente inainte de data expirarii;

– donarea alimentelor;

– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mancarea animalelor;

– folosirea alimentelor la compost.

,,Aceasta lege va avea un impact major in Romania, tara in care, desi castigul mediu este unul mult mai mic decat in Vestul Europei, cantitatile de mancare pe care le aruncam sunt mult mai mari. De ce? Pentru ca pana acum nu aveam ceea ce ofera aceasta lege - cadrul legal clar, simplu, astfel incat surplusul de alimente sa ajunga exact la cei care au nevoie. Noua lege inseamna o mana de ajutor si pentru antreprenori, pentru ca presupune mai putina birocratie. Unul dintre obiectivele legii este respectarea tintelor asumate de Romania la nivel international: injumatatirea pe cap de locuitor a risipei alimentare pana in anul 2030. Studiile arata ca intre 30% si 50% din mancarea pe care romanii o cumpara o arunca, apoi, la gunoi in fiecare luna", mai arata sursa citata.

The post Avem lege pentru stoparea risipei alimentare. ,,Impact major" appeared first on Cotidianul RO.

Comments