Avem prezidentiabili!

Avem prezidentiabili!

Principalii prezidentiabili au fost desemnati de cele trei forte politice clasate pe primele trei locuri la europarlamentare. Fiecare candidat in parte este la fel de bun si la fel de rau. Depinde din ce parte il privesti pe fiecare. Prezidentiabilii au calitatile si defectele pe care le au partidele care ii sustin.

Primul dintre ei, Klaus Iohannis, avand deja un mandat in spate, stim ce poate face si cum se comporta ca presedinte. Este principalul favorit. S-a remarcat in special in politica externa.

In sensul ca a stat la masa cu cei mai mari lideri ai lumii. A fost bine primit de Donald Trump. Avea si motive presedintele american sa-l laude din moment ce Romania a fost prima tara din UE care s-a angajat sa plateasca 2% din PIB pentru Aparare. Adica sa cumpere armament din SUA. Germania plateste doar 1% din PIB. De aici rezulta, dupa opinia lui Trump, ca Iohannis este un presedinte mai bun decat cancelarul Merkel. Cumparam armament american de miliarde de dolari, dar vizele pentru romani nu s-au desfiintat.

Klaus Iohannis a inregistrat succese si in UE. Succesul in plan european nu ar trebui evaluat dupa numarul de intalniri la varf cu liderii europeni, ci dupa neprimirea Romaniei in Spatiul Schengen. Si, mai nou, dupa istorica vizita a liderilor europeni la Sibiu. Rezultatul: nicio functie importanta a Romaniei la nivelul institutiilor europene.

Presedintia este considerata cea mai inalta functie in statul roman. Este, intr-adevar, importanta in masura in care presedintele in exercitiu nu respecta Constitutia, adica nu este echidistant. Ion Iliescu s-a remarcat prin loviturile date partidelor istorice. Emil Constantinescu a iesit invins de Securitate. Echidistanta lui Traian Basescu? A dat din toate puterile in adversarii politici. Si-a sfarsit mandatele lasand in urma, dupa cum a spus el insusi, un stat mafiot.

Trecand rapid in revista performantele si mai ales contraperformantele presedintilor pe care i-a avut Romania, mai degraba se constata ca functia nu este chiar atat de importanta. Potrivit Constitutiei presedintele nu are putere executiva decat in masura in care si-o ia singur. Esecul istoric al Romaniei din ultimii 30 de ani este esecul personal al fiecarui presedinte.

Onesta din fire, o adevarata mimoza politica, in prima faza Viorica Dancila a declarat ca nu va candida la presedintie. Pe urma a inteles ca functia de presedinte nu este cine stie ce mare scofala si s-a decis sa candideze. S-a zbatut ca un adevarat barbat de stat pentru a fi desemnata candidata PSD.

Tanarul Dan Barna la inceputul carierei nu si-a permis sa gandeasca despre el insusi ca ar putea deveni prezidentiabil. In semn de respect, USR s-a gandit la o candidatura a Laurei Kovesi. Pe urma, s-a razgandit.

Adica a inteles ca nu este mare lucru sa fii presedinte. Faci cam ce vrei. Nu ai decat o responsabilitate simbolica.

Ii reproseaza cineva lui Basescu ca in timpul mandatelor lui de 10 ani nu s-au construit autostrazi? Sau lui Iohannis ii reproseaza cineva ca Romania nu a intrat in Schengen?

Interesul cetatenilor romani fata de alegerile prezidentiale este disproportionat fata de responsabilitatile presedintelui. Alegatorii privesc alegerile prezidentiale, primul tur, ca pe un meci de fotbal de calificare la campionatul mondial, iar turul doi ca pe o finala in care o joaca Romania.

Presedintele Romaniei care nu se implica in jocul politic are doar un rol decorativ. Cel care se implica ataca permanent partidele care sunt in opozitie cu partidul din care provine, in felul acesta provocand o neincetata cearta si haos pe scena politica. De ce majoritatea tarilor europene nu isi aleg presedintele prin vot direct? Exceptie face Franta, unde disputele politice sunt cam ca la noi.

Indiferent care dintre cei prezidentiabili va castiga, Romania se va dezvolta cam in acelasi ritm. Mult mai important decat presedintele este un partid decis sa guverneze fara populisme.

Prezidentiabilul fiecarui partid reflecta esenta partidului care il propune. PSD si PNL au guvernat suficient de mult ca sa li se poata reprosa fiecaruia ca nu au facut autostrazi si spitale. USR-PLUS, prin Dacian Ciolos a guvernat un pic, dar neconcludent. Deci pe cine alegem avand siguranta ca am ales bine? Nu stim.

Comments