Avertimsentul lui Putin: ,,Sa fie constienti cu ce se joaca!" Romania, vizata

Avertimsentul lui Putin: ,,Sa fie constienti cu ce se joaca!" Romania, vizata

Avertimsentul lui Putin: ,,Sa fie constienti cu ce se joaca!" Romania, vizata

,,Acesti reprezentanti ai tarilor NATO, in special din Europa, mai ales in tarile mici, ar trebui sa fie constienti cu ce se joaca. Trebuie sa-si aminteasca faptul ca sunt adesea state cu un teritoriu mic si cu o populatie foarte densa, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui sa reflecteze inainte de a vorbi despre lansarea de atacuri in profunzimea teritoriului rus", a atentionat Putin, vorbind la o conferinta de presa la finalul unei vizite in Uzbekistan, relateaza agentiile AFP, EFE si Agerpres.

El s-a referit astfel le apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg - impartasit intre timp si de seful diplomatiei europene, Josep Borrell -, care le-a cerut aliatilor sa autorizeze Ucraina sa atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizeaza Occidentul ca ajutor militar.

Putin despre Stoltenberg: ,,Atunci nu suferea de dementa"

,,(Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am intalnit si am solutionat chestiuni complicate privind Marea Barent si altele. In general, am reusit sa ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur ca el nu suferea de dementa", a comentat Putin despre secretarul general al NATO.

,,Aceasta escaladare constanta poate avea consecinte grave, iar aceste consecinte grave se fac simtite in Europa. Cum vor reactiona Statele Unite?", a spus in continuare presedintele rus, facand aluzie la paritatea nucleara intre Rusia si SUA.

Referindu-se tot la declaratia lui Stoltenberg, liderul de la Kremlin a apreciat ca acesta nu are cum sa nu stie ca armele de precizie cu raza lunga de actiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fara asistenta satelitilor spion occidentali.

Putin sustine ca nu ucrainenii selecteaza tintele rusesti, ci occidentalii

In astfel de cazuri, a sustinut Putin, selectarea tintelor poate fi facuta numai de ,,specialisti inalt calificati", care nu sunt ucraineni, iar rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp pot primi instructiuni in zbor ,,fara vreo implicare a soldatilor ucraineni", proceduri aplicabile de asemenea in cazul rachetelor americane ATACMS cu ajutorul datelor satelitare.

Asadar, a concluzionat presedintele rus, aceste misiuni contra tintelor rusesti ,,nu sunt pregatite de soldati ucraineni, ci de reprezentanti ai tarilor NATO".

Cat despre informatia anuntata luni de comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, conform careia Kievul a ajuns la un acord cu Franta pentru trimiterea unor instructori militari francezi in Ucraina, informatie intre timp nuantata de Ministerul ucrainean al Apararii, care a transmis ca un astfel de acord se afla inca in negociere, Putin a ssustinut ca instructori militari occidentali se afla deja in Ucraina sub acoperirea de mercenari.

In ceea ce priveste ofensiva lansata luna aceasta de Rusia in regiunea ucraineana nord-estica Harkov, Putin a spus ca aceasta a fost provocata de aliatii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat ca au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina sa nu atace regiunea rusa de granita Belgorod.

De asemenea, el a sustinut ca Rusia este pregatita sa reia negocierile de pace cu Ucraina, desfasurate ultima data in martie-aprilie 2022 la Istanbul si pe care, conform Moscovei, Kievul le-a parasit in urma presiunilor SUA. Insa Putin a contestat din nou legitimitatea omologului sau ucrainean Volodimir Zelenski, al carui mandat a expirat pe 20 mai.

Comments