Avertisment sumbru despre Republica Moldova: Evolutiile sunt similare cu cele de la inceputul confli...

Aceste declaratii au fost facute dupa ce conducatorii pro-rusi din regiunea separatista transnistreana a Republicii Moldova au cerut Rusiei "protectie", potrivit informatiilor aparute in presa.

Un congres al regiunii separatiste nerecunoscute la nivel international, care se invecineaza cu Ucraina, a votat miercuri in favoarea unei rezolutii in acest sens, a informat presa de la Chisinau.

Potrivit rezolutiei, Transnistria doreste sa se adreseze Consiliului Federatiei Ruse si Dumei de Stat "cu o solicitare de implementare a masurilor de protejare a Transnistriei in fata presiunii tot mai mari din partea Moldovei".

Ce asteapta exact Tiraspolul de la Rusia nu a fost clar imediat.

Sefa diplomatiei germane a facut joi paralele cu evolutiile din estul Ucrainei din urma cu cativa ani, cand minoritatile au fost instrumentalizate de catre presedintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregatirea invadarii pe scara larga a Ucrainei in 2022.

"Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o alta tara sunt o incalcare a dreptului international", a afirmat Baerbock. Ministerul este de mult timp constient de destabilizarea R. Moldova din exterior, a adaugat ea.

Baerbock a subliniat ca doreste sa sprijine R. Moldova in dreptul ei la integritate teritoriala.

In 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea dupa ce a organizat un referendum in care cetatenii au fost intrebati daca doresc sa adere la Federatia Rusa. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel international.

Comments