Azi a avut loc echinoctiul de toamna. Zilele devin mai scurte. Cand vom da ceasurile inapoi cu o ora

Azi a avut loc echinoctiul de toamna. Zilele devin mai scurte. Cand vom da ceasurile inapoi cu o ora

Azi a avut loc echinoctiul de toamna. Zilele devin mai scurte. Cand vom da ceasurile inapoi cu o ora

Echinoctiul de toamna este un eveniment astronomic ce consta in momentul in care centrul Soarelui se afla exact deasupra ecuatorului terestru, rezultand o durata aproape egala de zi si noapte in intreaga lume.

Echinoctiul de toamna apare atunci cand axa de rotatie a Pamantului este inclinata intr-un unghi de aproximativ 23,5 grade fata de planul orbitei sale in jurul Soarelui. De-a lungul anului, aceasta inclinatie face ca diferite parti ale Pamantului sa primeasca diferite cantitati de lumina solara, ceea ce determina schimbarea anotimpurilor. La echinoctiu, lumina solara ilumineaza in mod egal ambele emisfere, iar lungimea zilei se va reduce treptat, pregatind terenul pentru sosirea iernii.

Pe parcursul anului, pozitia Pamantului in raport cu Soarele se schimba din cauza miscarii sale pe orbita. In jurul echinoctiului de toamna, Pamantul se afla intr-o pozitie in care lumina soarelui ajunge aproape uniform pe ambele emisfere. Aceasta inseamna ca la aceste latitudini, atat ziua cat si noaptea au durata aproximativ egala, de aproximativ 12 ore fiecare.

Echinoctiul de toamna este deosebit de relevant pentru astronomi, deoarece serveste ca un punct de referinta pentru observarea corpurilor ceresti. Acesta marcheaza inceputul sezonului de observatie a anumitor constelatii si planete, care devin mai vizibile pe cer pe masura ce noptile devin mai lungi.

De-a lungul istoriei, diverse culturi au observat echinoctiile si au realizat corelatii cu fenomenul natural. De exemplu, constructiile megalitice, cum ar fi Stonehenge, au fost orientate astfel incat sa coincida cu aceste evenimente astronomice. Studii arheologice au demonstrat ca majoritatea civilizatiilor antice au avut o constientizare a echinoctiilor si au folosit informatiile adunate in scopuri agricole sau ritualice.

Stravechile culturi agricole si comunitatile rurale au organizat festivitati pentru a sarbatori recolta, multumind fortelor naturii pentru bunurile obtinute. De asemenea, in multe culturi, echinoctiul a fost asociat cu ritualuri de purificare, avand un rol important in viata spirituala si comunitara.

Animalul rar care si-a facut aparitia in Romania. Specia este inclusa pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii

Cand trecem la ora de iarna

De la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar durata noptilor va creste, pana la 21 decembrie, cand va avea loc solstitiul de iarna.

In ceea ce priveste trecerea la ora de iarna, Romania va adopta ora oficiala de ,,iarna" in noaptea de sambata spre duminica, adica 26-27 octombrie, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Prin urmare, incepand cu ziua de duminica, Romania va avea un avans de doua ore fata de timpul universal coordonat (UTC). Romania se afla in fusul orar 2, iar Timpul Legal Roman se aplica din ultima duminica a lunii octombrie pana in ultima duminica a lunii martie, cand Romania trece la ora de vara, iar diferenta fata de UTC este de trei ore.

Autoritatile anunta furia apelor. INHGA: Debitul Dunarii la intrarea in tara va fi in crestere pana la 7900 mc/s pana in 29 septembrie

Comments