Azi este echinoctiul de toamna. Incepe TOAMNA astronomica, ziua devine mai mica decat ziua

Azi este echinoctiul de toamna. Incepe TOAMNA astronomica, ziua devine mai mica decat ziua

Azi este echinoctiul de toamna. Incepe TOAMNA astronomica, ziua devine mai mica decat ziua

Punctul echinoctiului de toamna, numit si ,,punct autumnal" , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica, potrivit Observatorului Astronomic "V. Urseanu".

Aflandu-se la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

Singurele exceptii sunt intalnite in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

In emisfera sudica, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

In emisfera nordica, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

CAND SE TRECE LA ORA DE IARNA

Romania trece la ora oficiala "de iarna", in noaptea de sambata spre duminica, adica 28-29 octombrie, cand ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie sa fie cea mai lunga din acest an.

In noaptea de 28 spre 29 octombrie, Romania revine de la ora de vara, care se aplica din ultima duminica a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Roman. Astfel, incepand de duminica, Romania va avea doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC).

Romania se afla in fusul orar 2, iar Timpul Legal Roman se aplica din ultima duminica a lunii octombrie pana in ultima duminica a lunii martie, cand Romania trece la ora de vara, iar diferenta fata de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis in martie 2019 renuntarea la schimbarea orei, masura care urma sa intre in vigoare din 2021, decizia trebuind insa confirmata si de Parlamentele nationale.

Comments