Bacalaureat. Un elev depunctat la Matematica si-a recastigat nota initiala in instanta - premiera in...

,,Legea educatiei contravine principiului de drept. Cum sa-ti agravezi propria situatie in propria cale de atac? Nu exista asa ceva! Un inculpat, de exemplu, daca a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare si face apel, nu va primi trei ani. Ori i se mentine pedeapsa initiala, ori i se scade", a explicat, pentru adevarul.ro, avocatul elevului.

Povestea lui Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, incepe in vara anului trecut, imediat dupa sustinerea probelor de Bacalaureat.

,,Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar in liceu a avut rezultate exceptionale la invatatura. A fost un soc pentru el sa afle ca la matematica a luat doar nota 9.45. I s-a parut mica, motiv pentru care a depus contestatie", a povestit avocatul tanarului. ,,Spera la o nota mult mai mare", spune acesta.

Potrivit legii, elevii nemultumiti de nota obtinuta o pot contesta, insa isi asuma un risc: in urma reevaluarii lucrarii, copiii pot primi o nota mai mare, dar si una mai mica. Mai mult, nota obtinuta in urma contestatiei ramane definitiva. Elevii semneaza in acest sens si o declaratie. Insa, in foarte multe dintre cazuri, copiii sunt inca minori, prin urmare semnatura lor nu are nici o relevanta. Asa cum s-a intamplat si in cazul lui Denis.

Dupa reevaluarea lucrarii, Denis a primit o nota si mai mica: 8.15. ,,Copilul a crezut din nou intr-o greseala si a cerut, de data aceasta, sa-si vada lucrarea recorectata. I s-a permis, dar nota trecuta in coltul foii a fost ascunsa, mascata cu palma. Practic, nu a fost lasat sa-si vada nota".

REZULTATE BAC 2024. Numarul mediilor de 10, aproape la jumatate fata de anul trecut. Rata de promovare dupa prima sesiune a fost de 76,4%

,,Am dat in judecata Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar. Nu este normal ca in urma unei contestatii sa te trezesti cu o pedeapsa mai mare decat cea initiala. Cam sapte, opt luni a durat procesul, iar ca numar de infatisari am avut in jur de patru. Denis nu a fost chemat in fata instantei, copilul si-a vazut de scoala: este student, a intrat la mate-info, la Universitatea Babes Bolyai. Acum, lupta noastra pentru a se reveni la nota initiala, de 9,45, se duce doar pentru a i se face copilului dreptate", mai spune avocatul.

In instanta, parintii au cerut reevaluarea lucrarii deja contestate, insa cererea le-a fost respinsa. In schimb, judecatorii au considerat ca prevederea care stabileste nota de la contestatii ca fiind cea finala nu este chiar...legala: ,,Lecturand ordinul ministrului, pe baza caruia s-a desfasurat intregul examen de Bacalaureat, am realizat ca problema este acel paragraf care permitea Comisiei de Solutionare a Contestatiilor sa scada nota in urma contestatiei. Si atunci am atacat in instanta si pe aceasta cale".

Decizia judecatorilor ca Denis sa fie notat cu nota initiala, cea de 9.45, nu este insa definitiva.

,,Ministerul a contestat deja decizia. Au facut recurs. Acum, ramane de vazut..In cel mai nefericit caz s-ar putea reveni la nota obtinuta in urma contestatiei. Cat despre ce sanse reale avem, nu a putea sa va spun. Nu stii niciodata ce se poate intampla. Asteptam sa se fixeze un termen la Inalta Curte si sa se pronunte asupra acestei spete", mai spune avocatul.

In cazul in care decizia va ramane neschimbata, Denis va primi o noua diploma de Bacalaureat.

Comments