Balanta aderarii la UE. Castig de 65 de miliarde de euro pentru Romania. ,,Daca vrem sa vedem cum ar...


Tara noastra a cotizat cu 29,98 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene (UE) si a primit 94,3 miliarde de euro in perioada 1 ianuarie 2007 - 29 februarie 2024, rezultand un excedent de 64,37 miliarde de euro in 16 ani, arata datele Ministerului Finantelor, primite la solicitarea Libertatea.


In contextul alegerilor europarlamentare din acest an, Libertatea a intrebat trei experti care a fost impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.


Pe langa faptul ca Romania este un beneficiar net de fonduri nerambursabile, primind de trei ori mai multi bani decat a dat, acestia subliniaza si alte avantaje ale faptului ca tara noastra face parte din spatiul comunitar:


Nivelul de trai a crescut datorita infuziei de bani, atat europeni, cat si ca urmare a investitiilor straine
Circulatie doar pe baza buletinului, fara pasaport si fara a sta dupa vize la ambasade
Faptul ca Romania este obligata sa respecte o serie de reguli, de la cele bancare la finante publice si pana la politicile de mediu sau regulile democratiei
Expertiza primita atat din partea institutiilor europene, cat si datorita companiilor occidentale care au venit in Romania
Modernizarea economiei
Importam produse fara taxe vamale, exportam la fel
Agricultura si autostrazi realizate pe bani europeni.

Cele patru libertati de baza ale UE


Cristian Paun, profesor de economie la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, spune ca marele avantaj al Romaniei este ca face parte dintr-un grup cu reguli care stau la baza dezvoltarii.


Cristian Paun / Agerpres Foto

,,Beneficiile sunt cele patru libertati: libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalului. Din pacate, nu am beneficiat din plin de cele patru libertati. Singura libertate exploatata la noi a fost plecarea din tara. Si importul de bunuri, asa ca producatorii romani nu au mai putut creste preturile cum au vrut", a spus Paun, pentru Libertatea.


Firmele romanesti nu s-au extins in alte tari


El considera insa ca Romania nu a valorificat libertatea capitalului, iar firmele autohtone nu au facut drumul catre Occident, asa cum multinationalele au venit in tara noastra.


,,Noi nu am valorificat foarte mult libera circulatie a capitalului, asa cum a facut Polonia. Companiile romanesti nu s-au internationalizat, nu s-au extins in alte state. Si nu am facut nici ca Ungaria si Slovacia, care au atras multe investitii straine si acum sunt exportatoare nete. Noi mergem si calatorim in Grecia si Bulgaria, dar nu deschidem afaceri in Grecia, de exemplu hoteluri", puncteaza acesta.


Uram strainii ca ne colonizeaza, dar noi ii colonizam pe altii si avem 5 milioane de romani plecati in UE.


Cristian Paun, profesor ASE:

Regulile sunt de baza


Acesta spune ca partea buna a apartenentei la UE o reprezinta regulile comune.


,,Partea buna este ca UE a venit cu niste reguli atat macroprudentiale pe deficit si cheltuielile guvernamentale, cat si reguli legate de democratie si justitie", afirma acesta.


Romania trebuie sa respecte un deficit bugetar, adica diferenta dintre veniturile si cheltuielile statului, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), conform reglementarilor europene.


In urma pandemiei, mai multe state au ajuns sa aiba deficite peste acest nivel, iar in acest an, tara noastra trebuie sa indeplineasca o tinta de 5%.


Integrarea nu este completa: nu suntem in euro si zona Schengen


Mai este important si ca integrarea noastra nu este completa: nu suntem in zona euro si suntem doar partial in zona Schengen, cu spatiul aerian si cel maritim, spune profesorul Paun.&


Romania a aderat partial de la 31 martie 2024 in zona Schengen, din cauza opozitiei Austriei, care sustine ca prin Romania ajung migranti in Occident. Tara noastra respecta conditiile tehnice inca din 2011, iar Austria s-a impotrivit constant in ultimii doi ani.


Inquam Photos / Octav Ganea

Intrarea in zona Schengen ar insemna ca nu se mai fac controale la granita, ceea ce inseamna cresterea vitezei exporturilor, deci mai multi bani care intra in Romania anual.


Tara noastra pierde lunar 200 de milioane de euro din faptul ca nu am aderat si terestru, iar anual, estimarile sunt de 2,5 miliarde de euro. In zece ani, suma cumulata este de 25 de miliarde de euro, potrivit lui Razvan Nicolescu, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata.


Coada la vama Giurgiu-Ruse / Profimedia

Austria nu si-a exercitat dreptul de veto la aderarea Croatiei la Schengen, desi aceasta ruta a fost mai folosita de migranti pentru a ajunge in Occident.


Aderarea la euro


Pentru profesorul de economie Cristian Paun, aderarea la moneda euro este insa mai importanta decat cea la Schengen si da ca exemplu Croatia, stat care a aderat la UE dupa Romania, in 2013, dar care a adoptat euro ca moneda in 2023.


,,Am fi stat mai putin in vami daca rezolvam cu scanerele care nu functioneaza de 10 ani. Din pacate, pentru zona euro nu mai respectam aproape niciun criteriu, iar convergenta reala este si ea o problema", conchide profesorul de economie.


Reglementari bancare ca in zona euro


Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), arata ca aderarea la UE a ridicat si standardele bancare.


Dan Suciu / Hepta

Contributia financiara a Uniunii Europene este enorma la dezvoltarea Romaniei, plus ca suntem intr-un club cu niste valori si asta ne ajuta. Din punctul de vedere al BNR, procedurile bancare sunt la fel ca in zona euro.


Dan Suciu a afirmat:

Concomitent, ajuta foarte mult expertiza primita: ,,Guvernatorul Mugur Isarescu face parte din consiliul guvernatorilor (principalul organ de decizie al Bancii Centrale Europene - n.r.), avem foarte des contacte".


Intrebat cum ar fi aratat Romania fara Uniunea Europeana, acesta arata la est de Prut.


,,Daca vrem sa vedem cum ar fi aratat Romania fara UE, ar fi trebuit sa mergem in Republica Moldova pana in ultimii ani. Este ca o calatorie in timp. Dar de cativa ani, de cand s-au orientat si ei catre UE, se vad si acolo imediat progresele", sustine Suciu.


Anca Dragu, fost ministru de finante al Romaniei in cabinetul Ciolos, este acum guvernator al Bancii Moldovei, in vreme ce alti experti romani se afla in administratia de la Chisinau.


,,UE ne-a adus ordine"


Consultantul fiscal Emilian Duca spune ca UE are atat parti bune, cat si mai putin bune, dar ca per total, avantajele sunt mult mai multe.


Emilian Duca / zf.ro

Suveranistii vor sa fie ei in frunte, dar UE ne-a adus in primul rand putina ordine si know how (expertiza - n.r.) in administrarea economiei de piata. E clar ca este nemultumire pentru ca trebuie sa respectam reguli, iar trasatura noastra ca popor este ca nu vrem sa respectam reguli.


Emilian Duca, consultant:

De asemenea, sumele primite au dus la cresterea nivelului de trai. ,,Puteam primi si mai mult. Eram sceptic, dar per total ne-am descurcat bine, iar acest lucru s-a vazut in nivelul de trai, care a crescut dupa aderare", arata Duca.


,,Apoi este modernizarea: nu mai e cum era in comunism cand se zicea <>", mai puncteaza el.


In privinta Schengen, Duca spune ca momentan, singura noastra conexiune reala cu Vestul este prin Austria si Ungaria, ,,iar acestea nu mor de dragul nostru".


Care sunt minusurile


Partea negativa a UE o constituie politicile de stanga si unele dintre masurile luate de autoritatile de la Bruxelles, care irita parti din populatie.


,,Minusul il reprezinta toate politicile de stanga, care aduc atingere intereselor populatiei. Daca mie imi impune UE sa colectez selectiv gunoiul, pentru mine ca si cetatean este o munca suplimentara, dar pentru societate este un plus.&


La fel in agricultura: UE impune ca 4% din terenuri sa nu fie folosite, deci& provoaca o pierdere fermierilor, dar pe termen lung, aceasta politica protejeaza pamantul", detaliaza expertul.


Autostrazi si agricultura pe bani europeni


Un alt argument il constituie faptul ca partea cea mai mare din banii europeni s-a dus in agricultura si infrastructura.&


,,Fermierii romani fac agricultura fix pe banii europeni, iar statul face autostrazi cu fonduri UE. Daca ar fi gasit si pentru spitale, ar fi fost si mai bine. Dar acolo nu se pot fura bani si administratia nu functioneaza", sustine consultantul fiscal.


Acesta precizeaza ca romanii care pleaca acum in tari din Vest nu o mai fac din saracie, factorul principal fiind calitatea proasta a serviciilor in Educatie si Sanatate.&


Nivelul de trai a crescut


Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Un studiu realizat recent de catre profesorii Christian Nasulea si Diana-Florentina Nasulea de la Academia de Studii Economice Bucuresti, plus Radu Nechita de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, arata ca nivelul de trai a crescut.


,,In general, aderarea Romaniei la UE a fost o poveste de succes: standardele de trai au crescut semnificativ din 2000, cand aceasta perspectiva de aderare a devenit o anticipare realista. De la 17% din media UE in 2000, PIB-ul real/locuitor al Romaniei a crescut la 24% in 2007 si a ajuns la 35% in 2023 (Eurostat, 2024). In unele zone mai prospere, nivelul de trai este peste media UE si mai mare decat in unele regiuni ale <>", se arata in studiul celor trei.


Romania a depasit Ungaria la paritatea puterii de cumparare, iar o comparatie cu Serbia arata impactul aderarii Romaniei la UE.


,,O comparatie cu Serbia sugereaza impactul aderarii Romaniei la UE: Serbia a oscilat in jurul locurilor 36 (2005) si 37 (2021) in clasamentul Indicelui de Complexitate Economica, cu o crestere a PIB/capita de la 2.207 dolari in 1995 la 9.230 de dolari in 2021, in timp ce Romania a crescut de la 1.650 de dolari pana la 14.927 de dolari in aceeasi perioada", arata studiul numit ,,Revitalizarea Pietei Unice pentru urmatorii 30 de ani".


Fara UE, administratia ar fi fost abuziva ca in Rusia


Consultantul fiscal Emilian Duca se intreaba de ce ar vrea romanii sa iasa din spatiul comunitar, din moment ce beneficiile sunt multiple.&


,,De ce ai vrea sa iesi din UE? Pentru ca autoritatile din Romania sa te amendeze si apoi sa vina unul cu protectie politica? Administratia a fost creata sa fie abuziva in orice stat din Est si se vede in Rusia...".


Lipsa educatiei la suveranisti si nostalgicii comunisti


El arata ca lipsa de educatie este principala cauza pentru suveranisti si nostalgicii comunisti, care cred ca influenta UE este negativa.


,,Nemultumirile sunt din lipsa de educatie, e mai usor sa creada ca un tert este de vina pentru greutatile fiecaruia decat ca de vina sunt alegerile lui", puncteaza Emilian Duca.


,,Cei care se intreaba de ce sa mai fim in UE ar trebui sa se intrebe de ce vrea Ucraina cu atata ardoare sa faca parte din Uniune si din NATO", conchide acesta.


Comments