Banca Centrala Europeana cere Raiffeisen sa isi reduca afacerile in Rusia

Banca Centrala Europeana cere Raiffeisen sa

Banca Centrala Europeana cere Raiffeisen sa isi reduca afacerile in Rusia

Presiunea s-a intensificat dupa ce un inalt oficial american a vizitat Viena, unde si-a exprimat ingrijorarea cu privire la functionarea uneia dintre cele mai mari banci europene din Rusia.

Reuters a raportat anterior ca in februarie, Oficiul pentru Controlul Activelor Straine al Trezoreriei SUA a lansat o investigatie asupra activitatilor Raiffeisen Bank din Rusia, regiunile ocupate din Ucraina si Siria. Acest lucru ar putea duce in cele din urma la sanctiuni impotriva lui Raiffeisen, au declarat agentiei doua persoane familiare cu situatia.

Un purtator de cuvant al BCE a confirmat pentru Reuters ca autoritatea de reglementare a abordat Raiffeisen cu o propunere de a reduce afacerile in Rusia. ,,Am cerut bancilor sa continue sa monitorizeze indeaproape afacerile din Rusia si, in mod ideal, le-am redus sau sa inceteze cat mai mult posibil", a spus purtatorul de cuvant al BCE.

Cu toate acestea, BCE nu cere inca lui Raiffeisen sa paraseasca de urgenta piata rusa. Bancii i s-a dat timp sa pregateasca un plan de actiune pentru incetarea afacerii, au spus doua surse ale agentiei. Unul dintre ei a remarcat ca Raiffeisen ar putea vinde sau pur si simplu inchide filiala din Rusia.

Raiffeisen Bank, prin care trec aproape jumatate din toate platile transfrontaliere din Federatia Rusa, a pregatit deja un plan pentru retragerea finala de pe piata rusa, a raportat Falter , citand documente pregatite pentru conducerea de varf. Potrivit publicatiei, conducerea Raiffeisen Bank International discuta despre o intelegere in baza careia Raiffeisenbank rusa, precum si filiala din Belarus Priorbank, vor merge la Sberbank, iar grupul bancar austriac in schimb va primi activele ramase ale bancii ruse in Europa (Sberbank Europe). Inainte de aceasta, banca austriaca a discutat cu VTB o schema similara de schimb de active, a scris Frank Media.

In februarie, Financial Times a aratat ca BCE a cerut tuturor bancilor europene sa reduca afacerile in Rusia.

Comments