Bani in avans pentru fermieri

Bani in avans pentru fermieri

Bani in avans pentru fermieri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prezinta termenele obligatoriu de respectat din calendarul actiunilor pentru plata subventiilor catre fermieri, aferente anului 2019.

Astfel, pana pe: 1 octombrie se face efectuarea controlului pe teren conform OMADR nr. 69/2019; 31. august – vizarea carnetelor de rentier agricol. Plata avansului la subventii se va face dupa data de 15 octombrie 2019. Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan a aprobat o derogare cu privire la procentele pe care le vor incasa la avans fermierii din subventii. Astfel, pentru platile directe, APIA va plati in avans 70%, iar pentru platile compensatorii pe dezvoltare rurala, 85%. Comisia Europeana sprijina agricultorii care se confrunta cu valuri de seceta in Europa. Pe de o parte, fermierii europeni vor putea sa primeasca un procent mai mare din avansurile lor in ceea ce priveste platile directe si platile pentru dezvoltarea rurala. Pe de alta parte, pentru a-si putea hrani animalele, vor avea o mai mare flexibilitate in utilizarea terenurilor care, in mod obisnuit, nu sunt folosite in scopuri de productie.

Vremea motiv de ingrijorare pentru agricultori

Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a declarat: ,,Aceste conditii meteorologice prelungite reprezinta motive de ingrijorare pentru agricultorii nostri. Comisia mentine contacte stranse cu statele membre si evalueaza situatia de pe teren. Ca intotdeauna, suntem gata sa ajutam fermierii afectati de seceta. De aceea, am decis sa instituim avansuri mai mari la plata, precum si scutiri de la anumite norme de ecologizare pentru a facilita productia de hrana pentru animale". Avansul se asigura pentru a-si restabili fluxul de numerar; exceptii de la anumite cerinte pentru ,,ecologizare” vor fi permise. Acestea se vor aplica in cazul diversificarii culturilor si al normelor privind zona ecologica a terenurilor (ZIE). Adoptarea altor tipuri de scutiri de ,,ecologizare” poate fi luata in considerare, permitand agricultorilor o mai mare flexibilitate in productia de furaje. Pe langa evaluarea continua si monitorizarea secetei si a impactului acesteia prin intermediul satelitilor europeni, Comisia este in contact cu toate statele membre pentru a primi informatii actualizate cu privire la consecintele secetei pentru agricultori, la nivel local.

V. Gherman

Comments