Barbatul acuzat ca a ucis un baiat de 10 ani in vara anului trecut, condamnat la inchisoare pe viata

Barbatul acuzat ca a ucis un baiat de 10 ani in vara anului trecut, condamnat la inchisoare pe viata

Vasile Miron a fost judecat pentru omor calificat, iar judecătorii Tribunalului Iaşi l-au condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui băiat de 10 ani din comuna ieşeană Costuleni, scrie News.ro.

Avocatul bărbatului a anunţat că va formula recurs la sentinţa Tribunalului Iaşi.

În februarie, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Vasile Miron pentru omor calificat şi profanare de cadavre sau morminte.

Cauza, care avea ca obiect dispariţia băiatului de zece ani şi care a fost înregistrată iniţial la Parchetul Judecătoriei Răducăneni, a fost declinată Parchetului Tribunalului Iaşi, de unde a fost preluată, în 13 octombrie 2015, de Secţia de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În rechizitoriu se arăta că, în 29 mai 2015, aflat în localitatea natală, satul Covasna din judeţul Iaşi, Vasile Miron l-a lovit cu un corp contondent, în mod repetat, pe copilul de zece ani, care în urma leziunilor a murit.

În noaptea de 30 spre 31 mai 2015, Vasile Miron a revenit la locul în care se afla cadavrul, a înfăşurat capul şi partea superioară a corpului copilului într-un sac de rafie, iar partea inferioară a învelit-o într-o pătură, legând apoi cadavrul cu o bandă textilă şi cu sârmă ghimpată.

”În continuare, pentru nu fi descoperit cadavrul victimei, l-a transportat în braţe până la o râpă în care se adună ape pluviale, unde l-a ascuns. Corpul victimei a fost astfel expus o lungă perioadă de timp condiţiilor de mediu, insectelor şi rozătoarelor, ceea ce a determinat distrugerea ţesuturilor moi, fiind găsit scheletizat în 26 septembrie 2015”, se arăta în rechizitoriu.

Cadavrul copilului a fost identificat de mama băiatului pe baza îmbrăcămintei şi a încălţămintei. Totodată, expertiza ADN a confirmat faptul că scheletul aparţine copilului de zece ani din Costuleni.

Iniţial, Vasile Miron s-a sustras urmăririi penale, fiind arestat în lipsă, iar pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Ulterior, el a fost prins în Germania, fiind predat autorităţilor judiciare române şi încarcerat în 8 ianuarie 2016.

În 20 februarie, Vasile Miron a fost dus în localitatea Costuleni, la locul unde, în vara anului trecut, l-a ucis pe băiatul de zece ani, pentru a fi reconstituite faptele.

Potrivit procurorilor, Vasile Miron şi-a recunoscut fapta, spunând că l-a lovit pe băiat, după ce acesta ar fi stricat telefonul mobil pe care i-l dăduse.

Minorul provenea dintr-o familie cu posibilităţi materiale modeste, băiatul lucrând adesea cu ziua la o stână aflată în apropierea localităţii Costuleni. Părinţii au reclamat dispariţia copilului la zece zile după ce acesta nu a revenit acasă. Familia spunea că nu s-a alertat imediat, întrucât copilul obişnuia să meargă la rude, unde mai rămânea peste noapte.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Iaşi, iar săptămâna trecută, procurorii au cerut magistraţilor, la ultimul termen al procesului, condamnarea pe viaţă a lui Vasile Miron.

Bărbatul le-a spus atunci judecătorilor că nu este vinovat de comiterea faptei, cerând instanţei să fie achitat.

Cătălina Scripcă, avocatul bărbatului, spunea că speră în achitarea clientului său şi considera că "instanţa va aprecia în mod corect probele din dosar".

Vasile Miron, în vârstă de 44 ani, a fost condamnat în anul 2003 la 15 ani de închisoare pentru omor, după ce a violat şi a ucis o tânără. El a ispăşit doar zece ani din pedeapsă, fiind eliberat condiţionat.

Articole recomandate

Comments