Baroc – ce trasaturi are stilul in arhitectura. Care este diferenta dintre rococo si curentul litera...


Curentul literar Baroc este un stil in arhitectura, dans, muzica, pictura, sculptura si alte arte care s-au dezvoltat in Europa incepand cu secolul al XVII-lea pana in anii 1740. Barocul a fost sustinut de Biserica Catolica drept un mijloc de a combate simplitatea si austeritatea arhitecturii, a artei si a muzicii protestante.


Stilul Baroc folosea miscarea, contrastul si detaliile exuberante langa culorile profunde si maretia pentru a atinge un sentiment de uimire. Stilul a inceput in Roma din secolul al XVII-lea si s-a raspandit rapid in Italia de Nord, Spania, Franta, Portugalia si mai tarziu in Austria, sudul Germaniei si Rusia.


Etimologia denumirii


Denumirea cuvantului romanesc "baroc" provine din limba franceza, iar unii cercetatori afirma ca termenul provine de la cuvantul portughez "barroco", in traducere "o perla defectuoasa", care este posibil sa derive de la latinescul "verruca".


In secolul al XVI-lea cuvantul era folosit pentru a caracteriza orice parea absurd de complex. Filozoful francez Michel de Montaigne a asociat termenul "baroco" cu "bizar si inutil de complicat". Cuvantul era des asociat si cu bijuteriile.


In secolul al XVII-lea, termenul a inceput sa fie folosit si pentru a descrie muzica si nu intr-un mod ironic sau lingusitor. Intr-o satirica anonima a premierei lui "Hippolyte et Aricie" de criticul Jean-Philippe Rameau, el a scris faptul ca noutatea acestei opere este "du barocque", deoarece muzica nu avea o linie melodica coerenta si nu se confrunta cu disonantele, trecea rapid prin fiecare dispozitiv compozitional.


Descopera ce caracteristici are genul epic


Termenii francezi style baroque si musique baroque au aparut in Le Dictionnaire de l'Academie Francaise in anul 1835. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea. Istoricii si criticii de arta au adoptat termenul ca o modalitate de a ridiculiza arta post renascentista.


Cum arata stilul baroc in design si arhitectura

Stilul baroc in arhitectura


Stilul baroc in arhitectura a fost rezultatul doctrinelor adoptate de Biserica Catolica la Conciliul Tridentin in 1545 - 1563, raspuns la reforma Protestanta. Bisericile baroce sunt proiectate cu un spatiu central mare, o cupola ridicata, una dintre trasaturile simbolice centrale ale arhitecturii, care ilustreaza unirea dintre ceruri si pamant.


Interiorul cupolei este decorat cu picturi cu ingeri si sfinti, statuete de stuc cu ingeri si quadratura, picturi tridimensionale pe tavan inconjurate de stucaturi fie reale sau pictate.


Una dintre cele mai cunoscute opere decorative baroce sunt Scaunul Sfantului Petru, Baldachinul Sfantului Petru, ambele de Gian Lorenzo Bernini in Bazilica Sfantul Petru din Roma.


Coloanele rasucite din interiorul bisericilor sunt una dintre trasaturile principale ale Barocului si exprima atat un sentiment de miscare, cat si un mod dramatic de a reflecta lumina. Cartusul este un ornament caracteristic baroc.


Prima cladire din Roma care a avut o fatada baroca a fost Biserica Il Gesu in 1584. La Roma, in 1605, Paul al V-lea a fost primul dintr-o serie de papi care a comandat construirea de bazilici si biserici concepute pentru a inspira emotie si uimire intr-o proliferare de forme si o bogatie de culori.


Printre cele mai influente monumente ale barocului timpuriu au fost fatada Bazilicii Sfantului Petru, dar si o nava si loggia care au legat fatada cu cupola lui Michelangelo.


Citeste ce trasaturi are genul dramatic


Barocul francez si Clasicism


Barocul francez a fost adesea denumit si Grand Clasicism sau Clasicism si este mult asociat cu operele lui Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea. Printre principalii arhitecti ai stilului s-au numarat Francois Mansart, Louis Le Vau, Jules Hardouin Mansart si Robert de Cotte.


Principalul proiect regal al perioadei a fost extinderea Palatului de la Versailles din 1661 inceput de Le Vau cu decorarea de pictorul Charles Le Brun.


Stilul baroc in arhitectura

Diferenta dintre rococo si baroc


Barocul nu detine urmatoarele caracteristici pe care rococoul le are si anume:


Abandonarea partiala a simetriei. Totul este compus din linii gratioase si curbe; Cantitatea mare de curbe asimetrice si volute in forma de C; Folosirea foarte raspandita a florilor in ornamentatie; Motivele japoneze si chinezesti; Culori pastelate calde precum alb, galben, crem, gri, bleu deschis.

Arta neobaroca


Sfarsitul secolului al XIX-lea a fost epoca de aur pentru toate stilurile care incep cu prefixul "neo" precum neoclasic, neoegiptean, neogotic si nebarocul.


Ornamentele folosite in arhitectura secolelor al XVIII-lea si al XVIII-lea sunt refolosite in cladirile neobaroce si sunt incluse ornamente precum: cornul abundentei, cartuse ovale, festoane, ingerasi bebelusi, frontoane, macaroane feminine sau masculine, frunze de acant si alte elemente specifice arhitecturii greco-romane.


Afla ce specii are genul liric


In artele decorative, neobarocul este cunoscut si sub denumirea de stilul Napoleon al III-lea sau stilul Second Empire. Una dintre influentele principale a fost stilul Louis al XV-lea sau neoclasicismul francez, preferat de imparateasa Eugenia.


Arta franceza renascentista a avut influente populare asupra dulapurilor, bufetelor, cuferelor ce erau construite ca mici catedrale decorate cu coloane, ingeri si frontoane, iar materialul din care erau construite era nuc sau stejar.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments