Bazinul electoral al romanilor de "afara"

Bazinul electoral al romanilor de "afara"

O cifra aruncata oarecum la intamplare ingrozeste societatea romaneasca. Ministrul pentru romanii de pretutindeni a reanalizat datele si a constatat ca jumatate dintre romani traiesc in afara granitelor. Mai exact 9,7 milioane de suflete. Ministrul acestui ciudat minister, nascut din cauze obiective, dar cam fara obiect concret, i-a pus la socoteala si pe romanii din Republica Moldova, din Ucraina, din Serbia, multi dintre ei fara cetatenie romana.

Problema romanilor plecati din tara este dezbatuta din cand in cand, mai ales in preajma alegerilor. Voturile lor conteaza nu atat ca numar, cat ca semnal politic. Inghesuiala de la sectiile de votare a fost utila candidatului Iohannis la alegerile din 2014. La alegerile europarlamentare a fost acelasi scandal, opozitia reprosand guvernului ca a organizat prea putine sectii de votare.

In sfarsit, problema sectiilor de votare din strainatate ramane nerezolvata chiar daca se va putea vota timp de trei zile. Inghesuiala in sine era cea mai buna campanie electorala desfasurata chiar in ziua alegerilor. UN simplu cetatean spunea odata ca ar trebui ca tarile in care lucreaza romanii sa aiba datoria sa le asigure accesul la vot pentru ca respectivii cetateni sunt contribuabilii lor. Este o idee radicala, dar un pic de adevar exista aici.

Prea atenti la ce se intampla in tara, nu prea vedem ce se intampla afara. Marea Britanie are un premier anti-UE. A sustinut BREXIT-ul si are o abordare radicala. Cu sau fara acord la 31 octombrie Marea Britanie iese din UE. Boris Johnson, un Trump britanic, deocamddata in miniatura, va zgudui Europa. PSD a fost acuzat, in timpul presedintelui Liviu Dragnea, ca este anti-european. Abia de acum inainte se va vedea ce inseamna sa fii anti-UE. Euroscepticii adunati in noul guvern de la Londra ar putea da tonul unui nou euroscepticism in randul tarilor ramase in UE.

Dupa recentele euroalegeri tarile din est au ramas fara functii importante in institutiile care conteaza. Este ca si cum ar fi in opozitie, desi in Parlamentul European nu exista putere si opozitie.

La randul lui, Donald Trump afirma ca UE este mai rea decat China, pentru ca s-a infiintat cu scopul de a le face concurenta Statelor Unite.

In aceasta noua conjunctura internationala situatia strainilor, care lucreaza in tarile dezvoltate din UE, printre care se afla peste patru milioane de romani, nu are cum sa fie mai buna.

Autoritatile de la Bucuresti nu pun in discutie situatia reala a cetatenilor plecati din tara. Trateaza problema numai din punct de vedere politic, electoral. Opozitia, incluzandu-l aici si pe presedintele Iohannis, vede in romanii „de pretutindeni” numai un bazin electoral anti-PSD.

Intrand in precampania electorala, care de fapt este o campanie in toata regula, in continuare problema romanilor din strainatate va fi excesiv politizata.

Dar de ce a iesit ministrul Intotero tocmai acum cu stirea-bomba ca jumatate dintre romani traiesc inafara granitelor? Noul vicepremier spune ca este o eroare de comunicare. Daca presedintele tarii este responsabil cu politica externa in mod normal ar fi trebuit ca tot in sarcina presedintelui sa cada si soarta romanilor plecati din tara. PSD nu a avut, si nu are, capacitatea de a pune astfel problema. Acum este prea tarziu. De altfel romanii din strainatate s-au reorientat. La europarlamentare „bazinul electoral” s-a sucit si nu au mai votat partidul presedintelui Iohannis, ci au pus mai multe stampile pe USR-PLUS decat pe PNL.

Adica guvernul PSD mareste pensiile parintilor ramasi in tara, iar fiii din strainatate voteaza PNL sau USR-PLUS. Ceea ce se pare ca se va intampla si la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Comments