Bazinul Olimpic din Baia Mare, aproape de ruina. Acoperisul e distrus, plafonul riscand prabusirea

Bazinul Olimpic din Baia Mare, aproape de ruina. Acoperisul e distrus, plafonul riscand prabusirea

Cladirea Bazinului Olimpic este una emblematica pentru Baia Mare. De-a lungul timpului, aproape toti locuitorii orasului i-au trecut pragul, pentru a inota sau a asista la diverse competitii si evenimente organizate acolo. Acum, bazinul risca prabusirea, aflandu-se intr-o situatie fara precedent. Acoperisul a fost distrus de furtuna naprasnica din luna septembrie, iar plafonul nu mai face fata ploilor, apa infiltrandu-se pana la nivelul fundatiei.

Paradoxal, institutiile statului nu fac nimic pentru refacerea acoperisului si salvarea cladirii, desi au trecut aproape doua luni de la dezastrul produs de vijelie. Cladirea se afla in patrimoniul statului, fiind administrata de Ministerul Tineretului si Sportului, prin Directia Judeteana de Tineret si Sport. Directorul Cornel Savoiu afirma ca se confrunta cu o stiuatie pentru care nu are nicio explicatie. A inaintat solicitari atat institutiilor administratiei judetene si locale, cat si celor centrale pentru alocarea de fonduri in vederea reabilitarii acoperisului, insa s-a lovit de un refuz categoric.

,,A doua zi, dupa furtuna, ne-am adresat Prefecturii, seisizand pagubele. A veni o echipa care a constatat cele petrecute, dupa care s-au depus actele catre Guvern. Dar pentru institutiile aflate in subordinea ministerelor nu s-au alocat bani. Am ramas pe dinafara. Am cerut si Ministerului Sportului sa ne sprijine financiar. Nu am primit nimic. Doar promisiunea ca se va incerca a se lua din bugetul federatiilor afiliate Ministerului si redirectionarea banilor catre noi. Timpul e scurt. Daca nu intervenim in cateva saptamani, nu se mai poate lucra. Trebuie sa prindem o perioada in care nu sunt ploi. Altfel, stam pana la primavara. Dar, daca ajungem acolo, cladirea va fi afectata, apa infiltrandu-se prin pereti. Riscam sa o pierdem definitiv", ne-a declarat directorul Savoiu.

Adrian Gherghel, directorul Liceului cu Program Sportiv, afirma ca solutia urgenta pentru salvarea cladirii este ca autoritatile locale sa aloce bani din fonduri proprii, ulterior putand regla chestiunea banilor cu ministerul de resort. Totusi, pana acum, niciuna din institutiile administratiei judetene sau baimarene nu a miscat un deget.

,,Cred ca este ceva concertat. Nu se doreste a se face nimic. Iar la primavara, e gata, nu mai ai ce face cu cladirea. Separat de Directia de Sport, noi, Liceul, am trimis acte peste tot: Primarie, Prefectura, Consiliu Judetean, Minister etc. Inclusiv Cameliei Potec, presedintele Federatiei Romane de Natatie. Nicio reactie.

Consider ca este de datoria autoritatilor locale sa intervina. Pentru ca este un bun al comunitatii. Legea permite ca in situatii de urgenta sa aloci bani pentru punerea in siguranta si consolidarea unor obiective afectate. Consiliul Local, Consiliul Judetean sau Prefectura pot sa aloce bani, pentru ca e vorba de un edificiu al comunitatii. Nu tot despre banii statului vorbim?", a spus directorul Gherghel.

Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii, afirma ca nu e de competenta autoritatilor judetene sa intervina pentru refacerea acoperisului bazinului, cladirea fiind in administrarea Ministerului. Totusi, legea nu e atat de restrictiva, permitand Prefecturii alocarea de fonduri, in situatii extreme.

Legea 340, privind Institutia Prefectului prevede ca ,,prefectul asigura, impreuna cu autoritatile si organele abilitate, ducerea la indeplinire, in conditiile stabilite prin lege, a masurilor de pregatire si intereventie pentru situatii de urgenta". De asemenea, ,,prefectul poate dispune, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, masurile care se impun pentru prevenirea si gestionarea acestora si foloseste in acest sens sumele special prevazute in bugetul propriu cu aceasta destinatie".

Pana se hotaraste prefectul sa isi ia atributiile in serios, bazinul risca sa devina o ruina, asa cum s-a intamplat si cu cel exterior sau cu strandul. Pana in septembrie, aproximativ 400 de elevi (apartinand Liceului cu Program Sportiv sau Clubului Sportiv Municipal) s-au antrenat in mod regulat la Bazinul Olimpic ,,Gheorghe Demeca", fiind indrumati de peste 10 profesori. Acum, sportivii se antreneaza pe unde pot, putini dintre ei permitandu-si sa inchirieze bazine private. Iar profesorii… asteapta o minune. Pe langa sutele de inotatori de performanta, numerosi alti baimareni frecventau bazinul, in timpul liber.

Ciprian DRAGOS

The post Bazinul Olimpic din Baia Mare, aproape de ruina. Acoperisul e distrus, plafonul riscand prabusirea appeared first on ZiarMM.

Comments