Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sanatatii: ,,Nu cred ca masca ne-ar ajuta...


Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucuresti, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Antena 3, ca cele mai mari riscuri in cazul expunerii la praful saharian le au persoanele care au afectiuni respiratorii si care nu trebuie sa iasa din casa.


,,Fiind vorba de niste particule foarte fine, ele au posibilitatea sa intre in caile respiratorii si sa produca iritatie locala. Cele mai mari riscuri le au persoanele care sunt cunoscute deja cu afectiuni respiratorii si care in momentul unor astfel de situatii, cand sunt alerte din partea autoritatilor trebuie sa aiba grija sa nu iasa din casa, daca se poate, si sa aiba, daca se poate, medicatia de rezerva", a spus doctorul pneumolog.


Mahler a adaugat ca organismul poate sa diminueze simptomatologia, insa persoanele care sunt predispuse la alergii pot experimenta in cazul prafului saharian simptome similare unei reactii alergice, cum ar fi lacrimarea, stranutul si tusea.


Doctorul pneumolog a precizat ca purtarea mastii poate ajuta doar persoanele cu afectiuni pulmonare sau alergice, in caz contrar efectul este minim. ,,Praful este foarte fin si masca are limitele ei de filtrare. Recomandarea este doar pentru persoanele care sunt afectate si au o capacitate pulmonara scazuta din cauza unei afectiuni. Nu cred ca masca ne-ar ajuta foarte mult", a spus& managerul& Institutului Marius Nasta din Bucuresti.


Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat marti, 23 aprilie, ca o masa de aer incarcata cu praf saharian se afla deasupra Romaniei. Praful saharian a ajuns miercuri, 24 aprilie, in Romania, iar in mai multe zone din Bucuresti si Ilfov soferii si-au gasit masinile acoperite de un strat rosiatic. De asemenea, in Tulcea, Constanta si in alte zone din estul Romaniei s-au inregistrat concentratii mari de praf saharian.


Comments