Beatrice Mahler: Exista riscul unei explozii de cazuri COVID-19. Multi dintre cei infectati nu se ma...

Beatrice Mahler sustine ca riscul cel mai mare in acest moment il reprezinta cei care nu sunt luati in evidenta desi sunt deja infectati, dar nu se prezinta pentru a fi testati, deseori pentru a evita posibila stigmatizare din cauza bolii. Astfel, in lipsa lipsa unor anchete epidemiologice, se poate ajunge la un nou val de imbolnaviri, concluzioneaza medicul.

,,Pe mine ma ingrijoreaza un aspect: persoanele care se prezinta la Institutul Marius Nasta pentru a fi testate, sunt foarte putine. Oamenii nu mai vin pentru test cand sunt simptomatici, oamenii stau acasa simptomatici si ajung sa vina cand au o insuficienta respiratorie pe care ei o resimt ca si stare de boala avansata. Stiu sigur ca sunt persoane care stau la domiciliu, cu simptomatologie de infectie SARS CoV-2 si nu solicita testare pentru ca ei oricum stiu ce diagnostic au. (...)

Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este stigma pentru ca in momentul in care ai SARS CoV-2, si spun asta din povestea colegilor mei care au trecut prin aceasta boala, stigma cu care i-au tratat vecinii si prietenii a fost extrem de impactanta pe viata lor si pe trauma resimtita. Si atunci prefera sa se retraga, sa treaca prin boala singuri, apoi sa iasa fara sa stie lumea ca ei au fost bolnavi. Exista riscul ca, nefiind declansata ancheta epidemiologica, o parte din prietenii si cunoscutii lor care nu sunt informati sa fie bolnavi si sa nu stie de unde s-au imbolnavit. Si atunci putem sa ne asteptam la o explozie de cazuri care sa nu stim de unde vine. Acesta este riscul pe care il vad in acest moment", a explicat Mahler, vineri seara, la o televiziune de stiri. De aceea, medicul spune ca cei care au trecut prin boala ar trebui neaparat ajutati sa se reintegreze.

Beatrice Mahler trage un semnal de alarma in legatura cu noua tulpina de coronavirus care a fost depistata si in Romania, care se transmite mai usor si are si o mortalitate mai mare, potrivit ultimelor date anuntate de cercetatori. Dupa un prim caz depistat pe 8 ianuarie, vineri, 22 ianuarie, alte doua cazuri au mai fost confirmate.

,,La inceput am avut doar informatia ca se transmite mai usor, noua tulpina, acum stim ca mortalitatea este mai mare. Este de asteptat ca atunci cand apare o tulpina noua, informatiile despre ea sa vina treptat, iar acest lucru trebuie sa ne puna in garda si pe noi si sa ne faca atenti si sa ne faca responsabili pentru ca povestea coronavirus nu s-a incheiat", a declarat Mahler.

,,In acest moment avem un numar mai mic de cazuri, e adevarat ca din cazurile internate, 80 la suta sunt pacienti cu forme severe, pentru ca in acest moment vin in spital persoanele care intr-adevar, nu au alta solutie terapeutica, sunt multe care amana momentul internarii. In terapia intensiva avem cateva locuri, putine, dar ele exista si iti permiti sa manageriezi situatia fara sa fii speriat ca starea unui pacient din Sectie se va deteriora si nu mai sunt paturi in terapia Intensiva. Lucrurile sunt, pot sa spun, intr-o directie buna. Mi-as dori sa putem pastra aceasta linie. (...) In acest moment avem paturi libere atat in Sectie, cat si in Sectia de Terapie Intensiva. Pot spune ca nu am avut aceasta situatie de la sfarsit de august, inceput de septembrie. (...) Sper ca lucrurile vor ramane in acest platou (...), pentru ca deja stim ca aceasta tulpina din Marea Britanie se gaseste si in Romania si are transmitere comunitara", a declarat Mahler, adaugand ca spera ca noua tulpina ,,nu va avea in perioada urmatoare un impact important asupra cresterii numarului de cazuri".

Principala ,,arma", deocamdata, in lupta coronavirusului, o reprezinta regulile de protectie si, bineinteles, vaccinul, care este o solutie pentru reducerea epidemiei pe termen lung, sustine managerul Institutului ,,Marius Nasta".

,,In acest moment trebuie sa ne gandim la doua solutii, solutii pe termen mediu si scurt sunt purtarea mastii - trebuie sa ramana reguli de aur pentru urmatorul an. (...) Vaccinul vine ca o solutie terapeutica, prima si singura din acest moment, pentru infectia SARS CoV-2. Cu siguranta, in momentul in care o mare parte dintre noi vom fi vaccinati, speranta unei vieti normale este cea care cred ca trebuie sa ne motiveze pe toti sa mergem catre aceasta solutie", a mai declarat Beatrice Mahler.

Comments