Beneficiile dansului pentru sanatate

Beneficiile dansului pentru sanatate


Dansul, aceasta activitate complexa si versatila care este practicata in intreaga lume de mii de ani, combina in cel mai frumos si mai emotionant cu putinta miscarea cu muzica, arta, comunicarea, oferind totodata si buna dispozitie si sanatate deopotriva. Indiferent de varsta ori de abilitati, dansul poate sa reprezinte pentru fiecare dintre noi o modalitate minunata de a ne exprima in mod liber, de a ne mentine in forma si de a ne conecta cu cei din jurul nostru.


Alegerea stilului de dans potrivit depinde de preferintele si de obiectivele fiecaruia, precum si de oportunitatile disponibile in comunitatea din care facem parte. Indiferent de motive, un lucru este cert, si anume ca dansul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, atat fizice, mentale si emotionale, cat si sociale, iar acest aspect este incontestabil. Asa ca, daca vrei sa fii sanatos, sa traiesti o viata lunga si sa-ti faci noi prieteni, danseaza, pentru ca vei avea numai de castigat.


Ce este dansul


Dansul poate fi multe lucruri, si anume o forma de exprimare artistica ce implica miscarea corpului intr-un mod ritmic, de obicei pe muzica, un hobby distractiv ori o forma grozava de exercitiu. Aceste miscari ale corpului sunt de obicei diferite de cele pe care oamenii le folosesc in mod obisnuit pentru activitatile zilnice.


Dansatorii se intind, se rasucesc si sar in timp ce isi misca bratele, picioarele, capul si corpul in ritmul muzicii. Ei exerseaza pas cu pas invatarea modelelor ritmice de miscare, astfel incat sa poata executa un dans.


Alegerea stilului de dans potrivit depinde de preferintele si de obiectivele fiecaruia

In acelasi timp, dansul este si o manifestare universala a culturii umane, care se regaseste pe toate meridianele globului si in toate perioadele istorice. Dansul poate sa serveasca mai multor scopuri, si anume ritualice, terapeutice, de socializare, de divertisment si chiar educationale. De-a lungul timpului, aceasta activitate a evoluat si s-a diversificat, adoptand forme variate in functie de contextul cultural si cel istoric, potrivit site-ului Everyday Health.


Prin dans, oamenii pot sa comunice emotii sau pot folosi aceasta forma de arta pur si simplu pentru a se bucura si pentru a se exprima in mod liber. Cu toate acestea, nu toate formele de miscare sunt dans, asta deoarece, pentru a corespunde definitiei dansului, o miscare trebuie sa fie mai degraba expresiva decat doar functionala.


Cele mai cunoscute stiluri de dans


In prezent, majoritatea dansurilor sunt recreative si de autoexprimare, desi pot fi practicate si ca activitati competitive. Atunci cand incercam sa definim dansul, este important sa intelegem ca exista multe stiluri de dans, fiecare dintre ele avand propriile sale caracteristici si atractii.


Desi dansul poate fi o expresie spontana si ocazionala, dansatorii profesionisti se antreneaza si exerseaza astfel incat sa poata executa un dans perfect atunci cand il interpreteaza. Printre cele mai populare stiluri de dans se numara baletul, care este interpretat mai ales pe muzica clasica si se concentreaza pe forta, tehnica si flexibilitate, relateaza Better Health.


Apoi avem dansul de societate, care implica o serie de forme de dans cu partener, cum ar fi valsul, swing-ul, foxtrot-ul, rumba si tango-ul. Belly dancing sau dansul din buric este originar din Orientul Mijlociusi reprezinta un mod distractiv de a face miscare. Hip-hop-ul, care este executat mai ales pe muzica cu acelasi nume, este un stil de dans urban, care poate implica break-dance-ul, street-dance-ul, locking, care este un stil de dans funk, si freestyling-ul.


Jazz-ul este o forma de dans plina de energie, care implica lovituri, salturi si rotiri in ritmul muzicii. Dansul la bara a devenit in ultimii ani tot mai popular, fiind o forma de exercitiu. Acesta implica dansul pe o bara metalica verticala si necesita o coordonare perfecta a miscarilor, rezistenta musculara si forta in partea superioara si inferioara a corpului.


Salsa este un stil de dans care combina influente din zona Caraibelor, America Latina si Africa si care de obicei se executa cu partener si pune accentul pe ritmuri si senzualitate. Mergand mai departe, avem square-dance, un tip de dans popular in care patru cupluri danseaza in forma de patrat, miscandu-se unul in jurul celuilalt si schimbandu-si partenerii.


Printre cele mai populare stiluri de dans se numara baletul

In sfarsit, tap dance-ul este un stil de dans cu origini in urma cu vreo 300 de ani, care se axeaza pe sincronizare si pe ritmuri. Numele provine de la sunetele de bataie produse atunci cand placutele metalice montate pe talpa pantofilor dansatorului ating podeaua.


Beneficiile dansului


Indiferent daca ai 80 de ani sau 8 ani, angajarea in activitati fizice care implica dansul iti poate schimba viata. Miscarea ritmica a corpului pe muzica iti poate transforma in mod radical viata, asta pentru ca, prin dans, poti avea o sanatate fizica si mentala mai bune, precum si o crestere a bunastarii emotionale si sociale. Iata care sunt cele mai comune avantaje pe care le poti avea prin dans:


Beneficii fizice


Asa cum spuneam anterior, dansul este un exercitiu, iar asta inseamna ca beneficiile de natura fizica ale acestei activitati vor fi similare cu cele ale altor activitati cardio.


Imbunatateste sanatatea cardiovasculara


Beneficiile pe care dansul le are asupra sanatatii cardiovasculare sunt in concordanta cu ghidurile de activitate fizica pentru adulti trasate de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane. Acestea spun ca, pentru sanatate, adultii ar trebui sa faca intre 150 si 300 de minute pe saptamana de exercitii de intensitate moderata sau intre 75 si 150 de minute pe saptamana de activitate fizica aerobica de intensitate puternica. Dansatorii profesionisti spun ca toate stilurile de dans pot fi considerate antrenamente cardio grozave deoarece ritmul cardiac este influentat de executarea diferitelor miscari.


Sporeste echilibrul si forta


Potrivit dansatorului profesionist Jonathan Tylicki, citat de Health Line, unul dintre motivele pentru care dansul atat de bun ca forma de activitate fizicia este acela ca incorporeaza miscari in toate planurile si in toate directiile, ceea ce face sa activeze si sa tonifice toti muschii. Tylicki spune ca miscarile pe care le facem in viata de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor si antrenamentele obisnuite, cum ar fi benzile de alergare si mersul pe bicicleta, au loc in plan sagital, in timp ce dansul lucreaza corpul din toate planurile, inclusiv lateral si rotational, care se activeaza si conditioneaza toti muschii. Practic, nici un muschi nu ramane nelucrat. Acest tip de miscare nu numai ca mareste rezistenta, ci imbunatateste si echilibrul.


Este bland cu corpul tau


Multe forme de dans, asa cum sunt dansurile de societate, sunt potrivite pentru persoanele care au o mobilitate limitata sau pentru cele cu probleme cronice de sanatate. Daca ai ingrijorari cu privire la intensitatea unui curs de dans, discuta cu medicul personal si cu instructorul inainte de a incepe cursul, care iti vor putea ajusta programul daca este necesar.


Te poate ajuta sa slabesti


Dansul este si o forma de exercitii aerobice si anaerobe prin care se ard multe calorii. Sariturile si rasucirile sunt un antrenament aerobic excelent, in timp ce mentinerea in pozitia de ghemuit si in cea de echilibru poate sa activeze sistemul energetic anaerob, explica expertii de la Everyday Health. In general, cu cat stilul de dans este mai dinamic, cu atat vor fi arse mai multe calorii. Concret, in functie de stilul de dans si de greutatea corporala, o repriza de 30 de minute de dans poate arde intre 90 si 252 de calorii. Daca doresti sa maximizezi procesul de ardere a caloriilor, specialistii recomanda un curs de cardio.&


Beneficii mentale


Imbunatateste performanta cognitiva


Daca ai nevoie de un motiv pentru a te misca, ia in considerare faptul ca o multime de cercetari arata cum dansul poate mentine si chiar creste capacitatea de a gandi odata cu inaintarea in varsta. Conform unor studii recente, oamenii de stiinta au descoperit ca zonele creierului care controleaza memoria si abilitatile, cum ar fi planificarea si organizarea, se imbunatatesc daca vei practica dansul. In plus, spre deosebire de alte forme de exercitiu, dansul are beneficiile suplimentare de a imbunatati echilibrul prin ritm si muzica.


Iti provoaca creierul


Daca ai incercat vreodata dansul, atunci vei stii exact ce se intelege prin faptul ca iti poate provoca creierul. Tylicki subliniaza ca puterea creierului pe care trebuie sa o accesezi in special atunci cand dansezi necesita un grad sporit de concentrare atat in ceea ce priveste schimbarea constanta a miscarii, cat si in privinta reamintirii miscarilor si tiparelor. Aceasta este o forma excelenta de exercitiu mental, indiferent de varsta.


Beneficii emotionale


Ofera un sentiment de apartenenta


Unul dintre cele mai importante aspecte legate de dans este acela ca poate participa oricine. Daca esti capabil sa te misti, chiar daca este doar partea superioara a corpului tau, atunci poti dansa. Acest lucru este ceea ce face dansul atat de popular in randul persoanelor care, de obicei, se feresc de alte forme de exercitii.


Poate fi o activitate sociala


In pofida faptului ca unele persoane prefera sa faca miscare doar atunci cand nimeni nu le priveste, senzatia pe care o ofera dansul cu alte persoane este ceva incredibil. Indiferent daca participi la un curs de dans, dansezi cu prietenii ori cu copiii sau nepotii, faptul ca te afli in preajma altor persoane atunci cand dansezi este foarte benefic pentru sanatatea ta sociala, dar mai ales emotionala.


Ajuta la imbunatatirea starii de spirit


Miscarea si dansul sunt extrem de expresive, ceea ce iti poate permite sa evadezi si sa te eliberezi, asa cum sustine Jonathan Tylicki. Aceasta reprezinta ,,dezlegarea" care te ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea mentala si emotionala prin reducerea stresului, a simptomelor de anxietate si de depresie si, totodata, cresterea stimei de sine.


Vezi si tot ce trebuie sa stii despre dansul mirilor!


Comments