,,Big Brother" la Fisc. Ce spun expertii despre CNP-ul fiscal: ,,Statul presupune din start ca toti...


Introducerea unui ,,CNP fiscal" pentru persoane fizice incalca flagrant dreptul la viata privata, Constitutia Romaniei si tratatele internationale semnate de tara noastra si nu va rezolva problemele bugetare, arata expertii consultati de Libertatea.


Mai mult, masura - aflata momentan la stadiul de proiect - ar urma sa afecteze mai mult retailerii online din Romania, deoarece multi cumparatori se vor reorienta catre achizitii de pe site-uri externe, pentru a evita sa isi dea datele personale.


Libertatea a discutat cu mai multi experti din domeniul protectiei datelor si consultanti fiscali.


Proiectul Ministerului Finantelor


Ideea privind CNP-ul fiscal se afla in proiectul de modificare a Codului de Procedura Fiscala postat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.


Acest CNP fiscal vine sa inlocuiasca in relatiile comerciale sau cu statul actualul cod numeric personal (CNP) pe care fiecare persoana din Romania il primeste la nastere.


,,Se propune introducerea unui nou articol, art. 82-1, care prevede ca organul fiscal central aloca oricarei persoane fizice un numar de identificare digitala atribuit in scop fiscal care sa fie utilizat de persoanele fizice, in locul CNP-ului, pentru functionarea corecta a sistemelor care solicita utilizarea CNP-ului persoanelor fizice", se arata in nota de fundamentare a proiectului.


Nota de fundamentare a proiectului:La solicitarea persoanei fizice, acest numar va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului <>, fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare in mediul electronic (de exemplu, o aplicatie pusa la dispozitia persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon). Astfel, o persoana fizica poate alege sa isi dovedeasca identitatea in relatia cu organul fiscal, utilizand acel numar de identificare digitala in scop fiscal, in locul codului numeric personal.


Optional si nu prea


Articolul in sine spune ca orice persoana fizica ,,poate solicita" alocarea acestui numar de inregistrare fiscala, astfel ca masura este optionala.


Consultantii fiscali spun insa ca mai multe masuri aplicate in ultimii ani de catre Ministerul Finantelor si ANAF au inceput prin a fi optionale, iar apoi au devenit obligatorii, asa cum este cazul E-Transport si E-Factura.


Mai mult, de la 1 ianuarie 2025 sistemul E-Factura va fi obligatoriu intre persoanele juridice si consumatorul final.


Iar cum firmele sunt obligate sa introduca in sistem facturile cu numar fiscal, practic atunci acest cod devine obligatoriu si pentru romanii simpli, acuza Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Magazinelor Online (ARMO).


Viata privata, problema centrala


Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (ApTI), spune insa ca marea problema a acestei masuri este intruziunea in viata privata.


,,In primul rand, CNP-ul fiscal nu rezolva nicio problema. Acel cod e tot un cod de identificare nationala. Deci nu rezolva problema de fond privind colectarea datelor personale. Daca Ministerul Finantelor vrea sa vada cumparaturile, inseamna ca tot la acelasi lucru ajungem. Se poate ajunge la o colectare excesiva de date. Mai degraba adaugam alte probleme", sustine Manolea.


Fara mandat judecatoresc!


Acesta spune ca nu este normal ca Fiscul sa aiba acces la cumparaturile fiecarui roman fara mandat judecatoresc.


,,Din punctul meu de vedere, intentia este gresita. Nu poti sa ai acces la toate cumparaturile persoanelor fizice. Nu e vorba doar de GDPR, ci si de tratatele internationale semnate de Romania, precum Conventia Drepturilor Omului si Tratatul de functionare a Uniunii Europene. Statul presupune din start ca toti cetatenii sunt infractori, iar cand ii trateaza asa, atunci nici cetatenii nu vor mai avea incredere in stat", arata Manolea.


Bogdan Manolea:ANAF-ul nu poate avea din punct de vedere principial acces la datele procesatorilor de plati fara mandat judecatoresc. ANAF nu este organ de cercetare penala. Numai in baza unei suspiciuni rezonabile ar trebui sa aiba acces.


Rasturnarea prezumtiei de nevinovatie


Mai mult, acesta spune ca se rastoarna prezumtia de nevinovatie.


,,E o lipsa de intelegere a faptului ca cetatenii trebuie tratati ca persoane de buna-credinta, nu ca evazionisti. E gresit fundamental", afirma acesta.


Directorul ApTI spune ca, daca masura va fi adoptata, atunci aceasta va cadea la Curtea Constitutionala.


Bogdan Manolea:Acelasi lucru a fost si in urma cu 10 ani, cand SRI dorea ca populatia sa cumpere cartele SIM doar cu buletinul, iar Curtea Constitutionala a respins masura. Doar pentru ca unii fac infractiuni nu poti sa impui masuri excesive pentru toata populatia.


Ce spune Constitutia


Dreptul la viata privata este mentionat in articolul 26 al Constitutiei Romaniei.


Aceasta spune la punctul 1:,,Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata".


Concomitent, Codul Civil prevede expres la articolul 71 protejarea vietii private:,,(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private.


(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.


(3) Este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75".


Limitele de la articolul 75 se refera la cele incluse in tratatele internationale la care participa Romania.


Adrian Benta: Tinerii vor cumpara de pe site-uri de afara


Consultantul fiscal Adrian Benta spune ca masura va duce la reorientarea cumparaturilor online catre site-uri straine, care nu cer oamenilor datele private.


,,Este un nou esec. Eu nu vad 5-7 milioane de romani sa mearga la ANAF si sa ceara numar fiscal. In primul rand, o sa scada vanzarile pe Romania. Oamenii, in special generatia tanara, vor cumpara de pe site-uri de afara. Eu nu am o problema sa demonstrez veniturile, dar de ce trebuie Fiscul sa stie cate perechi de chiloti iau eu?", se intreaba ironic Benta.


Acesta spune ca ideea de baza este buna, respectiv de a cere bon fiscal pentru orice bun sau serviciu achizitionat.


,,Dar acesta este deziderat vechi. Ministerul Finantelor a avut si o loterie a bonurilor fiscale. Este doar un lung sir de experimente nereusite. Masura privind split TVA din perioada domnului Liviu Dragnea este un exemplu clar", argumenteaza Benta.


Emilian Duca: Reflexele comunistoide trec greu


Un alt consultant fiscal, Emilian Duca, compara masura cu sistemul de ,,credite sociale" implementat in prezent de China si cu supravegherea facuta in trecut de regimul comunist din Romania.


,,Reflexele comunistoide trec greu. Nu e nevoie de un cod nou, cine vrea poate sa isi dea si acum CNP-ul. Este din ciclul <>. Ipotezele de lucru ale Ministerului Finantelor sunt eronate", puncteaza Emilian Duca.


,,Toate aceste lucruri nu fac decat sa avantajeze platformele straine, desi ei toti sunt nationalisti si vor sa stimuleze mediul de afaceri romanesc", acuza acesta.


Tot la majorari de taxe vom ajunge


Duca spune ca problema de baza este deficitul bugetar mare si faptul ca statul are nevoie masiva de bani.


,,Este, de fapt, nevoie de bani la buget, ne tot invartim pana vom ajunge sa marim taxele. Suntem la fel ca in perioada 2009-2010. Nu e intamplator ca toate modificarile fiscale din Romania se fac in perioada de concedii, fie cele de vara, fie iarna de Sarbatori. Eu sunt mai ingrijorat pentru E-Transport si E-Factura, care sunt intruzive si afecteaza mediul de afaceri", sustine Emilian Duca.


Deficitul bugetar al Romaniei, adica diferenta intre veniturile si cheltuielile statului, s-a ridicat la 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB) in primele 6 luni, in conditiile in care deficitul asumat de tara noastra pe tot anul este de 5%.


In suma bruta, deficitul pe prima jumatate de an a fost de 63,67 miliarde de lei.


Comisia Europeana estimeaza ca tara noastra va ajunge insa la 6,9% la finalul anului. Romania este deja in procedura de deficit excesiv si trebuie sa prezinte pana pe 15 octombrie un plan de reducere a deficitului in fata Comisiei Europene.


Discriminarea firmelor din Romania


,,Sunt doua mari probleme. Este obligatoriu pentru magazinele din Romania, care vor fi dezavantajate fata de cele straine. Vor scadea vanzarile, oamenii se vor reorienta catre site-uri straine si nu se va mai colecta nici ce se colecteaza acum ca taxe", avertizeaza Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Magazinelor Online (ARMO).


Mai exact, oamenii vor comanda mai multe bunuri pe Amazon, Temu, Shein etc. in loc de retailerii online din Romania.


De asemenea, chiar daca pentru consumatori, CNP-ul fiscal este optional, faptul ca pentru firme devine obligatoriu de la anul va face acest lucru obligatoriu si pentru persoane fizice, sustine Pelivan.


,,Sistemul este momentan optional, dar de la 1 ianuarie 2025, sistemul E-Factura va fi obligatoriu in relatia dintre persoanele juridice si persoanele fizice. Astfel ca din 2025 va fi practic obligatoriu, pentru ca sistemul nu permite persoanelor juridice sa urce in sistemul ANAF facturi fara cod personal. In comertul online, toate platile au trasabilitate, nu aici este evaziunea", arata Pelivan.


Ademeniti cu deduceri fiscale


,,Ni s-a spus ca la baza este un sistem de origine portugheza. Dupa achizitii, persoanele vor putea la final de an sa beneficieze de o serie de deduceri fiscale", continua oficialul.


Practic, este nevoie ca persoanele fizice sa aiba CNP-ul sau codul fiscal trecute pe facturi pentru a beneficia de deduceri fiscale. Iar in final, fiscalizarea va ajuta si statul la reducerea evaziunii si incasari mai mari la buget.


,,Marea problema este ca nu avem imaginea de ansamblu, nu exista puse in dezbatere si aceste prevederi. Experienta actuala ne arata ca lucrurile sunt mai rele in practica. In forma actuala nu suntem de acord", puncteaza directorul executiv al asociatiei ce reprezinta magazinele online.


Contabilii au protestat recent in strada din cauza masurilor fiscale privind E-Factura si E-TVA, acuzand ,,haosul din legislatia fiscala".


Critici dure din opozitie


Si opozitia a criticat dur propunerile. Elena Lasconi, presedintele USR, cere demiterea lui Marcel Bolos, ministrul liberal al finantelor.


,,Domnule prim-ministru, trimiteti-l acasa pe ministrul finantelor! Avem ziua si masura fiscala prin care acest guvern ii saraceste si mai mult pe romani, ii umileste si mai mult pe antreprenori", a scris Lasconi pe Facebook.


Aceasta acuza ca sistemele E-Factura si E-TVA cresc birocratia.


De asemenea, AUR a criticat direct masura, afirmand ca Fiscul va taxa suplimentar unele sume.


,,Ministerul Finantelor ne ofera un nou exemplu de intruziune a statului in viata privata prin propunerea de introducere a CNP-ului fiscal pentru persoane fizice. Acest asa-zis instrument de combatere a evaziunii fiscale nu este nimic altceva decat un mecanism prin care statul doreste sa stie cu exactitate cum, unde si pe ce cheltuim banii", puncteaza AUR pe pagina sa de Facebook.


,,Ne indreptam catre un viitor in care fiecare leu cheltuit va fi monitorizat si, daca se va considera ca vom cheltui mai mult decat producem, ANAF va interveni si va taxa cu 70% ceea ce nu se justifica", acuza AUR.


Partidul critica si limitarea platilor in numerar.


Ce spune Bolos


De partea cealalta, Marcel Bolos - ministrul finantelor - spune ca si alte tari au sisteme similare.


,,Nu este un model pe care Romania l-a inventat, este un model care este practicat in tarile membre ale UE, este discutat cu Banca Mondiala pentru intreaga strategie a gapului de impozite si taxe si este in favoarea mediului de afaceri", a spus acesta, conform Digi24.


Impreuna cu reprezentantii mediului de afaceri am dezbatut problema acelui cod de identificare fiscala, pentru ca mediul de afaceri este cel care are un prim interes ca sa eliminam din concurenta pe cei neloiali si pentru cei care sunt corecti si cinstiti in piata si isi platesc impozitele si taxele este o prioritate ca toata lumea sa devina cinstita. Altminteri, cei care nu isi platesc impozitele si taxele devin un competitor neloial in piata", a spus acesta la Antena 3.


Oficialul a mai precizat ca proiectul respecta GDPR - regulamentul european privind viata privata si legislatia in domeniu.


Comments