BILANt Cutremurul din Italia a provocat

BILANt – Cutremurul din Italia a provocat pagube de 4 miliarde de euro

BILANŢ La o lună de la cutremurul devastator din Italia în care au murit şi 11 români, autorităţile din peninsulă anunţă că seismul a făcut pagube de patru miliarde de euro.

BILANŢ Asta pe lângă cele aproape 300 de suflete pe care le-a luat.

Urmează o reconstrucţie lungă şi costisitoare, dar oficialii promit că italienii vor fi în siguranţă în noile clădiri.

Matteo Renzi, premierul Italiei: „Trebuie să facem toate planurile necesare pentru a consolida construcţiile împotriva cutremurelor cât mai curând posibil şi să investim bani în garantarea siguranţei copiilor în şcoli.”

Promisiunile vin la o lună după ce aproape 300 de clădiri din centrul Italiei au fost puse la pământ de cutremurul de 6,2 pe Richeter. Cele mai multe erau imobile de patrimoniu, construite între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea.

Amatrice, supranumit “oraşul celor 100 de biserici”, a fost ras de pe faţa pământului.

O bazilică s-a prăbușit aproape complet, o biserică din 1428 nu mai există, iar singura şcoală din localitate a cedat şi ea, chiar dacă a fost consolidată de curând.

Specialişti şi localnici arată acum cu degetul spre autorităţi locale şi constructori, iar mai multe rapoarte oficiale arată că au motive să fie furioşi.

S-a lucrat scump şi de mântuială.

Refacerea şcolii, plătită cu 700.000 de euro, s-a făcut cu materiale care nu rezistau la cutremur.

Cele mai multe dintre casele care s-au prăbuşit în urma dezastrului au mai bine de o sută de ani.

Peste 2.000 de oameni localnici din zona afectată trăiesc şi acum în corturi, în prag de iarnă, şi nu ştiu când vor avea o casă la care să se întoarcă.

sursa info

Comments