BIOGRAFIE – Ana, ultima regina a Romaniei

BIOGRAFIE – Ana, ultima regina a Romaniei

foto historia

BIOGRAFIE Regina Ana, soția Regelui Mihai, a încetat din viață astăzi, 1 august, la vârsta de 92 de ani. Ea va fi înmormântată la Curtea de Argeș, acolo unde își au locul de veci toți suveranii României. 

BIOGRAFIE Ana de Bourbon-Parma s-a născut în 1923, la Paris, într-o familie de origini nobile. A fost fiica prințului René de Bourbon-Parma și a soției sale, Prințesa Margareta a Danemarcei.

Și-a petrecut copilăria și tinerețea la Paris, dar în 1939 a fost obligată, alături de mama ei, să se refugieze din calea avansului nazist și să plece în Spania, apoi în Portugalia și Statele Unite.

Prințesa Ana a petrecut trei ani la New York, unde a studiat la o școală de arte, dar în 1943 s-a întors în Europa și s-a înrolat ca voluntar în Forțele Franceze Libere. A fost șofer pe ambulanță în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și, în 1945, Germania.

Pe Mihai I al României l-a cunoscut în noiembrie 1947, când amândoi au fost invitați la nunta prințesei Elisabeta a Marii Britanii (actuala regină). Momentul primei lor întâlniri a fost relatat în multe interviuri, căci a fost cu adevărat memorabil:

„Am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei şi pe mama, iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă, Regele Mihai al României… Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat.“

Chiar și cu această stângăcie, prințesa Ana i-a lăsat o impresie bună tânărului rege al României, care a cerut-o în căsătorie câteva săptămâni mai târziu. Cei doi sperau să se căsătorească în România, însă planurile lor au fost zădărnicite de abdicarea forțată a Regelui Mihai, la finalul lui decembrie 1947. După plecarea Regelui din România, tinerii s-au revăzut în străinătate, în Elveția, și au decis să se căsătorească la Atena, pe 10 iunie 1948. Ana și Mihai au avut împreună cinci copii: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Regina Ana a trăit alături de Regele Mihai în exil, mai întâi în Marea Britanie, apoi în Elveția. Prima ei vizită în România a avut loc în decembrie 1990, atunci când Mihai I a venit în țară de Crăciun și a dorit să viziteze Curtea de Argeș. Incidentul este deja cunoscut: familia regală a fost oprită din drum și obligată să se întoarcă la aeroport și să plece din țară. S-au întors doi ani mai târziu, în 1992, de Paște.

Deși a fost soția Regelui Mihai, Ana nu a fost niciodată, de facto, regină a României, căci căsătoria ceor doi a avut loc după abdicarea lui Mihai.

Regina Ana și Regele Mihai au sărbătorit în 2008 nunta de diamant (60 de ani de la căsătorie).

sursa info

Comments