Biris: Trebuie sa intelegem ca, de fapt, contributiile angajatorului sunt platite pentru angajat si...

Biriş a dat asigurări că proiectul de ordonanţă de urgenţă nu prevede majorări de taxe. „Ministrul a spus absolut corect. Acelaşi lucru spun şi eu. Nu pomenim în acest proiect de vreo creştere de contribuţii, ci doar de simplificare şi reaşezare. Pentru angajaţi şi angajatori, în niciun caz nu vorbim despre creşteri de taxe“, a spus Biriş.

Secretarul de stat a făcut o simulare a modificărilor prevăzute în proiect luând exemplul unui salariu brut de 1.000 de lei, arătând că nu există efecte asupra bugetului, a angajatului sau a angajatorului. Numai că Biriş a arătat că nu există efecte în această situaţie. În schimb, pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente – PFA, drepturi de autor, dividende etc – va exista o creştere a sarcinii fiscale.  

„Hai să luăm un salariu brut de 1.000 de lei, exemplu de calcul. Vorbim doar de contribuţia la sănătate şi la pensie. În momentul de faţă, angajatul plăteşte 5,5% contribuţie la sănătate şi 10,5% la pensie, în total 160 de lei. Deci angajatul rămâne cu un net de 840 de lei. Asta este ceea ce îl interesează pe angajat. Angajatorul plăteşte 5,2% la sănătate şi 15,8% la pensie, total de 21%, adică 210 lei. Pe angajator nu îl interesează brutul, îl interesează costul total. Că doar nu-şi închipuie cineva că o firmă când se îmbolnăveşte merge la medic, merge angajatul la medic. Contribuţiile angajatorului sunt, de fapt, plătite pentru angajat şi suportate din munca angajatului. Trebuie să înţelegem lucrul acesta şi să încetăm cu ipocrizia. 1.210 lei este costul total. Pe angajator, asta îl interesează. Pe angajat, 840 de lei. Pe buget îl înteresează 160 plus 210, adică 370. Prin formula aceea de ajustare, brutul devenea 1.210 înmulţit cu 8,9% şi 21,7%, adică 30,6% sănătatea şi pensia, adică 370. Cât face 1.210 minus 370? Face 840, niciun leu în plus plătit de angajat. Cât îl costa pe angajator? 1.210, niciun leu în plus pentru angajator. Cât colectam la buget? 370, niciun leu în plus, niciunul în minus. Este vorba de simplificare şi eficientizare. Dar lucrul acesta nu a vrut să fie înţeles“, a explicat Biriş, la Digi24. . 

Deşi Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a spus că nu îşi asumă documentul de 100 de pagini şi ca este cel mult o analiză la nivel tehnic, Biriş îşi asumă proiectul şi spune că s-a lucrat intens la el în ultimele luni. 

„În ultimele luni, săptămâni s-a lucrat foarte intens la soluţii de eficientizare, de simplificare a legislaţiei fiscale. Toţi ne plângem că în legislaţia fiscală sunt prea multe reguli neclare, prea multe ambiguităţi care fac legea din ce în ce mai greu de înţeles. Chiar şi după rescrierea Codului Fiscal. Să nu uităm că acest Cod Fiscal are deja vreo 10 modificări. De ce? Are multe lucruri bune, dar are şi lacune“, a spus Biriş, la Digi24. 

„Este foarte periculos, pentru noi ca naţie, să tot vorbim despre lucruri pe care nu le înţelegem“

„Este absolut regretabil faptul că acest proiect, aflat într-o discuţie internă în Ministerul de Finanţe, a fost scurs pe surse înainte de a fi explicat pentru că sunt anumite chestii care, într-adevăr, puteau naşte discuţii, care s-au şi născut. Pentru mine personal, este surprinzător cum s-a putut ântr-un timp atât de scurt, vorbim de câteva ore, ca lideri de opinie să înceapă să vorbească despre un proiect de 100 de pagini. Cum au avut timp să-l citească, cum au avut timp să-l înţeleagă? Cum au avut timp să facă conexiunile, pentru că este foarte tehnic? Este foarte periculos, pentru noi ca naţie, să tot vorbim despre lucruri pe care nu le înţelegem“, a mai spus Biriş.      

Secretarul de stat a mai spus că o variantă ar fi fost ca o parte din modificările propuse în acest proiect să fie înaintate spre adoptare parlamentului. „M-aţi întrebat dacă acest proiect are şanse. Poate acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări mai de substanţă. Asta era o variantă de lucru, în sensul că nu tot proiectul ală era în mod obligatoriu să meargă ca ordonanţă de urgenţă. Putea foarte bine ca o parte din el să fie propus spre adoptare Parlamentului ca proiect de lege. Mai important este ca munca şi ideile bune de acolo să fie folosite, chiar dacă nu acum, să fie rafinate şi să ne fie mai bine tuturor cu el“, a mai spus Biriş.  

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, obţinut de Profit.ro, aducea schimbări majore în ceea ce priveşte taxarea muncii. Astfel, potrivit proiectului, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente (PFA şi profesiile libere). În plus, se arată în proiect, pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Mai exact, le impune angajatorilor, inclusiv privaţi, cu ameninţarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creşterea contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor de sănătate pentru angajaţi.

De asemenea, proiectul prevede ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%. În plus, modificarea Codului Fiscal ar impune dezvoltatorilor persoane fizice un impozit de 16%, faţă de 1%-3% în prezent, şi un capital social mai mare microîntreprinderilor care vor să opteze pentru impozit pe profit.     

Comments