Bistrita-Nasaud: Numarul claselor de a noua va fi redus cu opt, ca urmare a scaderii populatiei scol...

Numărul claselor de a noua, de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, va fi redus începând cu anul şcolar viitor cu opt, ca urmare a scăderii populaţiei şcolare, iar mai bine de o treime din clasele rămase va trebui să fie de învăţământ profesional, potrivit datelor comunicate, joi, de către inspectorul şcolar general Camelia Tabără, la şedinţa cu directorii de şcoli.

Având în vedere numărul de posibili absolvenţi de clasa a opta, estimat să fie cu aproximativ 200 de elevi mai mic decât anul trecut, s-a ajuns la concluzia că numărul claselor de a noua trebuie redus cu opt, din care cinci de la unităţi şcolare din municipiul Bistriţa, două din oraşul Beclean şi una din comuna Rodna.

"Deja resimţim şi la nivelul liceului scăderea numărului de copii. (...) Ne-am înarmat cu legislaţia în vigoare şi nu am făcut nimic altceva decât să implementăm Ordinul MEN 5235/2018, care ne spune exact care sunt criteriile şi chestiunile care trebuie avute în vedere atunci când proiectăm şi croim viitorul an şcolar. Ce ne interesează în acest moment este oferta pentru clasa a noua, pentru că toate celelalte merg ca până acum. Şi demografic suntem obligaţi să ofertăm atâtea locuri câţi copii avem de clasa a opta şi constatăm că avem cu opt clase mai puţin", a explicat Camelia Tabără.

Inspectoratul şcolar general a anunţat că, în baza cerinţelor exprimate de Ministerul Educaţiei Naţionale, corelate cu cele ale mediului economic, peste o treime din clasele de liceu care vor funcţiona din anul şcolar 2019-2020 va trebui să fie de profesională, chiar dacă acest lucru ar contravine dorinţelor elevilor sau conducerilor şcolilor.

"Mediul economic, ni s-a spus de la nivel naţional şi de la nivelul ministerului ce nevoie are, printr-o adresă pe care v-am trimis-o, ca să înţelegeţi ce urmează să facem, şi care ne cere 35% clase de profesională. (...) Reacţia noastră, care trebuie să oferim ce cere societatea, nu ce vrem noi, nu ce vor copiii, ci ce cere societatea: noi cu noi, ei cu ei. Nu se mai poate şi nu mai merge", a spus Camelia Tabără.

Potrivit Cameliei Tabără, printre profilele care vor suferi reduceri de clase se numără filologia, economicul şi protecţia mediului, existând în schimb cereri din zona economică pentru înfiinţarea unor clase de electronică, electromecanică sau robotică. AGERPRES (A - autor: Tina Dumitrescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments