Blocaj in sistemul medical: Angajatii caselor de sanatate, protest pe perioada nedeterminata, de ast...

Angajatii CNAS au amenintat cu greva generala inca din vara acestui an si au organizat un protest in luna iulie.

,,Incepand de joi, 2 noiembrie 2023, angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti intra in protest generalizat pe perioada nedeterminata. Aceasta decizie survine ca urmare a faptului ca, dupa luni de zile de dialog si de asteptare, am constatat ca pentru cei mici ca numar, in ciuda raspunderilor sociale majoare pe care acestia le au, nu se gasesc solutii. Insa sunt gasite solutii satifacatoare si imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariati", se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor Caselor de Asigurari de Sanatate.

,,In ciuda unor promisiuni care ne-au fost facute dupa protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat ca s-au gasit solutii prin ordonante de urgenta pentru alte categorii de salariati din sanatate, cu exceptia noastra. In ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicala, impreuna cu presedintele CNAS si conducerea executiva a acesteia (carora le multumim public pentru deschiderea si cooperarea pe care le-au manifestat pana in prezent) ne vedem nevoiti sa apelam la aceasta solutie disperata: protest generalizat pe perioada nedeterminata!", anunta sindicalistii.

Sindicalistii adauga ca ,,activitatea de relatii cu publicul va fi grav perturbata, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) si, nu in ultimul rand, a programelor nationale de sanatate, din cauza faptului ca majoritatea salariatilor din CNAS, CASMB,CJAS-uri si OPSNAJ intra in protest generalizat pe perioada nedeterminata. In acest sens, 90% din salariatii Casei si-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu exceptia conducatorilor institutiei de la nivel central si teritorial".

Sindicalistii mai arata ca ,,odata cu anuntul public al Guvernului, concretizat prin asumarea raspunderii pe Legea privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariati din CNAS, CASMB, OPSNAJ si CAS judetene au migrat catre alti ordonatori de credite din sistemul public. Acest fenomen aduce grave atingeri functionarii CNAS, CASMB, OPSNAJ si CAS judetene privind relatia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sanatate punand in pericol:"

- decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);

- asigurarea cu medicamente si materiale sanitare din Programele Nationale de Sanatate pentru pacientii cu boli cronice;

- cresterea exponentiala a perioadelor de procesare si decontare a concediilor medicale;

- scaderea capacitatii de interactiune cu populatia beneficiara de servicii publice de sanatate.

,,Nu am cerut rectificari bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante si se regasesc deja in bugetul CNAS datorita economiilor facute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem inca o data atentia ca, in ultimii 4 ani, prin plecari voluntare, aceasta institutie a pierdut peste 25% din totalul salariatilor din motive de politica salariala. Avem nevoie de o solutie juridica pentru a putea plati salarii corecte lucratorilor din CNAS, CASMB, CAS judetene si OPSNAJ!", mai spun sindicalistii.

Ei tin sa isi ceara scuze ,,in fata publicului pentru aceasta situatie dificila si pentru neplacerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile si simtim ca acestea nu au fost intelese in intregime, iar buna noastra credinta a fost interpretata gresit de catre politicieni".

Comments