BNR a redus dobanda de politica monetara de la 2% la 1,75%. Creditele in lei s-ar putea ieftini

BNR a redus dobanda de politica monetara de la 2% la 1,75%. Creditele in lei s-ar putea ieftini

BNR a redus dobanda de politica monetara de la 2% la 1,75%. Creditele in lei s-ar putea ieftini


Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis vineri reducerea dobanzii-cheie de la 2% la 1,75% incepand cu data de 2 iunie. Masura ar putea duce la dobanzi mai mici pentru creditele in lei.


Acesta este cel mai mic nivel de dobanda de politica monetara avut vreodata de catre BNR in Romania, a declarat Dan Suciu - purtatorul de cuvant al bancii centrale - la Digi 24.


Este a doua reducere de dobanda de politica monetara operata de BNR in acest an, dupa scaderea de la 2,5% la 2% luata in martie.


In paralel, banca centrala a pastrat rezervele minime obligatorii atat pentru lei, cat si pentru valuta.


Injectii financiare

De asemenea, BNR va continua sa cumpere titluri de stat pe piata secundara, adica de la bancile care le detin. Prin aceasta masura, BNR injecteaza practic bani in sistemul bancar, care la randul lui finanteaza apoi statul si ofera credite populatiei si mediului privat.


BNR subliniaza ca inflatia a scazut de la 3,05% in luna martie la 2,68% in aprilie, in principal datorita reducerii pretului petrolului, dar si datorita eliminarii supraaccizei la carburanti.


"Potrivit datelor preliminare, cresterea economica a decelerat vizibil in trimestrul I 2020 - la 2,7 la suta, de la 4,3 la suta in trimestrul anterior -, chiar daca in primele doua luni ale anului a ramas deosebit de robusta. In acelasi timp, deficitul balantei comerciale si-a accelerat considerabil cresterea, pe fondul unui declin mai ridicat al exporturilor comparativ cu cel al importurilor de bunuri si servicii"

Banca Nationala a Romaniei:
Impactul pandemiei

Oficialii bancii centrale mai noteaza ca acordarea de credite a ramas relativ intensa in martie, dar criza pandemica si-a facut resimtite efectele in aprilie.


"Incertitudinile asociate perspectivei inflatiei sunt neobisnuit de inalte, data fiind natura fara precedent a unui asemenea soc economic pe plan national si la nivel global, implicand inchideri bruste ale activitatii unor companii si sectoare de activitate, dar si modificari ale comportamentului de consum. Surse majore de incertitudine sunt si viteza de redresare a economiei ulterior eliminarii graduale a masurilor restrictive si eficacitatea actiunilor si programelor de sprijinire a companiilor si populatiei", conform BNR.


Incertitudini interne si externe

Pe plan intern, incertitudini semnificative vin din politica fiscala, iar la nivel extern din scaderea economica a zonei euro si a economiei globale.


Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare, se mai arata in comunicat.


Comments