Bogdan Aurescu a participat la discutia privind aderarea Finlandei si Suediei la NATO. Reuniunea inf...

Potrivit sursei citate, cei doi ministri de externe din Finlanda si Suedia au informat aliatii cu privire la stadiul si perspectivele proceselor interne in derulare vizand depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO.

"Totii aliatii - cu o singura exceptie - au exprimat fara rezerve sau conditii sprijinul pentru aderarea rapida a celor doua state la NATO daca cele doua state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel asteptate in perioada imediat urmatoare.

Mesajul general transmis de aliati a fost acela de evidentiere a sprijinului pentru politica ,,Usilor Deschise" a NATO si a importantei acesteia, care deriva direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidentiat nivelul ridicat al relatiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda si Suedia - in perspectiva unei decizii de aderare", se arata in comunicatul MAE.

Ministrul roman al afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric al acestor discutii si a exprimat apreciere pentru interesul celor doua state de a se alatura NATO, interes care demonstreaza importanta acordata de acesti parteneri Aliantei si rolului sau determinant in asigurarea pacii si securitatii in spatiul euroatlantic, mai ales in actualul context securitar afectat de agresiunea ilegala a Rusiei contra Ucrainei.

In acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat ca Romania este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum si al politicii aliate a ,,Usilor Deschise", evidentiind valoarea adaugata si contributia importanta pe linie securitara a Suediei si Finlandei.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat ca aderarea celor doua state va duce la o Alianta mai puternica, manifestata printr-o postura de descurajare mai eficienta si de aparare consolidata.

Seful diplomatiei romane a apreciat nivelul inalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianta in cele doua state si a aratat ca Romania este gata sa sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei si Suediei.

Bogdan Aurescu a subliniat ca, pentru Romania, este foarte importanta viitoarea contributie concreta a celor doua state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare si aparare a NATO pe Flancul Estic intr-o maniera echilibrata, de la Marea Baltica la Marea Neagra, pe termen lung.

Ministrul roman de externe a mentionat, de asemenea, faptul ca Romania considera ca este foarte necesara, mai ales in actualul context de securitate, mentinerea solidaritatii si unitatii aliate, exprimand speranta ca orice divergente actuale privind candidaturile celor doua state sunt temporare si pot sa fie rezolvate prin dialog direct intre statul aliat interesat si cei doi candidati, in cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre.

Conform MAE, Reuniunea informala ministeriala de externe a NATO de la Berlin continua si astazi, 15 mai, cu doua sesiuni distincte, prima referitoare la temele de actualitate si interes sporit pentru NATO, cu accent pe politica NATO a "Usilor Deschise", razboiul din Ucraina si implicatiile sale pentru securitatea euroatlantica. A doua sesiune va fi dedicata pregatirii Summitului NATO de la Madrid, din 28-30 iunie 2022, in special privind negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliati cu acel prilej.

Citeste si Bogdan Aurescu, la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre NATO de la Berlin. AGENDA discutiilor

Comments