Bogdan Aurescu si ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, discutii pe cooperare bilaterala i...

Ambasadorul Zuckerman a inmanat ministrului Aurescu informarea oficiala prin care SUA anunta decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra in vigoare la sase luni dupa data anuntului, se precizeaza intr-un comunicat de presa al MAE, transmis AGERPRES.

"Seful diplomatiei romane a exprimat apreciere pentru consultarile bilaterale frecvente pe tema aplicarii Tratatului Cer Deschis si a subliniat ca acesta isi mentine valoarea, Romania sustinand ferm Tratatul si contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat si nu numai pentru misiuni de observare. A evidentiat ca Romania impartaseste preocuparea Statelor Unite, partener strategic si aliat extrem de important in cadrul NATO, cu privire la implementarea selectiva pe care Federatia Rusa a avut-o in ceea ce priveste prevederile Tratatului Cer Deschis, in special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului", se arata in comunicatul MAE.

Potrivit lui Aurescu, Romania "intelege" pozitia SUA de a se retrage din acest tratat, iar tara noastra va depune in continuare eforturi pentru ca la nivelul Aliantei sa existe o abordare "unitara" si "ferma", "care sa determine Rusia ca in urmatoarele sase luni, la finalul carora notificarea iesirii SUA din Tratat isi va produce efectele juridice, sa revina la implementarea deplina a acestuia".

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis multumirile SUA pentru reactia si abordarea Romaniei si a propus ca Bucurestiul si Washingtonul sa mentina un dialog apropiat pe aceasta tema in urmatoarea perioada, a aratat MAE.

Aurescu si Zuckerman au discutat si despre perspectivele aprofundarii Parteneriatului Strategic Romania-SUA in ansamblul sau si au exprimat satisfactie pentru cooperarea "foarte buna", inclusiv in contextul pandemiei de COVID-19, in ceea ce priveste sprijinul reciproc in vederea repatrierii cetatenilor, sprijinul SUA pentru transportul si achizitia de echipament medical pentru Romania, ajutorul de 800 de mii de dolari pentru combaterea pandemiei. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit ca Romania va trimite in perioada urmatoare o delegatie militara formata inclusiv din personal medical in SUA, in contextul pandemiei.

In ceea ce priveste accesul Romaniei in Programul Visa Waiver, ambasadorul Zuckerman a asigurat ca acorda o atentie "deosebita" acestui obiectiv comun si analizeaza "in profunzime" modalitatile prin care autoritatile celor doua tari pot colabora pentru obtinerea unor rezultate concrete, a informat MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu, care a ridicat subiectul vizelor pe agenda discutiilor, a subliniat ca acesta are impact deosebit pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste contactele people-to-people, oportunitatile investitionale si economice, schimburile educationale si nu numai.

De asemenea, ministrul de Externe a evidentiat ca aderarea Romaniei la OCDE continua sa fie un obiectiv prioritar al Guvernului de la Bucuresti, ambasadorul Zuckerman asigurand ca SUA sustine "deplin" acest obiectiv, se mai arata in comunicat.

"Totodata, au fost trecute in revista evolutiile pozitive inregistrate pe palierul Initiativei celor Trei Mari, inclusiv in contextul anuntului recent facut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investitii in proiecte energetice in cadrul Initiativei, precum si a deciziei recente a unor tari precum Estonia, Letonia si Ungaria de a se alatura Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, la care Romania participa deja. A fost agreata continuarea coordonarii apropiate dintre Romania si SUA in pregatirea eficienta a rezultatelor Summit-ului Initiativei celor Trei Mari de la Tallinn, din octombrie, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea Fondului de Investitii si implementarea proiectelor prioritare de interconectivitate ale Initiativei", precizeaza sursa citata.

Ministrul Bogdan Aurescu si ambasadorul Adrian Zuckerman au avut un schimb de opinii si cu privire la evolutiile din Republica Moldova si au agreat ca SUA si Romania sa continue coordonarea pe linia incurajarii autoritatilor de la Chisinau pentru intensificarea, "in mod consecvent si credibil", a reformelor necesare apropierii de UE si respectarea, pe deplin, a principiilor democratice si ale statului de drept.

"Seful diplomatiei romane a aratat ca Romania va continua sa urmareasca cu prioritate respectarea intereselor si asteptarilor legitime ale cetatenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul in masura sa asigure dezvoltarea economica si sociala a Republicii Moldova in beneficiul direct al cetatenilor sai", a mai informat MAE.

Comments