Bogdan Chiritoiu: ,,Romania ar trebui sa isi regandeasca plafoanele la energie"

Bogdan Chiritoiu: ,,Romania ar trebui sa isi regandeasca plafoanele la energie"

Bogdan Chiritoiu: ,,Romania ar trebui sa isi regandeasca plafoanele la energie"

Au fost patru ordonante pe energie... Acum suntem intr-o situatie de a avea din nou o piata reglementata, deci nu mai am concurenta in piata de energie. Deci, preturile sunt stabilite de stat, statul compenseaza producatorii pentru ceea ce depaseste aceste plafoane. Teoretic, acest sistem e gandit sa stea inca doi ani. Ce cred? Trebuie sa urmarim ce se intampla in piata europeana. Momentan, preturile au scazut mult. Daca aceasta scadere se mentine, probabil ca trebuie sa regandim. N-are sens sa pastram plafoanele actuale, care incep sa devina mari. Admit, e inca razboi, n-avem nicio garantie ca razboiul se termina repede sau nu se agraveaza, vedem ca nici alte tari nu si-au modificat legislatia introdusa in perioada de criza, vedem ca nici Comisia Europeana nu ne preseaza prea tare pana in momentul de fata sa revenim la legislatia anterioara. Deci, cred ca trebuie sa fim atenti. Daca credem ca situatia cumva s-a normalizat si piata isi revine la preturi relativ mici, atunci ar avea sens ca mai devreme de 2025 sa ne revizuim legislatia, ca sa nu ramanem blocati in preturi prea mari pentru mult timp", a afirmat Chiritoiu, la seminarul "Concurenta in domeniul farmaceutic", organizat la Sinaia de autoritatea de concurenta.

A doua problema semnalata de seful autoritatii de concurenta este legata de lipsa contractelor pe termen lung, in special, pentru populatie.

"N-avem contracte pe termen lung, mai ales pentru populatie. Perioada de pret fix e destul de redusa, ai maxim 1 an un pret garantat. Astea combinate - contracte cu durata scurta si/sau faptul ca se pot denunta usor contractele - au facut ca atunci cand a venit criza si preturile la energie au crescut, in alte tari socul a fost absorbit si de furnizori. Ei au pierdut niste bani, au impartit cumva paguba cu clientii lor. La noi a fost foarte simplu pentru furnizori sa arunce toata povara, tot socul in clientii lor si de asta s-a simtit mai rau criza la noi, la populatie. Vad tari in Vest, unde de-abia la sfarsitul anului trecut au inceput sa le expire contractul. Deci, populatia n-a simtit primul an. Primul an de crestere a pretului in energie nu s-a simtit in tari din Vest, dar la noi s-a simtit foarte repede. Si la fel intr-o anumita masura si la consumatorii industriali nu s-a dus socul atat de repede pe cat s-a dus la noi. Deci, asta e zona in care cred ca au fost erori in modul cum a fost reglementata piata noastra de de energie. Ma astept ca Banca Mondiala, in proiectul asta al Comisiei Europene, sa vina cu recomandari pe aceasta zona", a subliniat presedintele Consiliului Concurentei.

Comments