BREAKING NEWS: Atentat la Munchen. Sase morti si mai multi raniti. Orasul este paralizat

BREAKING NEWS: Atentat la Munchen. Sase morti si mai multi raniti. Orasul este paralizat

BREAKING NEWS: Atentat la Munchen. Sase morti si mai multi raniti. Orasul este paralizat

Focuri de armă au fost trase vineri lângă un centru comercial din Munchen, mai mulţi oameni au fost ucişi iar alţii sunt răniţi, potrivit presei germane şi agenţiilor internaţionale. Oficial, ministrul de Interne bavarez a confirmat decesul a trei persoane, iar ulterior, Poliţia a crescut bilanţul la şase morţi. O amplă operaţiune a poliţiei este în desfăşurare, relatează BBC News, oraşul fiind împânzit de trupe speciale. Potrivit primelor informaţii, un bărbat ar fi deschis focul la întâmplare, dar ulterior, Poliţia ar fi anunţat că există trei atacatori. La două ore de la atacul armat, Poliţia vorbea despre "o ameninţare teroristă acută". Autorităţile cer cetăţenilor din Munchen să evite zona centrului comercial, precum şi locurile publice din oraş, întrucât situaţia este incertă. Atacatorul iniţial este încă liber, acesta fiind căutat  într-o staţie de metrou, după ce a fugit din centrul comercial. Focul a fost deschis într-un restaurant Mc Donald s, de lângă centrul comercial. Gara Centrală a fost evacuată, iar transportul public a fost suspendat, din raţiuni de securitate.

UPDATE 23.00. Ziarul german Sueddeutsche Zeitung scrie că surse din Poliţia din Munchen afirmă că nu ar fi vorba de un atentat al teroriştilor islamici. 

UPDATE 22.55. Guvernul german a convocat o reuniune de criză la Berlin.

UPDATE 22.52. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei din Munchen, Peter Beck, aproape 20 de persoane au fost rănite. Acesta a mai spus că oraşul rămâne blocat, poliţiştii încă căutând persoanele înarmate.

UPDATE 22.50. Poliţia din Munchen a confirmat că printre victime se număr şi copii. 

(w500) Atentat in

UPDATE 22.33 Poliţia a confirmat pe pagina de Facebook: sunt 6 morţi, scrie BBC.

UPDATE 22.30 Bild precizează că au fost aduşi poliţişti din Austria, pentru a-i ajuta pe cei germani. Graniţa dintre Munchen şi frontiera austriacă este de doar 72 de km.

UPDATE 22.13  Preşedinte SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj în care a pledat pentru suport acordat Germaniei: "Nu ştim exact ce s-a întâmplat acolo, dar inima noastră este alături de victime. Vom asigura tot suportul de care au nevoie", a spus Obama, scrie BBC.

UPDATE 22.20 Bild anunţă că un atentator s-ar fi sinucis.

UPDATE 22.13 The Indendent notează că susţinătorii ISIS celebrează atacul din Munchen, pe reţelele de socializare.

UPDATE 21.59 Poliţia vorbeşte despre o "ameninţare teroristă acută", conform presei locale citată de BBC.

UPDATE 21.50 Transportul public a fost suspendat în Munchen, din ordinele Poliţiei.

UPDATE 21.48 Televiziunea naţională germană a confirmat că există 6 morţi, anunţă BBC.

UPDATE 21.40 Există cel puţin 10 răniţi, dar Poliţia nu a confirmat oficial numărul.

UPDATE 21.37 Un barman care lucreză în Munchen precizează că panica a pus stăpânire pe oraş, iar oamenii sunt tot mai alertaţi, pe măsură ce apar noi informaţii.

"Am auzit de un atac care s-ar fi comis la 400 de meti de noi. Ne îngrijorează foarte mult. Dacă ieşim afară, se aud doar sirene şi elicoptere", a spus acesta, potrivit BBC.

UPDATE 21.35 Poliţişti înarmaţi ai trupelor speciale au împânzit oraşul, mai ales în zona Karlsplaz, scrie BBC.

UPDATE 21.29 Gara din Munchen a fost evacuată.

UPDATE 21.26  Poliţia anunţă că există posibile atacuri care nu ar fi fost confirmate, în centrul oraşului, titrează The Independent.

UPDATE 21.02 Poliţia anunţă că există trei atacatori, scrie AFP, pe pagina de Twitter. Agresorii nu au fost încă prinşi, anunţă autorităţile, cerând cetăţenilor să evite locurile publice.

 "Suspecţii încă nu au fost prinşi. Evitaţi locurile publice", scrie Poliţia din Munchen, pe contul său de Twitter.


UPDATE 21.00 AFP anunţă, citând surse ale Poliţiei că sunt cel puţin 6 morţi.

UPDATE 20.59 Ministrul de Interne bavarez a confirmat decesul a trei oameni, în urma atacului.

UPDATE 20.57 Un alt mesaj a fost postat pe pagina de Twitter a Poliţiei: "Nu ştim cine sunt atacatorii. Aveţi grijă de voi, rămâneţi în locuri sigure şi evitaţi locurile publice". 

UPDATE 20.50  Poliţia a postat pe pagina de Twitter un mesaj în care cere cetăţenilor să nu posteze pe reţelele de socializare imagini sau video de la locul atentatului.

UPDATE 20.40: Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, are în atenţie incidentul produs într-un centru comercial din Munchen. În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

UPDATE 20.38 Reuters notează că s-au înregistrat cel puţin 15 morţi, potrivit unui cotidian german, Muencher Abendzeitung. În imaginile difuzate la televiziunile germane se văd mai multe ambulanţe venite la faţa locului.


UPDATE 20.26. AFP anunţă mai mulţi morţi şi răniţi, într-un mesaj pe Twitter. Informaţiile se schimbă din minut în minut. Mihai Rusu, jurnalist român la Munchen, a declarat, în exclusivitate la Realitatea Tv, că atacatorul nu a fost prins, încă, iar potrivit ultimelor informaţii, acesta este un refugiat afgan.

Poliţia recomandă cetăţenilor să evite zona incidentului. Perimetrul a fost deja izolat. Potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, mai mulţi oameni ar fi fost ucişi, fiind şi 10 răniţi.

"În momentul de faţă, există o operaţiune majoră în curs în centrul comercial Olympia (OEZ)", a comunicat Poliţia locală. Deasupra centrului comercial survolează elicoptere, iar angajaţii magazinelor nu pot părăsi zona. 

Poliţia din Munchen a postat în urmă cu puţin timp un mesaj pe Twitter în car anunţă că în momentul de faţă are loc o operaţiune majoră la centrul comercial Olympia-Einkaufszentrum. "Vă rugăm să evitaţi zona mall-ului", conform sursei citate.

Articole recomandate

Comments