BREXIT – Ce se intampla cu studentii romani din Anglia ?

BREXIT – Ce se intampla cu studentii romani din Anglia ?

52% din populatia Marii Britanii a optat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana la referendumul organizat zilele trecute. Pe langa celelalte aspecte ingrijoratoare pentru emigranti, care isi fac griji pentru viitorul lor in Marea Britanie si studentii romani se tem pentru ce va urma.

Bogdan Kochesch, Managing Partner al Grupului EDUCATIVA, a raspuns intrebarilor pe care le au studentii in urma referendumului din UK, pentru Agerpress.

“Nu stim deocamdata ce se va intampla, insa putem sa ne inchipuim si sa speram in scenariile mai favorabile, acele scenarii care sunt, de altfel, si logice din punct de vedere al contextului economic si social actual”.

Pe termen scurt (2 -- 3 ani):

Marea Britanie este in continuare membra a Uniunii Europene cu drepturi depline pentru inca 2 ani de la invocarea Articolului 50 din Declaratia de la Lisabona care cel mai probabil se va intampla in timpul mandatului urmatorului Prim Ministru. Faptul ca Marea Britanie este inca Membra si va fi cel putin pentru urmatorii 2 -- 3 ani, inseamna ca statutul tinerilor europeni care studiaza si vor incepe sa studieze anul acesta in Marea Britanie NU SE VA SCHIMBA: vor beneficia in continuare de imprumutul guvernamental care acopera taxa de scolarizare, costuri care se ridica la aproximativ 9.000 de lire anual.

Pe termen mediu si lung:

Lumea academica din Marea Britanie (avand in frunte absolut toate universitatile) are incredere in influenta ei asupra politicilor economice si sociale. Astfel, consideram ca statutul studentilor din Uniunea Europeana nu se va schimba substantial dupa ce iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine efectiva.

Romanii, cetateni ai Uniunii Europene, beneficiaza de un imprumut de la statul britanic, care achita integral taxele de studii, imprumut pe care este aproape imposibil sa nu-l obtii in momentul de fata. Avand in vedere votul cetatenilor britanici de a parasi UE, mai multi tineri si parinti si-au exprimat ingrijorarea privind posibilitatea de a mai studia la universitatile britanice, care au taxe de 9.000 de lire sterline pe an, bani pe care cei mai multi dintre studentilor nu si-ar permite sa-i achite, motiv pentru care ei aplica pentru un imprumut la guvernul britanic, arata Gandul pe aceasta tema.

Mai multe, aici.

sursa foto: www.assignmentvalley.co.uk

The post BREXIT – Ce se intampla cu studentii romani din Anglia ? appeared first on actualmm.ro.

Comments