BREXIT – Rezultate oficiale: Marea Britanie iese din UE! Premierul britanic David Cameron ar putea s...

Brexit. Aproximativ 30 de milioane de britanici din cei 46 de milioane înscriși pe liste au votat la referendumul crucial în urma căruia s-a stabilit viitorul Marii Britanii  – în Uniunea Europeană sau în afara ei. Primele rezultate au început să apară în cursul nopţii, iar cursa este strânsă. După numărarea a jumătate din voturi, tabăra „Leave” are un avantaj fragil, de aproape 52%. După închiderea urnelor, primele estimări arătau că rezultatele au fost destul de strânse. Un sondaj realizat de Ipsos MORI indica însă un avans de opt puncte procentuale pentru tabăra pro-UE, potrivit Sky News.AFP anunță că rezultate oficiale arată că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Numărul de buletine numărate este suficient pentru ca rezultatul să devină ireversibil.

Leul se depreciază masiv pe piaţa interbancară după ce au apărut informaţii că rezultatul referendumului de ieri din Marea Britanie sunt favorabile unei ieşiri a Regatului din UE. Astfel, dolarul prezintă o apreciere de aproape 5%, ajungând la peste 4,14 lei, iar euro se îndreaptă spre nivelul de 4,54 lei după ce a atins chiar şi 4.5547 de lei. Francul are, de asemenea, o creştere de peste 4% pe interbancar.

Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.

Este oficial! Marea Britanie iese din UE, potrivit rezultatelor finale ale referendumului crucial care a avut loc ieri în Regatul Unit. În aceste condiții, premierul britanic David Cameron ar putea să-și piardă postul, relatează AP. Anterior, analiștii au scris că acesta ar fi putut să-și dea demisia indiferent de rezultat.

libertatea.ro

Comments