Bucurestiul are, de azi, un ghid pentru managementul spatiilor verzi

Bucurestiul are, de azi, un ghid pentru managementul spatiilor verzi

Bucurestiul are, de azi, un ghid pentru managementul spatiilor verzi

"Ghidul verde", asa cum a fost numit, mai pe scurt, acest proiect, este rodul unei activitati intense de peste doi ani, cu o etapa finala de trei luni si jumatate, a unor specialisti si experti in biologie, silvicultura, peisagistica, geografie urbana, economisti. Principalul scop al ghidului este reprezentat de oferirea de solutii autoritatilor pentru ca acestea sa realizeze si sa intretina infrastructuri verzi corespunzatoare conditiilor urbane si de mediu actuale.

"Solutii bazate pe natura si pe naratiune stiintifica. Prezentul "Ghid Verde" contine si status quo-ul suprafetelor verzi din municipiul Bucuresti, avand si un set de recomandari metodologice si considerente tehnice necesare, atat pentru organizarea, cat si pentru documentarea acestei activitati. Demersul de a realiza prezentul ghid are scopul de a furniza metodologia necesara elaborarii strategiei de gestionare si extindere a suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera din municipiul Bucuresti, in vederea atingerii standardelor si tintelor propuse sau impuse de entitati internationale din care Romania face parte" - Laurentiu Ciornei.

Raportand dinamica suprafetelor verzi din Municipiul Bucuresti la evolutia populatiei in capitala Romaniei, tot in baza datelor furnizate de "Ghidul pentrul managementul spatiilor verzi si al parcurilor din Bucuresti, se observa faptul ca suprafata verde pe cap de locuitor a scazut de la 22.06 m2/loc in 1993 la 20.92 m2/loc in 2020, in conditiile in care populatia rezidenta a Bucurestiului a scazut si este estimat ca va mentine trendul descrescator pana in 2030.

Sectorul 4 - cea mai mare densitate de arbori pe hectar

Analiza densitatii arborilor la nivelul de sector a indicat faptul ca Sectorul 4, locul in care actioneaza SC Totul Verde. SA, are cea mai mare densitate de arbori pe hectar (77,37 arbori/ha). La polul opus se situeaza Sectorul 1 (51,63 arbori/ha). Trebuie mentionat faptul ca analiza a inclus doar arborii existenti pe domeniul public. Pentru Sectorul 1, padurea Baneasa nu a fost inclusa, deoarece aceasta are alt regim de administrare. Indicele legat de numarul de arbori pe cap de locuitor indica faptul ca Sectorul 2 inregistreaza cei mai mare valoare - 1,77 arbori/loc, Sectorul 1 inregistrand cea mai mica valoare - 0,60. Cu exceptia Sectorului 1, toate celelalte sectoarele ale Bucurestiului inregistreaza valori supraunitare ale indicatorului, insa trebuie specificat faptul ca datele demografice pe sectoare au fost preluate din situatia circumscriptiilor electorale. Astfel, valorile reale ale acestui indice la nivel de sector sunt mai mici daca le raportam la populatia totala. Numarul total de arbori care vietuiesc pe domeniul public in Municipiul Bucuresti este de aproximativ 1.700.000 de exemplare. Cele mai multe, dintre speciile autohtone, sunt corcodusii si stejarii.

Valorile densitatii arborilor si a numarului de arbori pe cap de locuitor la nivelul Sectoarelor din Bucuresti

Liderul asociatiei Alianta Pentru Padure, Laurentiu Ciornei, fost jurnalist, este cercetator stiintific la Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane, doctor in economie si inginer silvic. Echipa pe care a coordonat-o pentru realizarea Ghidului Verde a mai fost compusa din experti in teledetectie satelitara, specialisti in geografie urbana, biologi.

De mentionat ca acest proiect a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucuresti. Continutul acestui proiect nu reflecta neaparat pozitia Primariei Municipiului Bucuresti/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si nu implica nicio responsabilitate din partea Autoritatii Finantatoare.

Pentru mai multe amanunte : aliantapentrupadure.ro.

"Prin intelegerea conditiilor care permit solutiilor bazate pe natura sa fie implementate in Bucuresti, modul in care beneficiile acestora pot fi impartite de catre societate, speram sa contribuim la dezvoltarea oraselor durabile pentru viitor".

Laurentiu Ciornei-presedinte Alianta Pentru Padure.

Foto: Gabi Boholt

Comments