Budapesta raspunde Ministerului Afacerilor Externe in controversa declaratiilor de la Sumuleu Ciuc....

"Protestul Ministerului roman de Externe este exagerat si nejustificat, insa nu neobisnuit. Postarea care prezinta imnul secuiesc este inca disponibila pe platformele de socializare. Pentru a cita salutul reformat din Transilvania: Pace de la Dumnezeu", se arata intr-un comunicat transmis de presedintie, citat de maszol.ro.

Dupa vizita in Romania, la Sumuleu Ciuc, presedinta Ungariei a postat pe Facebook un videoclip cu imnul Tinutului Secuiesc. In descriere, materialul are un vers al cantecului cu trimitere la Transilvania: "Nu lasa sa piara Ardealul, Doamne!".

,,Nu lasa Transilvania sa se piarda, Dumnezeul nostru! #suntemimpreuna", a postat sambata, 27 mai 2023, pe Facebook, presedinta Ungariei, Katalin Novak.

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a emis un comunicat de presa prin care a reactionat dupa declaratiile facute de Presedintele Ungariei:

"Ca urmare a mesajelor publice transmise de Presedintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, in contextul vizitei private cu caracter religios pe care o intreprinde zilele acestea in Romania, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

MAE roman l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei in Romania si a transmis dezaprobarea ferma cu privire la faptul ca, in pofida repetatelor apeluri ale partii romane la manifestarea retinerii in declaratii si mesaje publice in contextul vizitelor private efectuate de oficiali si politicieni ungari in Romania, si in contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizeaza o regiune istorica a Romaniei.

In context, a mai fost precizat faptul ca astfel de declaratii nu corespund dezideratului promovarii unei relatii pragmatice, de buna vecinatate si colaborare dintre cele doua tari, in interesul nemijlocit al cetatenilor romani si ungari indiferent de etnie, precum si spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara (semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996) si Declaratiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptata la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)."

Comments