Bundita bucovineana, decorata cu margele pretioase. Haina cu blana de dihor e vanduta cu peste 1.000...

Desi traim intr-o lume in care mestesugurile traditionale sunt pe cale de disparitie, inca mai exista putini artizani care realizeaza bundita bucovineana, decorata cu margele. Realizarea hainei cu blana de bihor inseamna, pentru cojocari, o munca migaloasa. De aceea, cei care iubesc portul popular dau si peste 1.000 de euro pentru un astfel de obiect vestimentar traditional.

Indragostit de traditiile stramosesti, Dorin Paicu se numara printre mestesugarii care mai pretuiesc bundita bucovineana, ,,batuta cu mii de margele colorate. Barbatul din localitatea suceveana Dragoiesti se mandreste ca provine dintr-o familie de cojocari. Bunicii si parintii sai au facut asta toata viata, asa ca nu-i de mirare ca si el a crescut printre piei si cojoace populare, informeaza Monitorul de Suceava.

Bundita bucovineana, decorata cu margele, e facuta din blana de dihor prins numai iarna

Mesterul cojocar si familia sa confectioneaza bundite, dupa specificul mai multor zone din judetul Suceava. Bundita cu prim negru de miel si broderie este costumul traditional din Falticeni. In zona Campulung Moldovenesc, se poarta bundita cu blana de dihor, tesuta cu fir de matase si decorata cu margele, iar bundita cu trandafiri colorati este specifica zonei Bosanci. Fiecare dintre aceste obiecte vestimentar autentice sunt realizate manual si bogat decorate, de aceea pretul este pe masura.


Margareta Paslaru, umilita de francezi! Ce-a ajuns sa faca dupa ce acestia au ras de ea


,,Bundita cu blana de dihor, la care lucreaza mai multi oameni, circa jumatate de an, se vinde cu 1.200 de euro si nu ducem lipsa de cumparatori. Facem din ce in ce mai greu rost de materiale, mai ales blana de dihor. Aceasta se poate folosi doar de la dihorii prinsi in lunile de iarna, pentru ca, altfel, nu mai este bun parul. Nu mai gasim nici atele colorate de pe vremuri, cu acele culori calde, nu stridente. La o bundita lucram eu, sotia mea, care coase miile de margele, cu multa rabdare, dar mai avem si alti colaboratori. La puii de pe bundita, sotia mea ia fiecare margeluta pe ac si o introduce pe piele. Totul se lucreaza manual. Este o munca care cere multa migala", a explicat, pentru sursa citata, mesterul din Dragoiesti.

Cojocarul Dorin Paicu spune ca nu duce lipsa de cumparatori, desi a recunoscut ca pretul unei bundite este piperat.

,,Nu-i sperie pe cei cu bani, care nu se uita la 1.200 de euro daca vor sa aiba o bundita de calitate. Vin si din strainatate, romani plecati peste hotare care muncesc acolo pe bani mai multi si care vor sa aiba un costum popular complet, din care sa nu lipseasca bundita. Unii nu au avut niciodata un costum popular, desi si-au dorit, iar acum, cand au bani si isi permit, isi fac acest cadou. Difera de la om la om. Noi lucram pe comanda, pentru ca dureaza multe luni de lucru. Celelalte bundite, cu prim negru de miel sau cele cu prim brumariu de miel, sunt mai ieftine", a precizat artizanul.

Bundita bucovineana, decorata cu margele, e o atractie la targurilie traditionale

Cojocaritul poate fi uneori o munca epuizanta, spune Dorin Paicu, dar dragostea pentru traditii il face sa uite de greutati. Se bucura de fiecare data cand tatal sau, care are 90 de ani, il indruma cum sa faca o ,,bundita strasnica".

Cojocarul sucevean ar vrea ca fiul sau sa-i calce pe urme pentru a duce mestesugul mai departe. L-a invatat deja cum sa confectioneze bundite pentru ca, spune el, un cojocar bun trebuie sa stie cum se fac straiele populalre ,,de la cap la coada".

Dorin Paicu participa la targurile de mesteri populari, la care este invitat. De fiecare data, profita de ocazie ca sa-si expuna cu mandrie bunditele care-i poarta semnatura. Oamenii il recunosc rapid pentru ca ii atrage cantand la trompeta.

sursa foto: Monitorul de Suceava


Razvan Simion, ingrijorat pentru iubita sa, Lidia Buble: ,,Mi-e teama sa nu se raneasca"

Post-ul Bundita bucovineana, decorata cu margele pretioase. Haina cu blana de dihor e vanduta cu peste 1.000 de euro apare prima data in Libertatea.ro.

Comments